Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi'nden Ocak ayında iki yeni kitap

Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, Ocak ayında iki yeni eseri okurlarla buluşturuyor. Mekanik, elektromanyetizma ve kuantum fiziğinde temel fikirlerin el alındığı Doğayı Öğrenmek: Fizik ve Edwin A. Grosvenor’ın siyasi tarih doğrultusunda kronolojik olarak arkeolojik tarih, sanat tarihi ve mimarlık gibi konuları sıraladığı Constantinople kitapları raflardaki yerini aldı.

Bilim Akademisi Başkanı Mehmet Ali Alpar’ın Elektromanyetizma ve kuantum fiziğinde temel fikirleri işleyen Doğayı Öğrenmek: Fizik isimli kitabı mekanik, elektromanyetizma ve kuantum fiziğinde temel fikirleri işliyor. Sabancı Üniversitesi’nde Science of Nature I / Doğa ve Bilim I adıyla verilmiş olan dersten kaynaklanan kitap; fen ve mühendislik öğrencileri için giriş dersi, sosyal ve beşerî bilimler ve sanat öğrencileri için bilim dersi, ayrıntılı fiziğe giriş dersleri alan öğrenciler ve meraklı lise öğrencileri içinse temel kavramları vurgulayan bir anahtar olarak kullanılabilir nitelikte hazırlandı.

Matematik düzeyi temel türev ve integral hesabı, trigonometrik ve üstel fonksiyonları içeren kitap, matematik ve fizik konularını, hareketin tasviriyle başlanarak Newton Yasalarını, basınç ve sıcaklık kavramlarının moleküllere uyarlanan Newton mekaniğinden nasıl türediği gibi konuları ele alıyor.

Yazar ve tarihçi Edwin A. Grosvenor’un siyasi tarih doğrultusunda kronolojik olarak olayları sıraladığı Constantinople; İstanbul’un arkeolojik, sanat ve mimari tarihini içeriyor. Kitap ayrıca şehrin fiziksel yapısını, caddelerini, meydanlarını, semtlerini ele alıyor. Şehrin başlıca camilerinin dekoru üzerinden tarih, mitoloji ve sanatın da konu edildiği 600 sayfalık kitap çok sayıda fotoğraf ve illüstrasyon da içeriyor. İlk kez yayımlandığı 1895 yılında eleştirmenler tarafından “Yılın en önemli kitabı” olarak değerlendirilen Constantinople ilk baskısından yaklaşık 120 yıl sonra tek cilt olarak orijinal dilinde özel bir baskıyla yeniden okur karşısında.

Yayınevi ve yayınlar hakkında bilgi için: http://www.bupress.org/