BÜ'80 mezunları 40'ncı yıllarını çevrimiçi kutladı

Boğaziçi Üniversitesi 1980 Mezunları (BÜ'80 Mezunları) 40’ıncı Yıl Mezuniyet Töreni 29 Mayıs’ta Zoom üzerinden yapıldı. Yaklaşık 100 katılımcının yer aldığı törende mezunlarla bir araya gelen Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, Boğaziçi’nin Türkiye’nin en iyi öğrenci ve bilim insanlarını kendisine çekmeyi sürdürdüğü söyledi. Rektör Özkan, dünya sıralamalarında Türkiye’de ilk sıralarda yer aldıklarını hatırlatarak, “Üniversitemiz sizin zamanınızda olduğu gibi hala öncü” diye konuştu.

Boğaziçi Üniversitesi 1980 yılı mezunları 40’ıncı Yıl Mezuniyet Töreni için Koronavirüs salgını nedeniyle çevrimiçi ortamda buluştu. O dönemde üniversitede çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Güven Alpay, Prof. Dr. Özer Ertuna, Prof. Dr. Ali Rıza Kaylan ve Prof. Dr. Yorgo Istefanopulos'un da eski öğrencileriyle bir araya geldiği etkinliğe, Rektör Prof. Dr. Mehmed Özkan ile Rektör Danışmanı Prof. Dr. Zafer Yenal da katıldı. Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi ve Sosyoloji bölümleri çift ana dal öğrencisi, müzisyen Cem Yenel de mezunlara kısa bir konser verdi.

“EN İYİ ÖĞRENCİLER BİZİ TERCİH EDİYOR”

Etkinlikte mezunları kutlayarak konuşmasına başlayan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, üniversitenin 1980’lerdeki gibi hala öncü olduğunu dile getirdi. Türkiye’deki en iyi öğrencilerin Boğaziçi'ni tercih ettiklerini belirten Rektör Prof. Özkan, “Üniversitemiz sizin zamanınızda da olduğu gibi hala öncü. Bunun farkında olarak aday öğrenciler üniversitemizi her alanda tercih ediyor. 2019’da da Türkiye’nin en başarılı öğrencileri üniversitemize geldi. Üniversite sınavında ilk 100, 500 ve 1000’e girenlerin ortalama yüzde 70’inin Boğaziçi’ni tercih ettiğini görüyoruz” diye konuştu.

"BİLİM İNSANLARINI ÇEKİYORUZ"

Rektör Prof. Özkan, Boğaziçi’nin sadece en iyi öğrencileri değil aynı zaman dünyadan bilim insanlarını da kendine çektiğini dile getirdi. Dünya sıralamalarında Türkiye’nin en iyileri arasında olduklarını hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Boğaziçi’nin başarıları uluslararası üniversite sıralama sistemlerinde de görünüyor. Köklü, tanınmış üniversite derecelendirme kuruluşu US. News’in 2020 dünya sıralamasında Boğaziçi, Türkiye’de ilk sırada yer alırken, dünyada ise 186’ncı oldu. Daha önce 190 ile aynı sırayı paylaştığımız Florida Devlet Üniversitesi’nin de önüne geçmiş olduk. Sadece akademik değil, kültürel ve sosyal gibi birçok alanda da üniversitemizin başarıları devam ediyor. TÜBİTAK’ın 2232 kodlu 'Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı' ile yurtdışından en fazla sayıda araştırmacı Boğaziçi’ne geldi. Boğaziçi 15 araştırmacıyla en çok tercih edilen araştırma kurumu oldu. Gelen bu bilim insanlarımız faaliyetlerini üniversitemizde sürdürüyor."

"HEPİNİZİ KUTLUYORUM" 

Rektör Danışmanı ve Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Yenal da 1980 yılı mezunlarıyla çevrimiçi ortamda da olsa bir araya gelmenin heyecan ve gurur verici olduğunu dile getirdi. Mezunları kutlayan Prof. Yenal, "1980'de üniversitemizden mezun olan siz değerli öğrencilerimiz, Türkiye ve dünyada çok güzel işler yaptınız. Umarım salgın dönemi sona erdiğinde yüz yüze de görüşebiliriz. Çevrimiçi ortamda da olsa sizlerle bir araya gelmek heyecan verici, hepinizi kutluyorum" dedi.

