Boğaziçililer BURCIN’de buluşuyor

ABD’deki Boğaziçi Üniversitesi ve Robert Kolej Yüksekokul mezunları ilk temelleri 2001 yılında atılan BURCIN isimli platform altında bir araya geldi. BURCIN’in Yönetim Kurulu Başkanlığını aynı zamanda New Jersey, Montclair State Üniversitesi’nde finans profesörü olan akademisyen, araştırmacı Deniz Özenbaş üstleniyor. BURCIN platformuna, Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu (BÜ'95) ve eşi Büyükelçi Ayşe Sinirlioğlu (BÜ '96) da destek veriyorlar.
Kenan Özcan

ABD’deki Boğaziçi Üniversitesi ve Robert Kolej Yüksekokul mezunlarını bir araya getiren ve başta New York olmak üzere ABD’nin çeşitli eyaletlerinde yapılanan platform, Boğaziçi Üniversitesi’nin dünya çapında bir eğitim kurumu olarak akademik tanınırlığına ve araştırma gücüne destek olma misyonuyla kuruldu.

Boğaziçi Üniversitesi’nin yurtdışındaki kurumlarla akademik ve kültürel işbirliklerini desteklemeyi hedefleyen ve bu çerçevede çeşitli programlar gelistiren BURCIN platformu, mezunlar arasındaki bağı ve üniversite-mezun ilişkisini güçlendirmeyi amaçlıyor. BURCIN Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Özenbaş’tan BURCIN’in kuruluş hikayesini ve hedeflerini dinledik.

Öncelikle sizi kısaca tanıyarak ve Boğaziçi hikâyenizi dinleyerek başlayalım?

Deniz Özenbaş- Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü mezunuyum. Boğaziçi yıllarında aldığım eğitim, sosyal aktivitelerim, kurduğum dostluklar ve bunların neticesinde genişleyen vizyonum benim için çok değerlidir. Hatta akademik kariyerimin başlamasında iki değerli hocam sevgili Eser Borak ve Muzaffer Bodur’un katkıları çok büyüktür. Hâlâ beni görüşmeye çağırıp, “Baruch College, City University of New York’ta bir burs imkânı var, senin başvurmanı isteriz” dedikleri günü hatırlıyorum. O bursu kazanıp New York’a doktora eğitimine geldim ve finans konusunda doktoramı tamamladım. Şu an New Jersey, Montclair State Üniversitesi’nde Finans profesörüyüm ve Baruch College, City University of New York’ta Schwartz Center for Trading and Financial Research’ün direktörüyüm. Ayrıca geçtiğimiz senelerde iki yaz Boğaziçi Üniversitesi yaz okulunda ders verip Boğaziçili öğrenciler ile buluşma imkânı yaşadım.

BURCIN oluşumu fikir olarak ilk defa ne zaman ve nasıl bir ihtiyaçla ortaya çıktı? Oluşumun yapısı, işleyişi hakkında bilgi alabilir miyiz?

ABD’deki Boğaziçi Üniversitesi mezunlarının etkinlikleri doksanlı yıllarda başlamış. 2001 yılında kurumsallaşarak ‘Boğaziçi University Robert College International Alumni Incorporated’ oluşturulmuş ve ABD vergi dairesi Internal Revenue Service’den IRC 501 c 3 statüsü alınmış. Bu statü gelirlerimizin misyonumuz doğrultusunda kullanılmasını ve kurumun özerk olarak yönetilmesini gerektirmektedir, ayrıca kuruma verilen bağışların vergiden düşülebilmesini sağlamaktadır. 2009 yılında BURCIN’i daha faal bir hale getirmek amacıyla yeni bir yönetim kurulu seçilmiş ve networking, yeni web sitesi, öğrenci bursları ve çeşitli bağış kampanyaları gibi etkinliklerle BURCIN’i devam ettirmiştir. BURCIN’in misyonunu web sitemizde detaylı olarak bulabilirsiniz:

 https://burcinalumni.org/site/index.php/about/mission/

Yönetim Kurulu bir başkan, iki başkan yardımcısı, sayman, yazman ve üç üyeden oluşmaktadır. Şu an başkanlık görevini ben yürütmekteyim. Ayrıca Amerika’nın bazı şehir ve eyaletlerinde yerel liderlerimiz var. Seneler içerisinde önceki rektörlerimizden Prof. Dr. Kadri Özçaldıran ve Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, şu anki rektörümüz Prof. DR. Mehmed Özkan, ayrıca BÜVAK ve BÜMED yetkilileriyle ilişkilerimiz oldu. Devamını arzu etmekteyiz.

Hali hazırda yurtdışında kariyer yapmayı seçen Boğaziçi Üniversitesi mezunları ağırlıklı olarak ABD’de bulunuyorlar. Sayısal olarak bir rakam vermeniz mümkünse ABD’de bulunan mezunlarımızın sayısı nedir?

