Doç. Dr. Murat Akan’ın 12 ödüle aday gösterilen kitabı Türkçe yayımlandı
Columbia Üniversitesi Yayınevi tarafından 2017’de basılan, Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Akan’ın “Laiklik Siyaseti: Fransa ve Türkiye’de Din, Çeşitlilik ve Kurumsal Değişim” çalışması Türkçe yayımlandı. Bilgi Yayınevi’nde geçen ay en çok satanlar listesinde, yeni çıkan kitaplar arasında birinci, edebiyat dışı eserlerde de ikinci sırada yer alıyor. Murat Akan, Türkçe baskı için yazdığı önsözde, “Bu eserin laiklik siyasetini veriler ve karşılaştırmalarla anlatarak tüm okuyuculara sosyal bilimi sevdirmesi, siyasi bilinci artırması ve ‘kurum’ anlayışımızı güçlendirmesi ümidiyle” ifadelerini kullanırken çalışmanın 2014’te tamamlanmasına rağmen güncelliğini hala koruduğunu da belirtiyor.
“KURUM ANLAYIŞIMIZI GÜÇLENDİRMESİNİ ÜMİT EDİYORUM”
Doç. Dr. Akan, kitabın Türkçe baskısının yayına son hazırlığını, geçen yıl araştırmacı olarak davet edildiği Paris İleri Çalışmalar Enstitüsü’nde tamamladı. Kitabın son araştırmalarının tamamlanması ve ilk yazımı Max Planck Enstitüsü-Dini ve Etnik Çeşitlilik Çalışmaları’nda TÜBİTAK bursu desteğiyle yapıldı.
Paris İleri Çalışmalar Merkezi’nde “Otoriterleşmenin Siyaseti: Türkiye, Hindistan ve İkinci Fransa Cumhuriyeti’nin Karşılaştırmalı Analizi” başlıklı ikinci kitap projesi için veri toplayan Akan, Laiklik Siyaseti ve yeni projesinin ortak paydasının “kurum” oluşum ve yıkım süreçlerine, “kurum” anlayışına odaklanmak olduğunu söylüyor:
“Laiklik Siyaseti’nde belgelediğim kurumlar ve beraber yaşamak arasındaki ilişkinin Fransa ve Türkiye’de tam veya kısıtlı anlaşıldığı veya düpedüz çarpıtıldığı anlar, ikinci kitap projem Otoriterleşmenin Siyaseti’nde temel bir yer tutuyor. Laiklik Siyaseti, benim için yeni projemin bir önsözü; hipotezleri ve tahlilleri kesinlikle halen güncel. Hindistan ile Türkiye’nin günümüzdeki ve İkinci Fransa Cumhuriyeti zamanındaki durumlar, işte bu kurum anlayışındaki çöküşlerin sonuçları.”
GÜNCELLİĞİNİ KORUYOR
2017’de yayımlandığında, Kaliforniya Üniversitesi-Berkeley’den, Pasif Devrim: İslami Muhalefetin Düzenle Bütünleşmesi’nin yazarı Cihan Tuğal’ın “Bir karşılaştırmalı tarih çalışmasının en iyi örneği”; Max Planck Enstitüsü-Dini ve Etnik Çeşitlilik Çalışmaları Bölüm Başkanları’ndan Peter van der Veer’ın “Sosyal bilimler alanından pek çok bilim insanının yanı sıra entelektüel merakı olan herkes tarafından mutlaka okunması gereken bir kitap"; laiklik konusunda Fransa’dan tanınmış profesör ve kamu entelektüeli Jean Baubérot’un “Bu konuya dair okuduğum en iyi kitap ve küresel laiklik kavrayışlarını önemli ölçüde canlandıracak” ifadelerini kullandıkları 2014’te tamamlanan çalışma Doç. Dr. Murat Akan’a göre hala güncelliğini koruyor:
"Bu güncellik meselesi özellikle Türkiye örneği için çok dikkat isteyen bir mesele. Çünkü 2014’ten beri laikliğin ve demokrasinin temel kurumlarında çok değişiklik oldu. Fakat ben en son iki vesileyle ‘Laiklik Siyaseti’nin meseleye bakışını yeniden test etme fırsatı buldum. Birinci vesile, Georgetown Üniversitesi Berkeley Merkezi’nin benden Fransa’da Macron Hükümeti’nin Aralık 2020’de sunduğu laiklik hakkındaki yeni kanunun değerlendirmemi istemesiydi. Kanun teklifini ve çevresinde dönen tartışmaları aylarca takip ettikten sonra kaleme aldığım bu yazı çalışması Fransa anlatısına bir yapboz parçası gibi ekleniyordu. Türkiye örneğinde de yakın zamanda Ayasofya Müzesi’nin camiye dönüştürülmesi üzerine yayımlanan makalemde sunduğum veriler ve tahlil yine Türkiye anlatısının yeni yapboz parçasıydı.”
*/