Boğaziçi'nde 3 ay sonra ilk yüz yüze ders yapıldı

Boğaziçi Üniversitesi’nde Koronavirüs salgını nedeniyle tüm dersler mart ayından itibaren online ortama taşındı. Uzun zaman boş kalan derslik ve salonlar 17 Haziran’da Executive MBA (EMBA) Yüksek Lisans Programı kapsamında ilk kez açıldı. Prof. Dr. Vedat Akgiray’ın finans dersi, yoğun Koronavirüs önlemlerinin alındığı Demir Demirgil Salonu’nda yaklaşık 15 öğrencinin katılımıyla yapıldı. Öğrenciler uzun bir aradan sonra yapılan yüz yüze eğitimden memnun kalırken, akademisyenlerse bunu özlediklerini söyledi.
Kenan Özcan

Dr. Öğr. Üyesi Ali Çoşkun
Prof. Dr. Vedat Akgiray
Kenan Özcan

Boğaziçi Üniversitesi, Koronavirüs salgını önlemleri kapsımında tüm programlardaki derslerini mart ayında çevrimiçi ortama taşıdı. Eylül 2019’da başlayan Executive MBA (EMBA) Yüksek Lisans Programı’nda da diğer bölümlerde olduğu gibi dersler çevrimiçi ortamda sürdürüldü. Öğrencilerin talebi üzerine üniversite yönetimi tarafından verilen izinle 17 Haziran’da Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Akgiray’ın Executive MBA (EMBA) Yüksek Lisans Programı kapsamında verdiği finans dersi ilk kez yüz yüze yapıldı. 15 öğrencinin katıldığı ders için Demir Demirgil Salonu, Koronavirüs salgın önlemleri kapsamında düzenlendi. İki sıra boşluk bırarak oturulurken, havalandırma ve hijyen önlemleri alındı. Öğrencilere sınıf içinde maskelerin çıkarılmaması konusunda uyarıldı.

"YENİDEN BİR ARADA OLMAK ÇOK GÜZEL”

Boğaziçi Üniversitesi Kurumsal İletişim Ofisi’nin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Vedat Akgiray, online eğitimde derslerin sorunsuz devam ettiğini belirtirken, yüz yüze eğitimin sağladığı etkileşimi özlediklerini söyledi. Öğrencilerin talepleri üzerinde, finans dersini yüz yüze ortama taşıdıkları bilgisini paylaşan Prof. Akgiray, “EMBA kapsamında derslerimizi online olarak yapıyorduk. Ancak bu ne kadar iyi olursa olsun, yüz yüze eğitimdeki etkileşim yakalanamıyor, bir şeyler eksik kalıyor. Öğrenci arkadaşlarımız, sınıfta ders yapmak istedi. Üniversite yönetimimiz bunu uygun gördü. Uzun zaman sonra yeniden bir araya gelmek çok güzel” diye konuştu.

“TÜM ÖNLEMLER ALINDI”

Executive MBA (EMBA) Yüksek Lisans Programı Akademik Koordinatörü ve İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ali Çoşkun da, uzun zaman sonra ilk kez yapılan yüz yüze eğitimi takip etmek için derse girdi. Salonda Koronavirüs salgınıyla ilgili tüm önlemlerin alındığını belirten Çoşkun, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Demir Demirgil Salonu çok büyük ve bu ders için az sayıda katılımcımız var. Oturma düzeni iki sıra aralıklı olarak düzenlendi. Hijyen ve havalandırma önlemleri dikkatle alındı. Derste de öğrencilerimiz maskeli olacak. Sosyal mesafeye dikkat edilecek. Uzun zaman sonra yüz yüze ders yapmak heyecan verici. Başta rektörümüz Prof. Dr. Mehmed Özkan ve Kurumsal iletişim Ofisi Direktörümüz Metin Göksel olmak üzere birçok kişi bunun gerçekleşmesi için bize destek verdi. Bundan sonra, finans dersimiz yüz yüze olabilir. Hem online, hem de yüz yüze hibrid modeller de tercih edilebilir. Ancak öğrencilerimiz yüz yüze eğitim istiyor. Çünkü EMBA programında her şey dersle sınırlı değil. Öğrenciler de birbirlerinden öğreniyor, yeni networkler kuruyor. Hocaların tecrübelerinden faydalanıyor.”

“YÜZ YÜZE DERSTEN KAYGI DUYMUYORUM
Demet Umezu (EMBA Öğrencisi)
Pazarlama alanında çalışıyorum. Eğitim salgın nedeniyle sekteye uğramıştı. Aylar sonra yeniden devam edeceğiz. Derslerin bir kısmı yüz yüze, bir kısmı da online olacak, deneyeceğiz. İş hayatında zaten tüm gün bilgisayar başındayız. Bir de dersler böyle olunca, yorucu olabiliyor. Arkadaşlarla bir arada olmak ve network kurmak çok önemli. Mesafemizi koruyarak, maskelerimizi takarak ders izleyeceğiz. Yüz yüze dersten kaygı duymuyorum. Çünkü iş hayatında da ofislere döndük.

“ONLİNE DERSLER DE ETKİLEŞİM OLMUYOR”
Selçuk Kovulmaz (EMBA Öğrencisi)

Makine mühendisiyim. Koronavirüs salgını araya girdi ama EMBA güzel gidiyor. Bugün buraya gelirken, aracımı Güney Kampüsü girişindeki, Demir Demirgil Salonu’na uzak otoparka bıraktım. Bu sayede kampüste biraz daha fazla yürümek, havayı solumak istedim. Yüz yüze ders çok farklı. Online derste o etkileşim olmuyor. Sadece hocalar değil, öğrencilerle arasında da bunu kurmak güzel.

“YÜZ YÜZE TALEBİMİZİ DİKKATE ALDILAR”
Kaan Erçin (EMBA Öğrencisi)

Danışmanlık yapıyorum. Koronavirüs salgını nedeniyle üç aydır zor bir süreçten geçtik. Bugün uzun zaman sonra ilk kez yüz yüze dersimizi yapacağız. Boğaziçi Üniversitesi ekibi, Koronavirüs salgınını dikkate alarak her şeyi ayarlamış. Hocalarla yüz yüze olmak EMBA’de çok önemli. Çünkü onların tecrübesinden de faydalanıyoruz. Ali hocamız iyi niyetli bir şekilde, yüz yüze ders talebimizi gerçekleştirmek için çalıştı. Memnunuz.

“EMBA BEKLENTİMİZ TECRÜBE PAYLAŞIMI”
Ahmet Bilal Kalkan (EMBA Öğrencisi)
Otomotiv sektöründe mühendislik müdürüyüm. EMBA beklentimiz, hoca ve diğer öğrenci arkadaşlarımızla tecrübelerimizi paylaşmaktı. Online ortamda bu olmuyor. Burada normal iş hayatından daha fazla risk yok. Ayrıca kampüste gerekli Koronavirüs önlemlerinin alındığını da görüyoruz.

• Dr. Öğr. Üyesi Ali Çoşkun
  • Prof. Dr. Vedat Akgiray