''Boğaziçili olmak her zaman ayrıcalıktır''

Boğaziçi Üniversitesi’ni 40. Yıl Mezunları, 30 Mayıs tarihinde kampüste düzenlenen törende biraraya gelerek mezuniyet heyecanını 40 yıl sonra yeniden aynı coşkuyla yaşadılar.

Rektör Gülay Barbarosoğlu
Neriman Ülsever
Prof. Dr. Yorgo İstefanopulos
Prof. Dr. Mustafa Dilber
Dilek Özmen Gündoğ

1975 yılı mezunları için Albert Long Hall’de düzenlenen görkemli törene 94 Boğaziçili katıldı. 1975 mezunları adına söz alan, halen Sabancı Holding İnsan Kaynakları Grup Başkanı olarak görev yapmakta olan Neriman Ülsever, Boğaziçili olmanın 1970’lerde nasıl bir ayrıcalık ise bugün de bu anlamından hiçbir şey kaybetmediğini ifade eden ve törene damgasını vuran bir konuşma yaptı.

Boğaziçi Üniversitesi’nin 152 yıllık bir çınar olduğunu belirten Ülsever şöyle konuştu:

‘’Boğaziçi Üniversiteli olmak; 70’lerde ayrıcalıktı, bugün de öyle…

Yeni mezunlar bir havalı giriyorlar odama; “Ben Boğaziçi Üniversitesi mezunuyum” diye.

Ben de biraz da utanarak diyorum ki; “Ben mezun olduğumda sen daha hayal bile edilmiyordun’’.

Neriman Ülsever şöyle devam etti:

‘’Boğaziçi bize birey olmayı öğretti - Güruh değil. Bize sorgulamayı, tartışmayı öğretti - biat etmeyi değil. Bize sınırların olmadığını öğretti - Ve sınırların insanın içinde olduğunu. Bize sorumluluk bilincini aşıladı. Meraklı olmayı, araştırmayı öğretti. Bize paylaşmayı ve bir sosyal kulüp olabilmeyi öğretti. Bize toleransı öğretti. Farklılıkların korkulası değil, aslında müthiş bir zenginlik olduğunu. Bize rekabeti, rekabetçi olmayı öğretti. Yarışın süratini ve başarıyı çevremizde koşanların değil, bizim kendi iç hızımızın belirlediğini öğretti. Boğaziçi Üniversitesi bize birer meslek verdi ve kariyer yolu açtı. Ama daha önemlisi bizi sürekli değişen ve devinen dünyada sınırları olmayan bir dünya vatandaşlığına hazırladı’’.

1975 dönemi olarak Türkiye’de sanattan akademiye, sivil toplumdan bürokrasiye çok önemli isimler yetiştiğini ve büyük başarılara imza atıldığını belirten Ülsever; mezunlar için aradan geçen 40 yılın dökümünü kendi kuşağına dair renkli anekdotlar ve betimlemelerle anlattı.

Tören öncesinde, İdari Bilimler, Mühendislik Fakültesi ve Temel Bilimler’den 1975 yılında mezun olan 94 Boğaziçili, yürüyüş sırasıyla Albert Long Hall’deki yerlerini aldılar. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri ve mezunların misafirlerinin de katıldığı tören, yitirdiğimiz öğretim üyeleri ve mezunlarımız anısına saygı duruşu ile başladı.

Gülay Barbarosoğlu: Boğaziçi gücünü mezunlarından alıyor

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Gülay Barbarosoğlu, açılış konuşmasında 1975 mezunlarına şöyle seslendi:

‘’Bizim kültürümüzde, edebiyatımızda,  örf ve adetlerimizde 40 yıl çok uzun bir süre ifade eder. Ancak bizler bugün burada bu sürenin göz açıp kapayana dek geçmiş olduğunu hissediyoruz. 40 yıl dolu dolu yaşandığında ömrümüzün en değerli zamanını oluşturur. Bugün burada bizlerle birlikte olup üniversitemizin 40 yıl içinde geçirdiği değişimi görüyorsunuz. Ancak değişmeyen bir gerçek var; o da Boğaziçi’nin kültürüyle, hocalarıyla, öğrencileriyle, mezunlarıyla Türkiye’nin en iyi üniversitesi olduğu ve öyle olmaya devam edeceğidir’’.

Barbarosoğlu konuşmasında güçlü bir üniversitenin gücünü mezunlarından aldığını vurguladı.

Hocalar adına törene katılan Prof. Dr. Mustafa Dilber ve Prof. Dr. Yorgo İstefanopulos ise 40 yıl ötesinden anılar ve esprilerle süsledikleri konuşmalarıyla dinleyenlere seslendiler. Törene katılamayan hocalardan Prof. Dr. Güven Alpay ise 40. Yıl mezunlarını mesajla kutladı.

Boğaziçililik ruhuyla üretmeye devam

Konuşmaların ardından İdari Bilimler’den 40 yıl önce mezun olanlara mezuniyet belgeleri Rektör Barbarosoğlu ve İİBF Dekanı Ayşegül Toker tarafından takdim edilirken; Mühendislik Fakültesi mezunları belgelerini Fakülte Dekanı Levent Akın’dan aldılar.  Temel Bilimler ve Fen-Edebiyat fakülteleri mezunlarına ise mezuniyet belgeleri Rektör Barbarosoğlu ve Prof. Dr. Cevza Sevgen tarafından sunuldu. Tören bitiminde mezunlar adına teşekkür konuşmasını Dilek Özmen Gündoğ yaptı.

Gündoğ, böylesine anlamlı ve özel bir kutlama programına olanak sağladığı için Rektör Gülay Barbarosoğu’na, törene katılan hoca ve öğretim üyelerine, organizasyona emeği geçen tüm Mezunlar Derneği ve BÜ Vakfı Mensuplarına, Mezunlar Derneği Korusu’na ve Organizasyon Komitesi’ne teşekkür etti. ‘75 mezunlarına aradan kırk yıl geçmiş olmasının hiç önemli olmadığını vurgulayan Gündoğ, Pasteur’un kuduz aşısını 63 yaşında bulduğunu, Galileo’nun ayın çizimlerini yaptığında 73 yaşında olduğunu, Goethe’nin en büyük eseri Faurst’u 82 yaşında beş yıl süren bir çalışma sonunda tamamladığını hatırlatarak 40. Yıl mezunlarına Boğaziçi’li olmanın ruh ve sorumluluğu ile yollarına devam etmeleri gerektiğini vurguladı.

Kep atma seremonisi ve Boğaziçi Mezunlar Korosu’nun konseriyle renklenen 40. Yıl Mezunlar Töreni, kampüste fidan dikimi ve fotoğraf çekimleri ile ve ‘’50. Yılda da birlikte olmak’’ dileğiyle sona erdi. Törene İngiltere, ABD ve Yunanistan olmak üzere yurtdışından Boğaziçi mezunları da katıldı.

Haber: Kurumsal İletişim Ofisi

• Rektör Gülay Barbarosoğlu