‘’BÜ Kariyer Merkezi olarak Covid-19 krizinde öğrencilerimizle mesafeleri kaldırdık’’

Boğaziçi Üniversitesi Kariyer Merkezi, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin kariyer yolculuklarına daha iyi hazırlanabilmeleri, hayatlarını daha iyi tasarlayabilmeleri için çalışmalarını ara vermeden sürdürüyor. Covid-19 döneminin zorlayıcı koşullarına rağmen çevrimiçi faaliyetlerine yenilerini ekleyen Kariyer Merkezi yeni dönemde de öğrencilere sadece bir ‘’tık’’ mesafesinde yakın olmaya devam edecek. Kariyer Merkezi’nin güncel çalışmalarını merkezin yöneticisi Öğr. Görevlisi Burcu Ertürk Kılıç anlattı.

Kariyer Merkezi olarak kariyer yönetimine nasıl yaklaşıyorsunuz? Bu kapsamda çalışmalarınızı anlatır mısınız?

Kariyer yönetimi de gerek teoride gerekse uygulamada diğer birçok alan gibi daha bütüncül ve tasarım odaklı bir bakış açısına yöneliyor, artık kariyer planlamasından “Yaşam Tasarımı” (Life-Design) kavramına doğru hızlı bir geçiş var. Geçtiğimiz birkaç yılda öğrencilerimize bu doğrultuda önce kendilerini ve sonra da üniversite sonrasındaki hayatı keşfetmelerine destek olacak etkinlikler sunmaya çalıştık. Bu amaçla mezunlarımız ve özellikle İnsan Kaynakları profesyonelleri tarafından sunulan Kariyer Seminerleri’ni önemli birer araç olarak görüyoruz.

“Ne Olacağım Ben Şimdi” diye başlayıp özgeçmiş ve niyet mektubu hazırlama, iş arama, mülakat, iletişim ve networking becerileri gibi temel alanları kapsayan seminerler ile öğrencilerimizi kariyer yolculuklarına hazırlıyoruz.

Ayrıca Türkiye’de hiç uygulanmamış yeniliklerle onları biraz da yaşam tasarımı olgusunun içine çekmek için de etkinliklerimiz gerçekleşiyor: Türkiye’de ilk defa bir kariyer merkezi uygulaması olarak, sanat aracılığıyla iletişimi içeren Hikaye Anlatımı Yoluyla Kariyer Danışmanlığı atölyesi gerçekleştirdik. Doğrudan öğrencilerimizin kariyer hedeflerini sormaktan çok, kendi hikayelerinde anlattıkları kahramanlar üzerinden bütünsel bir bakış açısıyla kendi değer ve yargılarını keşfetmelerini sağlayacak ve öğrencilerimize kendi geleceklerini yapılandıran bireyler olarak aktif rol alacakları etkinlikler tasarladık.

Boğaziçi Üniversitesi’nin kendine güvenen, geleceğini şekillendirme gücüne ve çok yönlü bakış açısına sahip güçlü öğrenci profilini, yarından sonraya taşımak için Kariyer Merkezi olarak planlamalarımızı yapmaktayız.

Ayrıca akademik kariyer başvurusuda bulunmayı düşünen öğrencilerimiz için de akademik niyet mektubu (Statement of Purpose) hazırlama alanında atölyelerimiz ve bu konuda yıl boyunca devam eden danışmanlık hizmetimiz yer alıyor. Öğrencilerimizin başvuruları için hazırladıkları Akademik Niyet Mektubu taslaklarını, değerli destekçimiz Anne Kozlu’nun koordinatörlüğündeki gönüllü editörlerimizden oluşan ekibimizle değerlendirmeye alıyor ve öğrencilerimize geri bildirim sağlıyoruz.

Boğaziçi mezunları da önemli bir destek veriyor çalışmalarınıza, mezunlarımızın gönüllü çalışmaları hakkında bilgi alabilir miyiz?

Evet, mezunlarımızın gönüllü destekleri, özellikle akademik kariyerinin ilk adımlarını atarken kendilerini ve amaçlarını doğru ve etkili ifade etmek isteyen öğrencilerimiz açısından çok değerli. Aynı şekilde, profesyonel hayata atılmak isteyen öğrencilerimize de özgeçmişlerini hazırlamak konusunda gönüllü mezunlarımızdan destek sağlıyoruz. Her yıl mezuniyetin yaklaştığı ikinci dönemde İK alanında deneyimli mezunlarımızdan oluşan grubumuzla birlikte Kariyer Danışmanlığı Programı yürütüyoruz. Bu sırada her gün bizlere ulaşan iş ve staj ilanlarını da web sitemiz üzerinden öğrencilerimize ulaştırarak daha fazla seçeneklerinin olması için kendilerine alan yaratıyoruz.

Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi’ndeki öğrencilerimizin vizyon sahibi, aktif ve yenilikçi duruşlarını ve ortaya çıkardıkları etkinlik ve projeleri de destekliyoruz. Özellikle üniversitemizdeki kariyer kulüplerimizin yürüttükleri başarılı etkinliklerde onların yanında olmayı ve kendileriyle dayanışma içerisinde yer almayı önemsiyoruz. Yaşamını tasarlayan ve kendi ayaklarının üzerinde duran bireyler olarak Boğaziçi öğrencilerimiz zaten bu alanda önemli projelere imza atıyorlar, bu bizim en büyük gurur kaynağımız.

Bu anlattığımız faaliyetlerimiz Kariyer Merkezi’nin faaliyet alanları olarak işlerken geçtiğimiz sene ilk olarak başlattığımız Eğitimde Kariyer Zirvesi ve Fen-Edebiyat Fakültesi Mezun Kariyer Buluşmaları programlarımız ile kariyer kulüplerimizin yer almadığı alanlarda da kariyer etkinlikleri üretmeye devam ediyoruz.

 

Boğaziçi Üniversitesi Kariyer Merkezi olarak Covid-19 pandemisi döneminde ne gibi çalışmalar  yaptınız? Bu dönemin zorlayıcı şartları etkinlik planlamanızı nasıl etkiledi ve dönüştürdü?

Normal faaliyet alanlarımıza yenilerini ekleme çabalarımız sırasında, ne yazık ki bu sene 10-12 Mart 2020 tarihinde ikincisini gerçekleştirdiğimiz Eğitimde Kariyer Zirvesi, Covid-19 salgını nedeniyle yaptığımız son yüz yüze etkinliğimiz oldu ve bizi hızlıca “yeni normal” sürece doğru sürükledi. Bu aşamadan sonra bizler de tüm dünya gibi pandemi kriziyle başa çıkmak ve Kariyer Merkezi olarak öğrencilerimizin de bu süreçte yanlarında yer almak için elimizden geleni yaptık.

Belirsizlik sürecinde özellikle mezuniyeti yaklaşan öğrencilerimize, uzaktan da olsa, bire bir destek sağlamaya çalıştık. Boğaziçi ailesi olarak mezunlarımızın yoğun bir şekilde ortaya koyduğu içten ve samimi destekle büyük güç kazandık. Geçen senelerde 50 civarındaki gönüllü mezunumuz ile gerçekleştirdiğimiz Kariyer Danışmanlık Programımızı, Mezunlar Ofisimizin değerli desteğiyle çok daha fazla mezunumuzu davet ederek zenginleştirdik. Bu sene ilk defa 200 kişinin üzerinde Gönüllü Kariyer Danışmanı ekibini e-posta ile hızlıca oluşturarak, başvuruda bulunan bütün son sınıf öğrencilerimize ve daha sonrasında ise gücümüz yettiğince alt sınıflardaki öğrenci arkadaşlarımıza ulaştık.

Yaşadığımız bu kriz dönemi ve belirsizlik nedeniyle, öğrencilerimizden de danışmanlık konusunda rekor düzeyde başvuru almamıza rağmen Boğaziçi ailemiz, mesafe olarak uzaklaştıkça duygusal olarak kenetlendiğini ispatlayan bir duruş sergiledi. Özellikle yurt dışından birçok mezunumuzun bu süreçte mesafeleri aşarak yanımızda olduğunu görmüş olduk ve öğrencilerimize de uzaklarda olsalar dahi yanlarında olduğumuzu anlatmaya çalıştık.

Covid-19 kriziyle mücadelemizde ayrıca kariyer seminerlerimizi çevrimiçi platforma taşıyıp dijital hayata adapte ederek öğrencilerimize sunduk: Çevrimiçi mülakat teknikleri, dijitalleşme sürecinde ve yapay zeka çağında kariyer yönetimi gibi alanların yanı sıra belirsizlikle başa çıkmada duygusal dayanıklılık gibi alanlarla da öğrencilerimizi zenginleştirmeyi hedefleyen seminerler düzenledik. Bu süreçte, kariyer alanında yol gösterici olması açısından önemli bir etkinlik serisine daha başladık: “İK Yöneticileriyle Kariyer Sohbetleri” başlığıyla her Çarşamba akşamı öğrencilerimizin evlerine konuk olduk.

