Boğaziçi Üniversitesi öğrenci ve mezunları burada buluşuyor: Boğaziçi Network

Boğaziçi Network, BÜMED çatısı altında Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine ve mezunlarına kariyer adımlarında ve kişisel gelişimlerinde destek olması için kuruldu. Boğaziçi Network’ün en önemli projelerinden biri olan Mentorluk sistemi sayesinde her geçen yıl daha fazla Boğaziçi mezunu mentor ve Boğaziçili mentee bir araya geliyor. Boğaziçi Network web sitesi üzerinden öğrenciler iş fırsatlarıyla tanışıyor ve kariyer danışmanlığı alıyor. Sadece öğrencilere ve mezunlara değil farklı sektörlere yönelik etkinlikler de düzenleyen Boğaziçi Network’ün çalışmaları hakkında Boğaziçi Network koordinatörü Melek Ülkü Arısoy ile konuştuk.

Boğaziçi Network fikri nasıl ortaya çıktı?

BÜMED bünyesinde uzun süredir bir Kariyer Merkezi oluşumu vardı. 2014 Mart ayında içinde Kariyer Merkezi’ni de barındıracak daha farklı içerikleri bir araya getirecek bir yapı kurma kararı aldık. Departmanın asıl amacı, öğrencilerin mezunlarla, aynı zamanda mezunların ve öğrencilerin de birbirleriyle ilişkilerinin güçlendirilmesiydi.  Bu yapının hem öğrencilerimize hem de mezunlarımıza yarar sağlayacak bir oluşum olmasını istedik. Aynı zamanda maksimum kapsamda öğrenci ve mezun kapsayacak şekilde olmasını planladık. Bu yüzden kendimizi çok iyi anlatmamız gerekiyordu. Bu sebeple pek çok projemizi etkili bir biçimde başlattık.

Career Network adı altında iki proje var. Bu projelerden bahseder misiniz?

Eski Kariyer Merkezi’nin işlerini yürüten çalışmalar bu alanda bulunuyor. Öncelikle bogazicinetwork.com adlı internet sitemizi oluşturduk. Bu sitede bizim titizlikle seçtiğimiz kurum ve kuruluşların iş ve staj ilanları bulunuyor. Öğrencilerimiz bir kere bu siteye CV’ lerini yükledikten sonra istedikleri ilanlara, her seferinde tekrar CV yüklemeden, başvurabiliyorlar. Ayrıca öğrencilerimize kariyer danışmanlığı yapıyoruz. Birinci sınıftan itibaren kariyer yollarında yaşayacakları her problemi çözecekleri bir odak noktası olmayı hedefliyoruz.

Öğrencilere yönelik ne tür aktiviteler düzenleniyor?

Öncelikle Come Together aktivitesini gerçekleştirmeye başladık. Bu etkinliğin ana amacı belirlenen bölümden öğrencileri ve bu bölümden mezun kişileri rahat bir ortamda buluşturmak ve istedikleri konular hakkında sohbet edip fikir alışverişi yapabilmelerini sağlamak. Ayrıca aktivitede staj programlarına kadar varan armağanlar veriyoruz. Bu etkinliğin ilki geçen ay (Kasım) Endüstri Mühendisliği Bölümü ile yapıldı. 17 Aralık’ta ise İşletme Bölümü ile düzenleyeceğiz.

‘’Bir Boğaziçili’ye yol göstermek ister misin?’’

Buradaki ikinci projemiz ise, benim projelerimiz arasında en önem verdiklerimden 2003 yılından beri yapılan Mentorluk sistemi. Geçen yıl 140 kişilik bir mentor ve mentee kitlemiz varken bu sene sayımız 600’e çıktı. Programa ilgi her yıl daha da fazlalaşıyor. Program her sene Ekim ayında başlayıp Haziran ayında sona eriyor. Boğaziçi’nden minimum 5 yıl önce mezun olmuş ve 5 yıl iş tecrübesi bulunan mezunlarımız sloganımız olan “Bir Boğaziçiliye yol göstermek ister misin?” den de anlaşılacağı üzere menteelerimize kariyer yollarında yardımcı oluyor. Mezunlarımız bu program sayesinde hem okula olan özlemlerini gideriyorlar hem de zamanında kendilerinde de oluşan soru işaretlerini öğrencilerle birlikte çözmeye çalışıyorlar. Başvurularda öğrencileri onların isteklerine mümkün olabildiğince en uygun mentorla eşleştiriyoruz. Öncelikle mentee ve mentorlarımıza bir eğitim veriyoruz. Bu eğitim mentee ve mentorların aralarında sağlıklı bir ilişki kurmalarını sağlamaya yönelik. Eğitimin ardından  ayda minimum iki-üç saat görüşmelerini tavsiye ediyoruz. Programımıza bir de yurtdışından katılan 43 e-mentor’ümüzvar.

Bir diğer aktivitemiz ise BU409. Beş gün boyunca farklı alanlardan profesyonel isimler üniversiteye gelerek öğrencilerimize yönelik konuşmalar yapıyorlar ve ardından BU409 sertifikalarını alıyorlar. Bu sene BU409’a Girişimcilik ve Alternatif Kariyer panellerimiz eklendi.

Boğaziçi mezunlarına yönelik de projeleriniz var. Bunlar nelerdir?

Alumni Network dediğimiz bu alanda öncelikle Interest Groups projemiz var. Mezun olduktan sonra insanlar okul zamanlarında ilgilendikleri kulüplerden kopuyorlar. Biz de bu mezunlarımıza BÜMED bünyesinde bu gruplarını devam ettirme fırsatı sunuyoruz. Mezunlar Korosu buna bir örnek. Aynı zamanda tiyatro, dans gibi alanlara da genişletmek istiyoruz. Bu proje kapsamında okulumuzun öğrenci kulüpleriyle de sürekli etkileşim halindeyiz. Ek olarak, KidCare özel ders sistemimiz var. Öğrencilerimizin çoğu özel ders ile okul hayatına destek yaratıyor. Bu gerçekle,  Boğaziçi mezunu olarak veya Boğaziçi mezunu referansıyla başvuran ailelere sadece Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri arasından bir özel ders hocası veya oyun abi/ablası olarak belirlemeye dayanan bir havuz oluşturduk.

Peki Boğaziçi Network olarak sektöre yönelik neler yapıyorsunuz?

Sektörler kapsamında Business Network Groups oluşumlarını başlattık. Linkedin üzerinden HR, Finans, Satış ve Pazarlama alanlarında çalışan mezunlarımızı kendi alanlarında çalışan Boğaziçililerle kaynaşmaları amacıyla gruplara ekliyoruz ve mezunlar arası dayanışmayı arttırmayı planlıyoruz. Bunun yanında Sector Together isimli bir aktivitemiz var. Bu aktivite 2015 Ocak’ta başlayacak ve sektör zirveler serisi olacak. İlk olarak Finans sektörüyle başlayacak. Finansta profesyonelleşmiş üç isim, düzenleyeceğimiz zirve aracılığıyla mezunlarımız ve bu alana ilgi duyan öğrencilerimizle buluşmuş olacak.

Boğaziçi  Network Sosyal Medya Hesapları:

facebook.com/BogaziciNetwork

Twitter @BogaziciNetwork