Elimizde ABD’deki mezunlarımızın tam sayısı yok ama bizdeki listede Amerika’nın çeşitli bölgelerinde 500 kadar mezunumuzun kontak bilgisi bulunuyor. Gerçek sayının bunun çok üzerinde olduğunu tahmin ediyoruz.  En son 2018 yılında başkan yardımcımız Prof. Hüseyin Abut, Albert Long Hall Konserleri bağış kampanyası çerçevesinde BU Mezunlar Ofisi’nin de katkısı ile 400 civarında Boğaziçi Üniversitesi ve Robert College Yüksekokul mezununa erişmiştir. Mezunlarımız en yoğun olarak New York ve çevresinde yaşamaktadırlar.

Mezunlar için özel bir networking çalışması planlıyor musunuz? Bu anlamda ne gibi etkinlikler düşünüyorsunuz?

Yönetim Kurulumuz çeşitli şehir ve eyaletlerde yerel liderler seçmiştir. En aktif New York olmak üzere Boston, Houston ve Charlotte şehirlerinde de etkinlikler yapılmaktadır. New York yerel liderliğini ben yürütmekteyim. New York’taki mezunlar olarak, iş çıkışı buluşmalar, yemekler, kahvaltılar gibi aktivitelerde senede 3-4 kez buluşmaktayız. Ayrıca mezunlarımızdan bazılarını konuşmacı olarak davet ettiğimiz toplantılarımız oldu. Seneler içerisinde New York’a gelen rektörlerimiz Prof. Mehmed Özkan, Prof. Gülay Barbarosoğlu ve Prof. Kadri Özçaldıran ile çeşitli toplantılarda buluştuk. Ayrıca Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi Büyükelçi Sayın Feridun Sinirlioğlu ve eşi Büyükelçi Ayşe Sinirlioğlu da Boğaziçi mezunu olup, bizleri 2018 senesinde iki buluşmada bir araya getirdiler.

BURCIN’in finansal anlamda destek aldığı-alacağı bir yapı var mı? Faaliyetlerinizin finansmanını nasıl planlıyorsunuz?

BURCIN Yönetim Kurulu gönüllü olarak çalışan bireylerden oluşuyor. Geçmiş yıllarda BÜVAK’la iş birliği yapılarak Hamlin Hall, burs havuzu gibi büyük bağışlar toplandı ve bunlar BÜVAK’a aktarıldı. Mezunlarımızdan Haldun Taşman’ın Turkish Philantropic Foundation’ı kurmasıyla birlikte BÜVAK büyük bağışlarda TPF ile iş birliği yapmaya başladı. Üyelerimizin yaptığı küçük bağışlarla web sitesi vs. gibi giderlerimizi karşılıyoruz. Bu bağışlardan arta kalan miktarı ve özel projeler için alınan bağışları BÜVAK’a yolluyoruz. Mesela 2018 senesinde Albert Long Hall Konserleri için bağış topladık ve BURCIN ve TPF üzerinden BÜVAK’a aktardık.

Özellikle akademik kariyer için ABD’yi seçen yeni mezunlarımız ve genç Boğaziçili araştırmacılara destek, mentorluk gibi faaliyetleriniz söz konusu olacak mı? Bu çerçevede neler planlanıyor?

2019‘daki en öncelikli projemiz ABD’deki Boğaziçililer arasında bir mentorluk ağı oluşturmak. Misyonumuza uygun olarak ABD’de uzun zamandır yaşayan mezunlarımızın eğitim veya çalışmak için ABD’ye yeni gelen mezunlarımıza yardımcı olabileceği, çeşitli iş kollarındaki mezunların birbirleriyle bilgi alışverişi yapabileceği ve mezunlarımızın iş veya burs imkânlarını duyurabileceği bir platform kurmak için çalışmalara başladık. Bu konuda web sitemizi  güncellemek için çalışıyoruz.

Boğaziçi Üniversitesi mezunlarını buluşturan başta BÜMED olmak üzere çeşitli platformlar söz konusu… BURCIN’in bu platformlarla ilişkileri ve sinerjisi açısından nasıl bir vizyon öngörüyorsunuz?

BÜMED ile geçmiş yıllarda ortak çalışmalarımız oldu. BURCIN üyelerinin İstanbul’dayken BÜMED tesislerinden faydalanabilmesi kararı alındı. BÜMED ile ileride de çalışmalar yapmayı çok isteriz.

Mezunlar size nasıl ulaşabilecekler?

Mezunlar bize e-mail, web sitemizden ya da Linkedln sayfamızdan ulaşabilirler.

info@burcinalumni.org

https://burcinalumni.org/site/

https://www.linkedin.com/groups/2701412/

 

Söyleşi: Özgür Duygu Durgun/ Kurumsal İletişim Ofisi

 

Galeri 3 Fotoğraf