"BOĞAZİÇİLİ OLMANIN FAYDASINI SOSYAL VE İŞ HAYATIMIZDA HEP GÖRDÜK"

BÜ'80 Mezunları adına konuşan Boğaziçi Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesi Mezunu Rındı Gül Eron Oral, Boğaziçili olmanın ayrıcalığını hayatları boyunca hissettiklerini belirtti. Boğaziçi'nde verilen nitelikli eğitimin hayatlarında bir artı olduğunu söyleyen Oral, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yaşamın iş, askerlik ve veli olmak gibi döngülerini biz de yaşadık. Ama hep bir Boğaziçili olma farkı ile. Bu farkı yaratan da ülkenin dört bir köşesinden gelen bizlerin oldukça doğru bir eleme sistemiyle seçilmesi ve özgüven ile kişiliğimizin bastırılmamasıydı. Öğretmenlerimizin bize verdiği kaliteli eğitim, sosyal hayatımızda hep bir artı olarak yerini aldı. Hem sosyal hem de iş hayatımızda bunun faydasını hep gördük."

MEZUNLARA ÖZEL KONSER

Son dönemde yaptığı çıkışla adından söz ettiren Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi ve Sosyoloji çift anadal öğrencisi, müzisyen Cem Yenel de BÜ'80 Mezunları için 15 dakikalık mini-konser verdi. Genç bir müzisyen olarak Boğaziçili olmaktan gurur duyduğunu söyleyen Yenel, eski mezunlarla buluştuğu için çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Etkinliğe katılan mezunlar şöyle:

Kadri Enis Berberoğlu, Neslihan Enöktem, Nurdan Şahin, Fatma Olcay Kılıç, Rengin Somer Nalbantoğlu, Ayşegül Esmer, Hülya Şaner Kirmanoğlu, A. Vedat Akgiray, Müge Nurgün Alpar, Mehmet Metin Altan, Atilla Atalay, A. Feza Özalp, İ. Celal Bayraktaroğlu, Necil Beykont, Saadet Kuyumcu Cantimur, Sabri Çetinyuva, Refael Dalva, Ayşen Erdoğdu Topay, Rındı Gül Eron Oral, Oya Erpak Bayülkem, Lale Ersaraç Karaoğlu, Nesim Eskinazi, Şerife Gazioğlu Solakoğlu, Vedat Günay, Gülden Türktan, Misket İnankur Köksal, Rengin Karahan Borhan, Suat Gökhan Karakuş, Burçin Tunalıoğlu, Ayşen Zamanpur, Ayşe Figen Ketenci, Zeynep Esin Kınay, Nükte Or Oktayer, Haluk Oyvat, Ayşe Nesrin Ölçer Yanç, Şule Özdemir, Ayşe Dilek Yılmaz, F. Gül Postacıoğlu Kocagöz, Moris Sarfati, Faik Tokatlıoğlu, Hilmi Ferhun Tuna, Deniz Tüfekçi, Bülent Urş, Demet Ünlüsoy Turhan, Esin Yetkin İncioğlu, Kazım Yiyener, Şinasi Yörük, Füsun Akkal Bozok, Bilge Durukan Gezer, A. Cüneyt Türktan, Osman M. Tüzün, Nezihi Bayrak, Barbaros Karakışla, Gül Haseki Cemiloğlu, Zeynep Öziş, Sülün Bilgin Turgay, Tayfun Evren, Ruben Hazan, Zeynep Yasemin Palanduz Kahya, Lusi Taşhan Manardo, Mehmet Tuğrul Tekbulut, Levent Hilmi Ünsal, Ayfer Akhan Uslu, Hasan Kemal Aksüyek, Yılmaz Argüden, Serap Bürülkara, Z. Rengin Güven Akbulak, Hüseyin Murat Öge, Müge Gürsoy Sökmen, M. Kemal Özdeş, A. Murat Selek, Harun Nedim Zembilci, Hamdi Nezihi Oğul, Mehmet Bülent Kahyaoğlu, Rozi Küçükmatalon Erinç, Neylan Atalay, Gülsev Akın, Ayşe Şimşek, Bedia Sumru Ağıryürüyen, F. Banu Karaşin, Lerzan Gözay Tuna

*/