Boğaziçi Üniversitesi THE Sıralamasında 139. Oldu

Times Higher Education (THE) ve Thomson Reuters’ın yaptığı dünya üniversiteler sıralamasında Boğaziçi Üniversitesi 139. sırada yer aldı.

Boğaziçi Üniversitesi, THE tarafından üniversitelerin öz-görevleri olarak kabul edilen eğitim, araştırma, bilgi transferi ve uluslararası görünüm alanlarında dünyanın en iyi ilk 150 üniversitesi arasına girerken, Türkiye’den ilk kez toplam dört üniversite ilk 200 arasında yer aldı. Boğaziçi Üniversitesi geçtiğimiz yıl THE sıralamasında 199. olarak listeye girmişti.

İngiliz Times Higher Education (THE) ile Thomson ReutersDünyanın En İyi 400 Üniversitesi 2014-2015 Sıralaması sonuçlarını 1 Ekim 2014 tarihinde açıkladı. California Institute of Technology’nin dördüncü kez ilk sırada yer aldığı sıralamada, Harvard University ikinci, University of Oxford üçüncü, Stanford University dördüncü sırada yer alırken, Türkiye’den Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte ODTÜ, İTÜ ve Sabancı Üniversitesi dünyanın en iyi 200 üniversitesi arasında yer aldı.

Açıklanan listede Boğaziçi Üniversitesi 139. sırada yer alırken, ODTÜ 85., İstanbul Teknik Üniversitesi 165., Sabancı Üniversitesi 182. sırada yer aldı. Bilkent Üniversitesi 201-225, Koç Üniversitesi 301-350 aralığında yer aldı.

2010 yılından bu yana dünya üniversitelerinin sıralamasını yayınlayan Times Higher Education (THE) değerlendirmesini beş ana başlık ve 13 alt başlıktan oluşan kriterlerle oluşturmakta. Eğitim (%30), Bilimsel Yayınlara Yapılan Atıflar (30%), Araştırma (%30), Uluslararası Görünüm (%7.5) ve Sanayi Gelirleri (%2.5) başlıklarında dünya üniversitelerinin aldıkları skorlar raporlanarak oluşturulan sıralama her yıl Ekim ayında yayınlanmakta.

Bu yıl 28 ülkenin yer aldığı ilk 200 sıralamasında Türkiye, Boğaziçi Üniversitesi ile 139. Sırada yer alırken, 2012’de 276. sıraya, 2013 yılında 199. sıraya yerleşmişti. Boğaziçi Üniversitesi’nin istikrarlı yükselişi son dönemde özellikle araştırma üniversitesi olma yönünde attığı adımlara bağlanıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu üniversitenin başarısı ile ilgili olarak şunları söyledi:

“Boğaziçi Üniversitesi 150 yıllık tarihi ile Türkiye’nin ve dünyanın en köklü üniversitelerindendir. Bu güçlü tarihsel miras, üniversitemizin kültürel, toplumsal ve bilimsel anlamda çok güçlü bir gelecek vizyonuna sahip olmasını beraberinde getiriyor. Bu vizyonla oluşturduğumuz stratejik plan doğrultusunda üstün nitelikli lisans eğitimimizden taviz vermeden araştırma üniversitesi olma hedefini koyan Boğaziçi Üniversitesi, bu yönde önemli adımlar atmış, lisansüstü programlarını zenginleştirip, lisansüstü öğrenci oranını yükseltmiştir.

Boğaziçi Üniversitesi, üniversite sınavlarında öğrencilerin en çok tercih ettiği üniversitedir. Bu parlak öğrenciler, özgür akademik ortam ve dünya çapında akademik kadro başarımızın altında yatan faktörlerdir. Çok parlak akademisyenler üniversitemize katılmaya devam etmektedir ve bu genç nesil akademisyenlerin araştırmalarından etki faktörü yüksek, kaliteli yayınlar çıkmıştır.

2010 yılında kurulan Teknoparkı ve 2012 yılında kurulan Teknoloji Transfer Ofisi ile, Boğaziçi Üniversitesi, ürettiği bilgiyi Sanayi ve Toplum ile paylaşma yönünde adımlar atmış, üniversitenin sanayiden elde ettiği araştırma kaynağı yükselmiştir.

Bu yılki THE sıralamasında Boğaziçi Üniversitesi’nin ilk 150 üniversite arasına girmesi, Üniversitemiz için olduğu kadar Türkiye için de büyük bir prestij kaynağıdır. Boğaziçi Üniversitesi, öğrencilerinin, mezunlarının  ve öğretim üyelerinin dünyanın en güzel kampüslerinden birinde geliştirip yeşerttikleri üniversite deneyimini ve toplumun entelektüel yaşamına yaptıkları katkıları hakkıyla değerlendirecek bir sıralama yöntemi bulunduğunu düşünmemektir. Pek tabii ki özellikle bilimsel araştırma çıktılarını ağırlıkla değerlendiren THE sıralamasında ve birkaç hafta önce açıklanan QS sıralamasında dünyanın en iyi üniversiteleri arasında, Türkiye adına öncü bir rol üstlenerek, yer almaktan mutluluk duymaktadır.

Bizimle birlikte ilk 200 arasına giren ve başarılı bir yükseliş sergileyen ODTÜ’yü candan tebrik ederim. İTÜ ve Sabancı Üniversitelerinin başarıları da gösteriyor ki Türkiye’deki üniversiteler yeterli kaynaklar sağlandığında rakiplerinden hiç aşağı kalır durumda değildir. Ülkemizin akademik gelişimini gösteren bu yılki THE değerlendirmesi hepimizin gurur duymasına neden olmuştur. Teknoloji Transfer Ofisleri’nin kuruluşu, TÜBİTAK projeleri ve araştırmayı teşvik eden politikaların gelişerek, artışı kuşkusuz bu sonuçları olumlu yönde etkilemektedir. Ülkemizde bilgi ve teknoloji üretimi için sağlanan koşullar geliştikçe bu tür sıralamalarda daha fazla sayıda üniversite ile daha da üst noktalara çıkacağımıza inanıyorum.”