Boğaziçililer En Güçlü Kadın CEO'lar Listesinde

Şirketlerin 2019 cirolarına göre belirlenen 50 Güçlü Kadın CEO listesinin dördü Boğaziçi Üniversitesi mezunu iş kadınlarından oluşuyor. Capital ve Ekonomist dergilerinin öncülüğünde gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre MV Holding CEO’su Ebru Dorman (BÜ’94) En Güçlü 3. Kadın CEO olarak seçildi. Facebook Ortadoğu, Afrika ve Türkiye Ülke Direktörü Derya Özkaya Matraş (BÜ’99) En Güçlü 8. Kadın CEO ve VDF CEO’su Tijen Akdoğan Ünver (BÜ’89) ise En Güçlü 12. Kadın CEO olurken VMLY&R Group CEO’su Arzu Ünal (BÜ’91) da listede yer alan Boğaziçili mezunlar arasında yer aldı.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Türkiye’nin En Güçlü 50 Kadın CEO Zirvesi” pandemi koşulları nedeniyle ödül törenini online ortamda gerçekleştirdi. Şirketlerin 2019 yılı ciroları baz alınarak belirlenen listede Boğaziçi Üniversitesi mezunu iş kadınlarının başarısı dikkat çekti.

İlk 10’da İki Boğaziçili

Araştırmanın sonuçlarına göre, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden birincilikle mezun olan MV Holding CEO’su Ebru Dorman (BÜ’94), Türkiye’nin En Güçlü 3. Kadın CEO’su olmaya hak kazandı.

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eğitiminin ardından TÜBİTAK-NATO bilim bursuyla Kaliforniya Berkeley Üniversitesi’nden endüstri mühendisliği alanında, Harvard Business School’dan ise işletme alanında yüksek lisans derecelerini kazandı. 1995 yılında McKinsey’de kariyerine başlayan Dorman ayrıca dünyanın en büyük telekom şirketlerinden France Telekom’da başkan yardımcısı olarak çalıştığı sırada “Dünya Devlerini Yöneten 50 Türk” listesine girmeyi başarmıştı. Malezya’nın Telekom operatörü Maxis’de de başkan yardımcısı olarak görev yapan Dorman, 2013 yılında Türkiye’ye dönerek Acıbadem Sağlık Grubu’nda çalışmaya başladı. Son olarak Şubat 2015 – Nisan 2020 tarihleri arasında MV Holding’te CEO ve Yönetim Kurulu üyesi olarak çalışan Ebru Dorman, STK’lara verdiği aktif destekle de tanınıyor. Dorman ayrıca Boğaziçi Üniversitei Mütevelliler Heyeti’nde yer alıyor.

“Türkiye’nin En Güçlü 50 Kadın Ceo’su” listesine sekizinci sıradan giren isim ise Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunu ve Facebook Ortadoğu, Afrika ve Türkiye Ülke Direktörü Derya Özkaya Matraş (BÜ’99) oldu.

1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Columbia Business School’da MBA derecesini tamamlayan Derya Özkaya Matraş, daha önce Oliver Whyman, McKinsey & Company gibi uluslararası şirketlerde önemli görevlerde bulundu. Facebook’a katılmadan önce Doğan Holding bünyesinde Perakende, Eğlence ve Eğitim Grubu’ndan sorumlu başkan yardımcısı olarak görev yapmakta olan Matraş, 2015 yılından beri Facebook Türkiye Ülke Direktörü olarak görev yapıyor. Ocak 2020’den itibaren Afrika ve Ortadoğu bölgelerinin de direktörlüğünü yürütmeye başlayan Matraş, bu bölgelerdeki marka ve ajansların Facebook, Instagram ve diğer şirket ürünlerini en iyi şekilde kullanmalarına yardımcı olmak amacıyla çalışan geniş bir ekibe liderlik yapıyor.

Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü mezunu ve VDF Group CEO’su Tijen Akdoğan Ünver (BÜ’89) ise Türkiye’nin en güçlü 12. Kadın CEO’su seçildi. Kariyerine 1989 yılında Pamukbank’ta başlayan, 1993-1997 yılları arasında ise Bank Ekspres’te çalışan Ünver, sonrasında Osmanlı Bankası’nda şube müdürlüğü görevini yürüttü. 2001 yılında Osmanlı ve Garanti Bankası’nın birleşmesiyle Garanti Bankası’nda kariyerine devam eden Ünver, 2003-2011 yılları boyunca bu bankanın Avrupa 2. Bölge Müdürü olarak görev yaptı. Tijen Akdoğan Ünver 2011 yılından beri ise Volkswagen Doğuş Finansman A.Ş.’de yönetim kurulu üyesi, VDF Servis ve Ticaret A.Ş.’de ise CEO ve yönetim kurulu üyesi olarak görevini sürdürüyor.

Türkiye’nin En Güçlü 50 Kadın Ceo’su arasında yer alan son Boğaziçili isim ise VMLY&R Group CEO’su Arzu Ünal (BÜ’91) oldu. Listeye 49. sıradan giren Ünal, Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun olduktan sonra kariyerine Procter and Gamble Türkiye Pazarlama Departmanı’nda başladı. 1992’de Young&Rubicam/Reklamevi’ne geçen ve müşteri temsilciliği, müşteri direktörlüğü ve müşteri ilişkileri yönetmenliği gibi yönetim kademelerinde görev yapan Ünal, 1998 yılında Ajans 2. Başkanlığı’na getirildi ve 5 yıl boyunca ajansın çift haneli büyümesini sağladı. 2001-2003 yılları arasında Mediaedge:cia’da COO olarak görev yapan Ünal, 2004 yılında Y&R’ın Ajans Başkanı görevini üstlendi. Şu anda VMLY&R Group CEO’su ve VMLY&R EMEA Yönetim Kurulu Üyesi olarak kariyerine devam eden Ünal ayrıca TurkishWIN ile Boğaziçi ve Robert Mezunu Sanayici, İş İnsanı ve Yöneticiler Derneği üyesi.