BUSİBER öncülüğünde 12’ncisi yapılan Siber Güvenlik Kampı sona erdi
Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Siber Güvenlik Merkezi (BUSİBER) öncülüğünde gerçekleştirilen Siber Güvenlik Kampı 6-9 Eylül tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde yapıldı. Üç gün süren kampta 20 ayrı sınıfta öğrencilere siber güvenlikle ilgili ücretsiz eğitim verildi. Türkiye’nin farklı üniversitelerinden 600 öğrencinin katıldığı kampta, Temel Ağ Güvenliği, Siber İstihbarat, Tersine Mühendislik, Siber Tehdit Avcılığı, Bilgi Güvenliği Yönetişimi ve Etik Hacker eğitimlerinin de aralarında olduğu 20 farklı ders verildi.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı bünyesindeki Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ortaklığıyla üniversite-kamu iş birliğinin başarılı bir örneğinin ortaya konulduğu etkinlik, Siber Güvenlik Konferansı ile son buldu. Sektörde alanın önde gelen isimlerinin katıldığı paneller ve sunumlarda milli güvenliğin önemli bir parçası haline gelen siber güvenlikle ilgili öğrencilerin kariyerlerini şekillendirecek konuşmalar yapıldı.
“AMACIMIZ GENÇLERİN SİBER GÜVENLİK ALANINA GİRMESİNİ SAĞLAMAK”
Siber Güvenlik Konferansı, BÜSİBER Merkezi Kurucusu Prof. Dr. Bilgin Metin ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç’un açılış konuşmalarıyla başladı. Dr. Ali Taha Koç konuşmasında ülkemizdeki siber güvenlik ve yapay zeka alanındaki faaliyetler ile dünyadaki gelişmeler hakkında gençleri bilgilendirdi.
Prof. Dr. Bilgin Metin ise dünyada ve ülkemizde siber güvenlik ve bilişim teknolojileri alanlarında yetişmiş insan gücü ihtiyacının en üst düzeyde olduğunu belirterek ekledi “Bu alanlarda yurt dışına büyük bir beyin göçü yaşanırken tek çözüm eğitimden geçiyor. 2017 yılından beri ücretsiz kamplarımızda gördük ki üniversitelerde farklı alanlardaki tüm gençlerden siber güvenlik alanında kendilerini yetiştirenler çıkıyor. Bizim hedefimiz gençlerimizin siber güvenliğe giriş yapmasını, zaten başlayanlara ise bir yol haritası sunarak daha iyi yerlere gelmelerini sağlamak. Şu an kamplarımızın ilk mezunları sektörde çok iyi yerlere geldiler ve bu kampta eğitmen olarak yer almaktalar. Bunu gören yeni öğrenciler ayrıca motive oluyorlar.”
SİBER GÜVENLİK TÜM YÖNLERİYLE KONUŞULDU
Açılışın ardından Trendyol Uygulama Güvenliği Ekip Lideri Kürşat Oğuzhan Akıncı’nın Siber Zafiyet Yönetimi başlıklı sunumuyla devam eden konferansta, Savunma Sanayinde Siber Güvenlik İstihdamı, Siber Güvenlikte Mükafat Avcılığı, Siber Güvenlikte Akademik Gelişim panelleri ve Yeni Nesil Zafiyetler sunumu yapıldı.
Savunma Sanayisinde Siber Güvenlik İstihdamı paneline Savunma Sanayii Bakanlığı’ndan Alpaslan Kesici ve Ahmet Bahadır Bülbül Savunma Sanayi Mühendislik'ten (STM) Bülent Arsal, Hava Elektronik Sanayii’nden (HAVELSAN) Mert Özarar ve Askeri Elektronik Sanayii’nden (ASELSAN) Ali Işıklı katıldı. Kendi kariyer hikayelerini öğrencilerle paylaşan panelistler siber güvenlik alanındaki personel açığını örneklerle anlattılar. Savunma Sanayii’nde yerli üretimin arttığına dikkat çeken Siber Güvenlik ve Yapay Zeka Direktörü Bülent Arsal, pandemi süreciyle birlikte değişen çalışma koşullarına değinerek bu durumun siber güvenlik alanında personel ihtiyacını katladığını söyledi. Siber Güvenlik Direktörü Dr. Mert Özarar ise HAVELSAN’ın siber güvenlikteki takımlarından detaylı bir şekilde bahsederek 2019-2020 yılları arasında bu alanda gençlerle yeni bir takım kurduklarını ifade etti. Dünyada güvenliğin gittiği yönü anlatan Ali Işıklı, ASELSAN’ın siber güvenlik için kurduğu çekirdek kadroyu büyütme hedeflerinden bahsetti.
"HEM TEORİYİ HEM PRATİĞİ BİLEN AKADEMİSYENLERE İHTİYAÇ VAR"
Siber Güvenlikte Mükafat Avcılığı panelinde ise Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nden Salih Talay, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’ndan (BAKKA) Muhammed Temli, TURKCELL’den Abdurrahman Şakar ve Siber Güvenlik Uzmanı Murat Lostar yer aldı. Panelde Murat Lostar siber güvenlikte ödül avcılığının detaylarını, Abdurrahman Şakar zafiyet sayılarındaki artışları ve bunun yeni bir alan açtığını, Muhammed Temli ise Siber Vatan Projesi ile farklı şehirlerde öğrencilere verilen eğitimleri detaylı bir şekilde anlattı.
Yerli bir antivirüs yazılımı firması olan Trapmine CEO’su Celil Ünver yaptığı sunumla kötü amaçlı virüs ve diğer yazılımların dünü, bugünü ve yarınını anlatarak kendi kariyer yolculuğunu gençlere aktardı.
Siber Güvenlik Konferansı’nın son paneli Siber Güvenlikte Akademik Gelişim başlığıyla yapıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bilgin Metin, Sakarya Üniversitesi’nden Prof. Dr. İbrahim Özçelik, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kemal Bıçakçı ve İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Muhammed Ali Aydın katıldı. Prof. Dr. İbrahim Özçelik Sakarya Üniversitesi’nde STM ile birlikte kurdukları merkez ve su yönetimi konusunda hayata geçirdikleri proje hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Kemal Bıçakçı ise siber güvenlikte akademik alanda yer almanın önemini anlattı. Hem teoriyi hem pratiği anlatacak akademisyenlere ihtiyaç olduğunu belirten Prof. Dr. Bıçakçı, bilginin üretildiği merkezlerin üniversiteler olduğunu vurguladı. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa ile İstanbul Kalkınma Ajansı’nın birlikte hayata geçirdikleri İSTEK Merkezi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Muhammed Ali Aydın, akademideki teorik çalışmaların sektöre çözüm ürettiğini ifade etti. Prof. Dr. Bilgin Metin ise Boğaziçi Üniversitesi'nde siber güvenlik alanındaki akademik çalışmalar ile altı yıldır sürdürdükleri ücretsiz yaz ve kış siber güvenlik kampları hakkında bilgi verdi.