Boğaziçi Üniversitesi QS üniversite sıralamasında ilk 100 arasında 11. oldu

QS University Rankings’in hazırladığı Gelişen Avrupa ve Orta Asya (GAOA) 2014/15 sıralamasına göre Boğaziçi Üniversitesi 100 üniversite arasında 11. olarak yer aldı.

QS University Rankingstarafından 368 üniversite arasında yapılan ilk 100 değerlendirmesindeBoğaziçi Üniversitesi 11. sırada yer aldı. Gelişen Avrupa ve Orta Asya ülkeleri arasında yapılanaraştırmada birinci Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi, ikinci ÇekCumhuriyeti’nden Charles Üniversitesi, üçüncü Rusya’dan Novosibirsk DevletÜniversitesi oldu.

Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Beyaz Rusya, BosnaHersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Gürcistan,Macaristan, Kazakistan, Kosova, Kırgızistan, Letonya, Litvanya, Makedonya,Moldova, Karadağ, Polonya, Romanya, Rusya, Sırbistan , Slovakya, Slovenya,Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, Ukrayna, Özbekistan olmak üzere 30 ülkenindahil edildiği araştırmada ilk 100 arasında Türkiye’den 10 üniversite yer aldı.

Listedeki 10 Türk üniversitesinden yedisiTop 20 içerisinde ve ikisi ise Top 50 içerisinde yer alıyor. Buna göre ODTÜ 9., Boğaziçi Üniversitesi 11., BilkentÜniversitesi 12., İstanbul Üniversitesi 13., Koç Üniversitesi 16., SabancıÜniversitesi 17., İTÜ 20., Hacettepe Üniversitesi 29., Ankara Üniversitesi 48.,Gazi Üniversitesi 77. olarak ilk 100 üniversite arasında yer aldı.

QS tarafından yapılan açıklamaya göre Üniversiteleri değerlendirmek için kullanılan kriterler bölgedeki  üniversite yaşantısını ve aktiviteleri yansıtacak şekilde seçildi.

Metodoloji

Belirleyici

Ağırlık

Kaynak

Akademik İtibar

30%

7660 geçerli cevabın bulunduğu Uluslararası akademisyenlerin ve bölgedeki kurumların bilgisi ile yapılmış Küresel Akademik Anketi baz alınmıştır.

İşveren İtibarı

20%

Bölgedeki kurumların bilgisine sahip işverenlerin katıldığı 3594 yanıt içeren küresel anket baz alınmıştır.

Fakülte/Öğrenci

15%