Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları, dijitalde seyircisiyle buluşmayı sürdürüyor

Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları (BÜO) "…İş Ararım, İş… "adlı oyunu ile dijital ortamda seyircisi ile buluşuyor. 2019-2020 eğitim prodüksiyonu olan "...İş Ararım, İş…" adlı oyunu pandemi döneminde video formatına adapte eden BÜO, 20 Haziran Cumartesi günü “Merhaba!” adlı ilk bölümlerini online platformda seyircisi ile buluşturdu. Oyunun son bölümü "#hayatevesığamıyor" ise 10 Temmuz Cuma günü BÜO'nun YouTube hesabında yayınlandı.

1923 yılında Robert College Players adı altında kurulan ve Robert College'ın Boğaziçi Üniversite'ne dönüşmesiyle beraber 1971 yılında Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları adını alan BÜO, o günlerden bugüne kadar kültür ve sanat alanında yaptığı çalışmalarla, her dönem sergilediği eğitim prodüksiyonu oyunlarıyla, kurucularından biri olduğu İstanbul Amatör Tiyatro Günleri tiyatro şenliği ve düzenli olarak çıkardığı BÜO Yıllık adlı tiyatro dergisi ile kamuoyu ile buluşmayı sürdürüyor.

BÜO, 2019-2020 eğitim döneminde ürettiği "...İş Ararım, İş..." adlı oyununu pandemi sürecinde video formatına adapte etti ve beş bölüm halinde yayınlamaya başladı. İlk bölümü 20 Haziran Cumartesi günü, sonuncusu ise 10 Temmuz Cuma günü seyirciyle buluşan oyunun tamamı Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları YouTube kanalı ya da IGTV üzerinden izlenebiliyor.

1991'den bugüne, tozlu sahnelerden dijitale

"İş Ararım, İş..." adlı oyunun metni aslında 1991 yılında BÜO tarafından oluşturuldu ve 1991, 1997, 2002 ve 2009 yıllarında eğitim prodüksiyonu olarak sahnelendi. 2019 yaz döneminden beri Türkiye'deki ekonomik krizlerin ve işsizlik sorununun toplumsal ve politik bağlamlarını anlayabilmek için görsel ve yazılı kaynaklar üzerine çalıştıklarını paylaşan BÜO ekibi, çalışan ve iş arama sürecindeki insanlarla bir araya gelerek çeşitli görüşmeler de gerçekleştirdi: "Dinlediğimiz hikayeler ve deneyimlerden beslenerek kurduğumuz doğaçlama çalışmalarıyla oyun metnini günümüz ekonomik koşullarına göre düzenledik. Eğitim prodüksiyonumuzu her sene olduğu gibi bu sene de nisan ayında sahnelemeyi hedefliyorduk, ancak çalışmalarımız pandemi sebebiyle kesintiye uğradı. Yine de sahne çalışmalarımızı dijital iletişim platformları üzerinden devam ettirdik ve üç aylık bir çalışma sürecinin ardından tiyatro sahnesinde anlatmak istediğimiz hikayeyi video formatına adapte ederek seyirciyle paylaştık."

“Mesain bitti Işıl Parlak! Saat kaç? 20.30. Bayağı da olmuş. İnsan evden çalışırken anlamıyor ki zamanın nasıl geçtiğini. Bir sene önce eniştenin kolonya atölyesi için saatlerce mesai yapacaksın deseler gülüp geçerdim. Neler oldu acaba bugün? Biraz Twitter’a bakalım. ‘Koronavirüs tablosunda güncel durum!’ ‘Entübe hasta sayısı katlanıyor!’ ‘Kırılgan ekonomiye koronavirüs yükü!’ ‘İşsizlik ürkütücü boyutlara geliyor!’ Of, içim sıkıldı! Instagram. Boş duvar story’leri, ev yapımı ekmekler, bitirilen puzzle’lar, bitirilemeyen puzzle’lar, tamamlanamayan bir challenge daha... Bunaldım! Ne yapsam? Odamı toparlayayım! Giysi dolabını düzenle, kitaplığı temizle, şirket dosyalarını sıraya diz ve bazanın altına koy. Aa, diplomam burada mıymış? Tozlanmış. Kepimi de bazanın altına atmışım. Aa, hard disk’im! Kim bilir neler var içinde? Kilyos fotoğraflarım… Bu gittiğim ilk Taşoda konserinden! Güney çimler, mezuniyet fotoğraflarım... CV’lerim! P&G’ye gönderdiğim CV, Unilever’e gönderdiğim CV, Koç Holding’e gönderdiğim CV... Ödevlerim! Mezuniyet ödevim! Hasan’ın iş arama macerası. Sadece verilere odaklanan, discussion’ı abartılmamış, işsizlik üzerine mikro bir analiz. İşsizlik… İşsizlik! Neydi şu Twitter’daki haber? ‘İşsizlik ürkütücü boyutlara geliyor!’ ‘Salgın günlerinde işsizlik oranı ikiye katlanacak!’ Not defterim nerede? Hasan Erbaş. Mülakat deneyimleri. İlk mülakatlar. Peki ya salgın? Şirketler bu dönemde iş görüşmelerine devam ediyor mu? Instagram yayınları yapsam? Bu yayınlarda bizi dünden bugüne, bugünden yarına sarıp sarmalayan ve ister beyaz ister mavi, ne renk olursa olsun yakamızdan düşmeyecek işsizlik sorununu ele alsam? Böyle bir konsept olabilir mi?

‘...İş Ararım, İş…’

Bence olur.”

Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları'nı sosyal medya hesapları:

·         YouTube kanalı

·         Instagram hesabı