Boğaziçi Üniversitesi'nden Fahri Doktora sahibi, yaşamını eğitime adayan Suna Kıraç'ı yitirdik

2008 yılında Suna Kıraç'a, Boğaziçi Üniversitesi Senatosu tarafından ''Ülkemizde eğitim ve araştırmaya birçok alanda çok önemli ve özgün katkılarda bulunması'' nedeniyle Fahri Doktora unvanı sunulmuştu. Suna Kıraç, Boğaziçi Üniversitesi Vakfı'nın bağışçıları arasında da yer alıyordu.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Suna Kıraç uzun süredir tedavi gördüğü ALS hastalığı nedeniyle 79 yaşında yaşamını yitirdi. 15 Eylül tarihinde vefat eden Suna Kıraç, Koç Topluluğu'nun kuruluş yıllarından 2010'a kadar çeşitli liderlik görevleri üstlenmiş; Koç Üniversitesi, Koç Okulu ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nın kuruluşuna öncülük etmişti.

2008 yılında Suna Kıraç'a, Boğaziçi Üniversitesi Senatosu tarafından ''Ülkemizde eğitim ve araştırmaya birçok alanda çok önemli ve özgün katkılarda bulunması'' nedeniyle Fahri Doktora unvanı sunulmuştu. Kıraç, ‘fahri doktora’ unvanı verilmesi dolayısıyla Albert Long Hall’de düzenlenen törene katılmış ve İpek Kıraç’ın okuduğu bir konuşma yapmıştı. Suna Kıraç törende duygularını şöyle ifade etmişti:  "Rahatsızlığım nedeniyle size kızım İpek aracılığıyla sesleniyor, beni bu ödüle layık gördükleri için teşekkürlerimi sunuyorum. Eğitimin bir ülkenin geleceğinin en önemli güvencesi ve eğitime yapılacak yatırımın da geleceğimize yapılan en büyük yatırım olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak genç nüfusun yoğun olduğu ülkemizde devletimizin bütçeden eğitime ayırabildiği pay maalesef yetersiz kalıyor. Hayırseverlik, Türk toplumunun vazgeçilmez bir özelliğidir. Çağdaş ve saygın bir Türkiye için hepinizi eğitim ve kültür alanındaki kurumlara ve projelere sahip çıkmaya, bunları desteklemeye çağırıyorum. Bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti bizlere sahip çıktı. Bugün ise bizim Türkiye Cumhuriyeti’ne sahip çıkmamız gerekiyor, hem de her zamankinden daha fazla..."

Prof. Dr. Üstün Ergüder: ''Superdorm, Suna Kıraç'ın katkılarıyla inşa edildi''

Boğaziçi Üniversitesi'nin 1992-2000 yılları arasında rektörlüğünü üstlenen Prof. Dr. Üstün Ergüder, Suna Kıraç'ın Boğaziçi Üniversitesi'ne çok büyük katkıları olduğunu belirtti. Çeşitli  sivil toplum kuruluşlarının yönetimi ve mütevelli heyetlerindeki görevlerine devam eden ve aynı zamanda  Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi de olan Prof. Dr. Ergüder, Suna Kıraç'ın Boğaziçi Üniversitesi'nin Superdorm öğrenci yurdunun yapılmasında çok büyük emeği olduğunu şöyle anlattı:

''Superdorm'un inşası döneminde inşaat ilerlerken bir dönem bağışlar durma noktasına gelmişti. Beklediğimiz bağışların gelmemesi yurdun açılmasını zora sokacaktı. Ben daha önce Suna Hanım'ı kampüse davet ederek yurdu gezdirmiş ve Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri için yüksek kalitede bir yurt yapma projemizi anlatmıştım. Suna Hanım da çeşitli önerilerde bulunmuştu. Bir süre bağışın gelmesini bekledik. Bu ziyaretten bir müddet sonra Vehbi Koç Vakfı'nın yönetim kurulu toplantısında Suna Hanım Superdorm'u gezdiğini ve çok etkilendiğini ifade ederek yurdun inşaası için 1 milyon Dolar bağış yapılacağını açıkladı ve aynı dönemde Eğitim Gönüllüleri Vakfı'na ayrılan yine çok önemli bir miktarın da Superdorm'a bağış olarak verileceğini açıkladı. Dolayısıyla Suna Hanım'ın Superdorm'un bitirilmesi ve hizmete girmesinde çok büyük katkıları olmuştur''.

"Devlet Üstün Hizmet Madalyası" ile ödüllendirildi

Arnavutköy Amerikan Kız Koleji'ni ve Robert Kolej Yüksekokulu Bankacılık ve Finans bölümünü bitiren Kıraç, Türkiye'de eğitim, sağlık ve sosyal hizmet alanlarında yaptıkları katkılar dolayısıyla 1997'de dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından "Devlet Üstün Hizmet Madalyası" ile ödüllendirilmişti. 1999'da üstün yöneticilik ve liderlik vasıfları ile Koç Holding'e, iş dünyasına ve Türk çocuklarının eğitimine katkılarından dolayı London Business School tarafından "Onur Üyeliği"ne layık görüldü.  Son 20 yıldır ALS (Amyotrophic Lateral Sclerosis) ile mücadele eden ve çevresiyle sadece gözleriyle iletişim kurabilen Suna Kıraç, 2007'de İstanbul'da açılan İstanbul Araştırmaları Enstitüsü'nün eşi İnan Kıraç'la birlikte kurucularından biriydi.