BÜSİBER’in 11’inci Siber Güvenlik Zirvesi tüm sektörü gençlerle buluşturdu

Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Siber Güvenlik Merkezi (BÜSİBER) tarafından gerçekleştirilen 11’inci Boğaziçi Siber Güvenlik ve KVKK Zirvesi, Güney Kampüs’te yer alan Albert Long Hall Binası’nda düzenledi. Siber güvenlik alanında ChatGpt ve yapay zekâ gibi birçok güncel başlığın ele alındığı zirveye Türkiye’nin dört bir yanından alana ilgi duyan katılımcılar katıldı.
Osman Yalçın

Dünyada birey, şirket, kurum ve devletlerin elektronik ile dijital alanda güvenlikleri her geçen gün daha da dikkat çeken bir sorun olmayı sürdürüyor. Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Siber Güvenlik Merkezi (BÜSİBER) bu alandaki güncel çalışma, yeni tehdit ile yapay zekâ alanında yeni gelişmeler gibi birçok güncel konuyu 11’inci Boğaziçi Siber Güvenlik ve KVKK Zirvesi’nde ele aldı. 

“SİBER GÜVENLİĞE İLGİNİN HER ALANDAN ARTMASI GEREKİYOR” 

Programın açılışında konuşan Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı ve BÜSİBER Kurucu Yöneticisi Prof. Dr. Bilgin Metin, Siber Kamplar ile zirvelerle sektöre yetişmiş insan gücü kazandırmak, kamu siber güvenliğine destek olmak ve bu alanda yerli çözümlerin önemini vurgulamak için çalıştıklarını ifade etti. BÜSİBER’in kamp, zirve ve diğer eğitimlerinin ücretsiz olduğu bilgisini paylaşan Prof. Dr. Metin şunları söyledi.

“BÜSİBER olarak Türkiye’de çok önemli bir görev üstlendiğimizi düşünüyorum. Bir kamu üniversitesi olarak ücretsiz siber kamplarımızla yaklaşık 1000 katılımcımız eğitim aldı ve bunu 14 Ağustos’ta başlayacak 13’üncü yaz kampımızla da sürdüreceğiz. Siber güvenlik hayatımızın her alanında çok kritik bir konu olmayı sürdürürken, bir kamu kurumunda çalışan bir memurun da uluslararası ilişkiler eğitimi alan bir öğrencinin de siber güvenlik alanında kendini geliştirmesi gerekiyor. Artık teknik ağırlıklı siber güvenlik kamplarımız yanında sosyal bilimler ve işletme alanlarındaki öğrencilere yönelik de çalıştaylarımız oluyor. Bu yaklaşımla hemen her alan ve sektörden ilgilileri etkinliklerimize davet ediyoruz. Bu yıl 11’incisini düzenlediğimiz zirvemizde yine toplumsal siber güvenlik farkındalığını artırmayı hedefliyoruz. Siber güvenlikle ilgili güncel konuları kendi uzmanlığımız ve sektörden önde gelen isimlerinin sunumlarıyla ele alıyoruz. Burada katılımcı öğrencilerimiz de bu sayede yeni yaklaşımları görürken, siber güvenlikteki kariyer fırsatlarıyla tanışmış oluyor.”

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Mezunu olan IDC Türkiye Ülke Direktörü Nevin Çizmecioğulları, dijital dünya ile siber güvenliğin gelişim serüveni ile ilgili detaylı bir sunumu yaptı. 

Çizmecioğulları, otomasyon çağının yaşandığını ve siber güvenliğin de yapay zekâ gibi yeni gelişen teknolojilerle birlikte yaşayacağı yeni zorluk ile fırsatları değerlendirdi. 

Uluslararası Ticaret Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Deniz Helvacıoğlu kişisel veri ekonomisi; Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Dr. Öğr Üyesi Aysun Bozanta Hakyemez ise yapay zeka ve gelecek başlıklarındaki sunumlarını gerçekleştirdi.

Zirvede Boğaziçili akademisyenler yanında Ünal Aydın ve Gökhan Polat gibi uzmanlar sunum yaparken, sektörün önde gelen şirketlerinden temsilciler de katılımcıların sorularını yanıtladı. 

Kredi Kayıt Bürosundan Yiğitcan Savran ve Can Ünver ise bankacılık ve finans sektöründe bilgi güvenliğinin sağlanması ve bilgi güvenliği yönetişimi alanında kariyer yapmak hakkında bilgi verirken, siber güvenlik uzmanı Fatih Emiral da ofansif bakışla siber saldırıların tespiti konusuna değindi.