‘’Yeni normal’’ diye adlandırılan bu dönemde mevcut etkinliklere yenileri eklenecek mi?

Yeni dönemde, Covid-19 senaryosunun içindeki kahramanlar olarak hikâyelerimize devam edecek ve öğrencilerimize yeni normal hayatlarını tasarlarken, uzakta daha yakınlarında olduğumuzu hissettirerek desteğimizi sürdüreceğiz. Her zorluğun sonucunda olduğu gibi bu kriz dönemi de bizler için iyi bir öğrenme alanı ve gelişme imkânı yarattı. Boğaziçililer olarak biz bir araya gelerek ve daha da güçlenerek kariyer yolculuğumuzda ilerliyoruz, dinamik ve hızlı değişimlerin yaşandığı yeni normal dünyada yaşamlarımızı tasarlamaya devam edeceğiz. Yeni dönemimizde de Covid-19 krizinde başlattığımız çevrimiçi seminerlerimiz ve İK yöneticileriyle sohbetlerimiz ile devam edeceğiz, bunun yanında atölyeler, eğitimler, şirket tanıtımları gibi farklı çevrimiçi etkinliklerimizle de öğrencilerimizin evlerine konuk olmaya devam edeceğiz. İhtiyaç duyan tüm öğrencilerimize bir “tık” kadar yakınız ve her zaman yanlarındayız.

Bütün öğrencilerimize, başlayacakları bu yeni dönemde başarılar diliyoruz. Özellikle şunu da belirtmek isteriz ki bu süreçte şahit olduğumuz en önemli nokta, Covid-19 krizi bizleri öğrencilerimizden fiziksel olarak uzaklaştırsa bile, öğrencilerimizle aramızdaki mesafeleri kaldırmamıza ve Boğaziçi ailemizin daha çok kenetlenmesine neden oldu. Bu kadar büyük bir ailede, öğrencilerimizin yalnız olmadığını ve belirsizlikleri hep birlikte atlatacağımızı özellikle belirtmeye devam edeceğiz. Boğaziçi Üniversitesi Kariyer Merkezi olarak öğrencilerimizin sadece yarınlarını değil yarından sonralarını tasarlamaları için yanlarında olmaya devam edeceğiz.

 

19-22 Ekim tarihleri arasında çevrimiçi düzenlenecek Üniversiteyi Tanıma Günleri’nde Kariyer Merkezi olarak öne çıkan etkinlikleriniz neler olacak, kısaca bilgi alabilir miyiz?

Üniversite dönemi, sağladığı akademik gelişimin yanında sosyal ve kültürel alandaki olanaklarla da bireyin kimlik dönüşümünü etkileyen önemli faktörleri içinde barındırıyor. Bu nedenle, Üniversitemizde gerçekleşen Üniversiteyi Tanıma Günleri’ni çok önemsiyor ve destekliyoruz. Bu yıl ise, Covid-19 pandemisi ile birlikte bu programın önemi çok daha fazla artmış bulunuyor. Uzaktan eğitim görecek gençlerimizin Boğaziçili olma kültürüyle ile ilk tanıştıkları etkinlik olarak, onlara mesafelerin bizleri koparmadığını hissettirmemiz ve ailemize dahil olduklarını görmeleri açısından bu programı biz de Kariyer Merkezi olarak elimizden geldiğince desteklemeye çalışıyoruz.

Oryantasyon dönemi boyunca hem standımızla hem de atölyelerimizle yeni öğrencilerimize ulaşmayı planlıyoruz. Standımızda gelen soruları cevaplarken bir yandan da “Üniversiteyi Tanıma Dersleri”nde aktif rol alıyoruz. Rektör Danışmanımız Prof. Dr. Zafer Yenal, Üniversitemizin mottosu olan “yarından sonrası” için “Geleceğin Mezunları olarak BÜ Öğrencileri” başlığı ile Kariyer Merkezi ve Mezunlar Ofisimizi yeni öğrencilerimize tanıtıyor. Ayrıca, ben de  “BÜ Öğrencisi Zamanı Nasıl Kullanır?” başlığı altında yeni öğrencilerimize zaman yönetimi konusunda farkındalık kazandırarak onları aslında ilk senelerinden başlayarak hedefler belirlemeye ve kariyer yollarına başlamak üzere yaşam tasarımlarını yapmaya yönlendiriyorum. Boğaziçi Üniversitesi’nin zengin olanakları ve altyapısından kendi yaşam tasarımlarına uygun şekilde faydalanabilmeleri ve kendi geleceklerine yön vermeleri için bu farkındalığın çok önemli olduğunu düşünüyorum.