Boğaziçi Üniversitesi QS Dünya Üniversiteleri Sıralamasında ilk 500’de

Boğaziçi Üniversitesi 2015-16 akademik yılı sıralamasında dünya üniversiteleri sıralamasına Türkiye’den giren üniversiteler arasında üçüncü sırada bulunuyor.

Dünya üniversitelerini sıralayan QS Dünya Üniversite Sıralaması 15 Eylül 2015 tarihinde açıklandı.

Boğaziçi Üniversitesi 2015-16 akademik yılı sıralamasında dünya üniversiteleri arasında ilk 500’de yer aldı. Boğaziçi Üniversitesi dünya üniversiteleri sıralamasına Türkiye’den giren üniversiteler arasında ise üçüncü sırada bulunuyor.

Son üç yıldır dünya ligindeki başarılı konumunu koruyan Boğaziçi Üniversitesi bu yılki QS sıralamasında 441-450 bandında yer aldı. QS verilerine göre Boğaziçi Üniversitesi 2014-2015 akademik yılı sıralamalarında 401-500 bandında, 2013-14 akademik yılı sıralamalarında 461-470 bandında , 2012-13 akademik yılı sıralamalarında ise 551-600 bandında yer almıştı.

Dünya sıralamasında ilk üç ise MIT, Harvard Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi olarak sıralandı.

Açıklanan 800 üniversite arasında ilk 500’de Türkiye’den beş üniversite yer aldı. Geçen yıl da aynı başarıyı kaydeden üniversitelerde bir değişiklik olmazken Türkiye’den ilk 500’e giren üniversiteler arasında Bilkent ilk sırada yer aldı. İkinci sıraya ODTÜ, üçüncü sıraya ise Boğaziçi Üniversitesi yerleşti.

Bu yılın sıralamasında ilk 500 üniversite arasında Türkiye’den Bilkent Üniversitesi 394., ODTÜ 431-440 aralığı, Boğaziçi ve Sabancı Üniversiteleri 441-450 aralığı ve Koç Üniversitesi ise 481-490 aralığında yer aldı.

Boğaziçi Üniversitesi’nin Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Akademik Koordinatörü Prof. Dr. Taner Bilgiç, QS’in bu yıl sıralama yönteminde önemli değişiklikler yaptığını belirterek sıralamaları şöyle değerlendirdi: ‘’QS, bu yıl 10’dan fazla kurumun adresini taşıyan makaleleri sıralama kapsamından çıkarttı. Araştırma etkisini ölçmek için kullandığı atıfları alan bazında normalize etti ve Sosyal Bilimler ile Beşeri Bilimler alanlarında kayan bir ölçek kullandı. Bu yeni ölçütte Boğaziçi Üniversitesi Türk Üniversiteleri arasında ilk sırada yer aldı. Öte yandan, artan öğrenci sayımız nedeniyle diğer ölçütlerde aldığımız skorların geçen senelere göre azalmış olduğu görülüyor’’.

QS Dünya Üniversiteler Sıralaması, akademisyenler arasında yapılan bir anket sonucu belirlenen akademik saygınlık (%40), işverenlere yapılan anket sonucu belirlenen mezunların işyerindeki saygınlığı (%10), öğretim üyesi – öğrenci oranı (%20), Scopus veri tabanından derlenen öğretim üyesi başına alınan atıflar (%20), uluslararası öğrenciler (%5) ve uluslararası öğretim üyeleri (%5) kriterleri kullanılarak yapılıyor. QS sıralamasına bu yıl ilk kez bir yöntem değişikliğine gidilerek ‘’Fakülte Başına Yapılan Atıflar’’ (%20) kriteri de dahil edildi.

QS, Gelişmekte Olan Avrupa Ülkeleri ve Orta Asya (Emerging Europe and Central Asia (EECA) bölgesindeki ‘’İlk 100 Üniversite’’ sıralamasını ise bu yıl 21 Ekim 2015 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenecek uluslararası bir toplantıyla açıklayacak.