‘’Cinsel tacize düdük çal, düdük çalana destek ol’’

Boğaziçi Üniversitesi Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu’ndan 23 Ekim’deki ‘’Gece Yürüyüşü’’ ile yeni bir farkındalık kampanyası
CİTOK ve etkinlikler hakkında Can Candan, Biray Kolluoglu ve Sevda Çora’dan bilgi aldık.

Boğaziçi Üniversitesi Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu (CİTÖK), Boğaziçi Üniversitesi Tacize Karşı Dayanışma Ağı ve Boğaziçi Üniversitesi Kadın Araştırmaları Kulübü (BÜKAK) işbirliğiyle 23 Ekim Perşembe günü bir "Gece Yürüyüşü" düzenliyor. Hisarüstü ve Uçaksavar bölgelerinde meydana gelen taciz olaylarına tepki göstermek için düzenlenecek yürüyüş kapsamında Perşembe akşamı saat 21.00’de Kuzey Kampüs kapısında buluşulacak. CİTÖK ve etkinlikler hakkında Can Candan, Biray Kolluoğlu ve Sevda Cora’dan bilgi aldık.

Özellikle Amerika’da, kadınların geceleri de istedikleri yerlerde bulunma haklarının olduğunu vurgulamak için yapılan gece yürüyüşleri son 10 yıldır çeşitli ülkelerde de yaygınlık kazanmış durumda.  Daha önce Boğaziçi Üniversitesi’nde BÜKAK tarafından düzenlenen gece yürüyüşü, bu yıl CİTÖK’ün dahiliyetiyle çok bileşenli bir etkinliğe dönüştü.  Gece Yürüyüşü’nde ‘’Cinsel tacize düdük çal, düdük çalana destek ol’’ sloganıyla etkinlik sırasında dağıtılacak olan düdükler çalınarak öğrencilerde ve mahallelide farkındalık yaratılması hedefleniyor.

CİTÖK’un kuruluş amaçları ve önümüzdeki dönem etkinlikleri üzerine Can Candan, Biray Kolluoğlu ve Sevda Cora’dan bilgi aldık. CİTÖK, BÜKAK’ın bünyesindeki çalışmalarla başlayıp Aralık 2012’de cinsel tacize daha etkili müdahale edebilmek için resmi olarak komisyon haline gelen bir oluşum olduğunu anlatan CİTÖK ekibi, okulun farklı birimlerinin temsiline ve desteğine önem verilen komisyonda daha önce bu konuda BÜKAK’la çalışan akademisyenlerin de yer aldığını belirtiyor.  BÜREM temsilcisi Tülin Arman, Mediko-Sosyal’den psikiyatrist Serap Çakıcı, Mediko-Sosyal’den hemşire ve Eğitim-Sen temsilcisi Sevda Cora, Koruma ve Güvenlik Birimi Amiri Ejder Karahan, Öğrenci İşleri Dekanlığı’nı temsilen Biray Kolluoğlu, personel temsilcisi Selver Kılıçarslan, GETEM’i temsilen Eğitim Fakültesi’nden Hande Sart, Psikoloji bölümünden Serra Müderrisoğlu, Batı Dilleri Bölümü’nden Can Candan, Ekonomi Bölümü’nden Şemsa Özar, Yabancı Diller Bölümü’nden Aylin Vartanyan ve BÜKAK’ı temsilen Damla Pinçe 2014-2015 döneminde komisyon üyesi olarak görev yapıyor. Komisyon  her zaman tüm üniversite bileşenlerinin temsiliyetine açık olmayı bir ilke olarak benimsemiş durumda.

Cinsel taciz konusunda farkındalık yaratmak

Cinsel tacize karşı farkındalık yaratmak ve bu süreç içerisinde meydana gelecek vakaların takipçisi olup süreç boyunca kişilere psikolojik, yasal ve güvenlik konularında yol göstermek hedefiyle kurulan Komisyon, farkındalığı artırmak ve cinsel tacizin ne olduğunu konuşmak için geçen yıl Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kadriye Bakırcı’yı üniversitemize davet etti. Bu yıl ise oryantasyon döneminde hazırlık öğrencilerine yapılan sunum ile birlikte broşür, kitap ayracı gibi malzemeler dağıtıldı.

Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu’nun faaliyetlerine 23 Ekim’deki Gece Yürüyüşü’nden sonra da devam edeceğini anlatan CİTÖK ekibi, 3 Kasım’da başlayacak olan Cinsel Taciz Farkındalık Ayı kapsamında paneller, konuşmalar, film gösterimleri ve tanıtım faaliyetlerinden oluşan zengin bir program hazırlandığını ekliyor. Kasım ayı süresince kampüslerde düdük dağıtımı yapılacak. Ayrıca Güney Kampüs’te Bebek ve otopark yokuşuna, Kuzey Kampüs’te shuttle durağına, Kilyos Kampüsü’nde spor tesisinin yakınına ve sahile konulan acil durum telefonlarının daha görünür hale getirilmesi planlanıyor.

Komisyona nasıl başvuru yapılıyor?

Cinsel taciz ile ilgili konularda komisyona ulaşmak isteyenler için çeşitli kanallar mevcut. E-posta (citok@boun.edu.tr ) , sosyal medya hesapları (Facebook ve Twitter), Öğrenci Dekanlığı, komisyon toplantısına katılım veya komisyon üyelerinden biriyle kişisel irtibat yoluyla komisyona ulaşmak mümkün.

Aksi belirtilmediği halde komisyon toplantılarında vakalar kimliksiz ele alınıyor. Süreç tamamen kişinin talebi doğrultusunda ilerliyor ve destek almak istediği konuda ilgili birimlere yönlendiriliyor. Bir disiplin kurulu olarak işlemiyor fakat vaka disiplin kuruluna çıktığında komisyondan temsilci mutlaka bulunuyor.

Komisyonun, öğrenciler, personel, akademisyen ve mahalleliden genel beklentileri arasında cinsel tacizin ne olduğu konusunda konuşulması, cinsel tacizin farkına varılması ve önlenmesi için aktif olarak meseleyle ilgilenilmesi yer alıyor. CİTÖK’ün etkinlik ve toplantıları hakkında Facebook ve Twitter hesapları üzerinden bilgi edinmek mümkün.

Haber: Naz Vardar /Kurumsal İletişim Ofisi