Boğaziçi Üniversitesi Teknofest'e hızlı başladı

Boğaziçi Üniversitesi bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Teknofest'te bilim ve araştırmada öne çıkan projelerle katılımcılarla buluşuyor. Bilimsel bilgiyi toplumla paylaşmayı hedefleyen Boğaziçi Üniversitesi, Açık Ders seminerlerini bu sene Teknofest'e de taşıyor.

T3 Vakfı ile Sanayi Teknoloji Bakanlığı'nın öncülüğünde düzenlenen ve 17 Eylül'de Atatürk Havalimanı'nda başlayan Teknofest'in akademik paydaşları arasında yer alan Boğaziçi Üniversitesi, festivale  hızlı başladı.

Festival alanındaki standda BÜ Teknoloji Transfer Ofisi bünyesinde yer alan Kodit - Ninja Coders,Rateme, Akıllı Stetoskop gibi girişimler ziyaretçilere tanıtılırken Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nün düzenlediği açık deneyler, Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü'nde geliştirilmekte olan Protez El gibi belli başlı araştırma projeleri festival boyunca her yaştan ziyaretçinin ilgi odağı oluyor. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan'ın açılışta ziyaret ederek sergilenen projeler hakkında bilgi aldığı stand 7'den 70'e her yaştan ziyaretçi tarafından geziliyor.

Boğaziçili girişimcilerden Akıllı Konveyör

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri festival kapsamında Robotaksi, İHA yarışmaları, Elektro Mobil Otonom Araç ve Yapay Zeka yarışmalarında yer alırken Boğaziçi mezunları da teknoloji girişimciliği alanında öne çıkıyor. Boğaziçi Üniversitesi'nin yeni mezunları Çelikhan Özkan ve Alican Acar tarafından tarafından geliştirilen Dynosort (Akıllı Konveyör) Teknofest'in ilgi gören projelerinden biri olarak öne çıkıyor. Makine Mühendisliği 2019 mezunları  Özkan ve  Acar'ın projesi, lojistik alanına özel tasarlanmış bir akıllı taşıyıcı sistem . Endüstri 4.0'ın gerektirdiği esnekliği sağlamak hedefiyle tasarlanan projenin, Bosphorus Dynamics adıyla ürünleşmesini hedeflediklerini aktaran Çelikhan Özkan geliştirdikleri akıllı sistemi paletleme sistemlerinin otomasyonuna yatırım yapmak isteyen ve intralojistik alanında faaliyet gösteren şirketlerin ilgisine sunduklarını ve yatırım almaları halinde sistemi daha da verimli noktalara taşımak üzere çalışacaklarını belirtiyor.

Lise öğrencilerinden Boğaziçi'ne ilgi

Festival ziyaretçileri arasında çoğunluğu lise öğrencilerinin oluşturduğu gözleniyor. Öğrenciler Boğaziçi Üniversitesi standını ziyaret ederek hocalardan ve uzmanlardan ilgilendikleri konulara dair bilgi alıyor; akademisyenlerle birlikte DNA saflaştırma deneyleri yapıyor; mikroskopla hücre yapılarını inceliyorlar. İleri teknolojilere ilgi duyduklarını söyleyen lise öğrencileri İbrahim ve Berkant, Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nün standındaki deneyleri ilginç bulduklarını aktarıyorlar. Liseliler ayrıca Teknofest alanında sergilenen İnsansız Hava Araçları ve yerli araba projelerinin de ilgi çekici olduğunu ekliyorlar.

Standın bir diğer liseli ziyaretçisi Muhammed Emir ise ileride hedefinin bilim insanı olmak, keşif ve deneyler yapmak olduğunu söylerken Boğaziçi Üniversitesi'ni dünya sıralamalarına giren bir üniversite olarak yakından izlediğini; üniversite tercihlerinde mutlaka yer vereceğini sözlerine ekliyor.

''Eğitimde ezbere değil uygulamaya odaklanmalıyız''

Her yaştan ziyaretçiyi teknoloji ve bilimle buluşturan Teknofest 'te bilime olan ilgi ve sevgiyi artırmak amacıyla yer aldıklarını belirten Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nesrin Özören ise gençlerin bilime olan merakına tanık olmaktan çok mutlu olduğunu ifade ediyor. ''Burada yaptığımız DNA ayrıştırma deneylerine katılan öğrencilerin, öğretmenlerinin gözleri parlıyor. Burada olmak bizim için bu açıdan mutluluk verici ancak  burada gösterebildiklerimiz oldukça temel deneyler'' diyen Özören şöyle devam ediyor:

''Gönül  isterdi ki daha fazla ekipman getirebilelim ve milyonlara ulaşalım. Zira özellikle lise eğitiminde  bu yönde bir eksiklik olduğunu gözlemliyoruz. Lise öğrencileri daha çok laboratuara girmeli, öğretmenler de bu konuda daha teşvik edici olmalı. Hatta belediyeler, yerel yönetimler her ilçede hem teorik hem de pratik bilim yapabilmek adına aktiviteler düzenlemeliler. Eğitim anlayışımız ezberci değil uygulamaya dönük olmalı. Burada başvuran lise öğretmenlerine elimizden geldiğince destek olmaya sorularını yanıtlamaya çalışıyoruz'' .

Deprem Tırı toplumu bilgilendiriyor

Bu yıl da festivale katılan BÜ Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün Deprem Tırı'nda ise festival boyunca ziyaretçilere 7.4 büyüklüğünde deprem simulasyonu ile birlikte deprem anında yapılması gerekenler konusunda uygulamalı eğitimler veriliyor. Toplumda teknolojiye olan ilgiyi artırmayı hedefleyen Teknofest’e  Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Afete Hazırlık Birimi AHEB'de Gezici Deprem Simülasyon Eğitim Tır'ı  GEDSET ile katılıyor.  Festivalin ilk gününde yaklaşık 1.250 kişi Deprem Simülasyon Eğitim Tırı’nda deprem ve depreme hazırlık konusunda bilgilendirildi. 22 Eylül 2019 Pazar günü akşam saatlerine kadar deprem eğitimi ve deprem simülasyonu etkinliği devam edecek.

Açık Ders'ler Teknofest'te

Boğaziçi Üniversitesi bu yılki Teknofest'e ''Açık Ders'' programını da taşıdı. Üniversitede üretilen akademik bilgiyi toplumla paylaşmak amacıyla tasarlanan Açık Ders seminer programı Teknofest'te farklı başlıklarla ziyaretçilerle buluşacak.

Doç. Dr. Arzu Çelik Fuss 18 Eylül'de ''Genler Genomlar ve Sağlığımız'', Doç.Dr. Bora Garipcan 20 Eylül'de ''Biyomalzemeler Hayatımızı Nasıl Kolaylaştırıyor'', Dr. Öğr. Üyesi Berat Haznedaroğlu 21 Eylül'de ''Gıda Çevre Enerji Bağlantısında Yosunlar ve Biyoyakıt Laboratuvarı'', Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ise 22 Eylül'de ''Deprem: Bildiklerimiz Bilemediklerimiz'' başlıklı seminerler verecek.

 

 

Galeri 14 Fotoğraf