Boğaziçi'ndeki yeni derste "Koronavirüs salgını"nın etkileri modelleniyor

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisiği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gönenç Yücel’in yüksek lisans programında verdiği simülasyon ve modelleme dersinde bu dönem Koronavirüs salgını ele alınacak. Sonbahar döneminde ikişerli gruplarda toplamda 15 projede COVID-19 salgınının dinamikleri ve sonuçları etkileri sanal ortamda benzetim modelleri aracılığı ile analiz edilecek. Bilim insanına göre bu modellemeler salgının çeşitli senaryolar altında seyrinin ve mücadelede gündeme gelen farklı yaklaşımların etkinliklerinin daha iyi anlaşılmasına olanak sunabilir.

Doç.Dr. Gönenç Yücel

Marttan beri dünyada 1 milyon fazla ölüme neden Koronavirüs salgının geleceğiyle ilgili soru işaretleri varlığını sürdürüyor. Boğaziçi Üniversitesi’nden bilim insanları da sağlık, biyoloji ve ekonomi gibi birçok alanda salgının etkileriyle ilgili araştırmalarını sürdürüyor. Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gönenç Yücel’in “Etmen-tabanlı Simülasyon ve Modelleme” yüksek lisans dersi de buna bir örnek. Kurumsal İletişim Ofisi’nin sorularını yanıtlayan Doç. Dr. Yücel'in seçmeli yüksek lisans dersinde bu dönem Koronavirüs salgının etkileri sanal dünyada modellenecek.

UCU AÇIK”

14 haftalık ders boyunca ikişerli gruplar halinde yüksek lisans öğrencilerinden Koronavirüs salgını ile ilgili alt problemler belirlemeleri, probleme yönelik simülasyon modelleri kurmaları ve kapsamlı senaryo/politika analizleri yapmaları beklenecek. Çalışmalarda ele alınacak problemlerinin ucunun açık olduğunu belirten Yücel, salgının seyri ve farklı politikaların etkileri konusunda birçok yeni bilgi elde edilebileceğini söylüyor. Bilim insanı, bu modellerin nasıl oluşturulacağıyla ilgili teorik ve pratik eğitimin dersin ana içeriği olduğunu belirterek, “30 öğrencimiz, ikişerli gruplara ayrılacak, Koronavirüsle ilgili farklı simülasyon ve modelleme projeleri üzerinde çalışacak. Bu konuda bir sınırlama yok. Aşılama çalışmalarının kimlerden başlaması gerektiğinden, sosyal mesafe kurallarına uyulmama oranı ile salgının seyri arasındaki ilişkiye kadar birçok başlıkta çeşitli çalışmalar yapılabilir. Örneğin yaşlı veya çocuklar sokağa çıkmadığında salgının bundan nasıl etkileneceğiyle ilgili çalışılabileceği gibi, yüz yüze eğitiminin salgın dinamiklerine olası etkileri de ele alınabilir. Bu çalışmalar kampüs, mahalle, şehir hatta tüm Türkiye çapında olabilir. Çalışmanın odaklanacağı problemi ve de çalışmanın kapsamını öğrencilerimiz belirleyecek. Seçilen problemin özünü barındıran sanal dünyaların nasıl kurgulanacağı ve birer benzetim (simülasyon) modeli olarak nasıl hayata geçirileceği ile ilgili metotları anlatacağım. Uygulama kısmında ise öğrencilerimin öneri ve çalışmalarına göre ders ilerleyecek, ucu açık olacak” diye konuşuyor.

"YENİ ÇÖZÜM YOLLARI İÇİN GEREKLİ"

COVID-19 ile ilgili simülasyon modellerinin, karmaşık bir yayılım problemi olan salgınla mücadelede faydalı olacak bulgular ve etkili politikalar ortaya koyabilmek için etkili araçlar olduğunu dile getiren bilim insanı sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Dersimiz önceki yıllarda olduğu gibi zorlayıcı. Geçmiş yıllardan farklı olarak bu dönem hepimizin ortak derdi olan, içinde yaşadığımız karmaşık bir dinamik problem var ortada. O açıdan bütün uygulama faaliyetlerini farazi konulardansa bu ortak probleme yöneltmek dersin bu kısmını herkes için ilgi çekici ve somut hale getirecek diye düşünüyorum. Öğrencilerimizin çalışmalarıyla birlikte ortaya birçok yeni bilgi çıkabilir. Bu da salgının etkileri konusunda bize yeni fikirler verebilir. Zaman gösterecek.."

*/
  • Doç.Dr. Gönenç Yücel