Dostları, iktisat tarihinin duayen ismi Şevket Pamuk için bir araya geldi

Türkiye’de iktisat tarihi alanında önde gelen isimlerden, akademisyen Prof. Dr. Şevket Pamuk emekli oldu. Boğaziçi Üniversitesi Kennedy Lodge’da Şevket Pamuk’un emekliliği nedeniyle bir kokteyl düzenlendi. Davete, Atatürk Enstitüsü ve Ekonomi Bölümü’nden akademisyenler başta olmak üzere farklı alanlarda çalışan birçok öğretim görevlisi katıldı.

Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü öğretim görevlilerinden, Türkiye’de iktisat tarihi denince akla gelen sayılı isimden biri olan Prof. Dr. Şevket Pamuk’un emekliliği sebebiyle Boğaziçi Üniversitesi Kennedy Logde’da 8 Aralık Cuma günü bir kokteyl düzenlendi.

Şevket Pamuk’un çocukluğundan bugüne fotoğraflarının yer aldığı bir slayt gösterisi ile başlayan kokteylde ilk sözü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Asım Karaömerlioğlu aldı. Şevket Pamuk’un Türkiye’de iktisat tarihi alanında duayen isimlerden biri olduğunu ve Türkiye’de iktisat tarihi diye bir alanın var olabilmesinde Şevket Pamuk’un büyük katkıları olduğunu aktaran Karaömerlioğlu, Pamuk’un iyi bir akademisyen olmanın ötesinde iyi bir insan da olduğunu vurguladı. “Şevket Pamuk sadece akademisyen olarak değil idari olarak da Boğaziçi Üniversitesi’ne çok fazla katkıda bulundu” ifadelerini kullanan Karaömerlioğlu’nun ardından Zafer Toprak, Zafer Yenal, Biray Kolluoğlu, Begüm Özkaynak gibi isimler de söz alarak Pamuk ile ilgili anılarını ve düşüncelerini paylaştılar.

“Bu görevin cilvelerinden biri de çok sevdiğim hocalarımın emeklilik dosyalarını imzalamak oluyor”

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan ise davette “Bu görevin cilvelerinden biri de çok sevdiğimin hocalarımın emeklilik dosyalarını imzalamak oluyor. Çok burukluk hissettim. Burukluğun sebebi işin doğasında biraz ayrılık var gibi duruyor olması. Ancak Şevket Hocamızın bizden ayrılmayacağını, desteklerinin devam edeceğini biliyoruz. Şevket Hocam aslında benim hocam olmadı. Fakat öğretim üyeliğim sonrasında gerçekten hocam oldu. Çok konuda kendisini örnek aldım, çok konuda örnek duruşlarını gördüm. Kendisine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“Sağlığım elverdiği sürece araştırma yapmaya, yazı yazmaya, ders vermeye devam edeceğim”

Tarih, sosyoloji, siyaset bilimi, ekonomi gibi birçok farklı sosyal bilim alanında çalışan Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin kendisi hakkında anılarını ve görüşlerini paylaşmasının ardından son sözü Şevket Pamuk aldı.

Toplantıyı düzenleyenlere, toplantıya katkı yapanlara ve katılım gösterenlere teşekkür ederek konuşmasına başlayan Pamuk, “Ben akademisyenlik yıllarımın en güzel ve en verimli yıllarını burada geçirdim. Her zaman sizler gibi özel hocalarla ve yetenekli öğrencilerle bir arada olabilmek benim için bir ayrıcalık oldu. Bir kural var, 67 yaşında statü değişiyor. Bu 67 yaş kuralı konduğundan bugüne Türkiye’de ortalama yaşam beklentisi 30 yıldan fazla arttı. Ama kural değişmedi. Ben sağlığım elverdiği sürece, araştırma yapmaya, yazı yazmaya, ders vermeye devam edeceğim. Bunları Boğaziçi Üniversitesi’nden daha güzel yapabileceğim bir ortam da bilmiyorum. Kısacası ben buradayım, bir yere gitmiyorum” ifadelerini kullandı.

1992 yılından bugüne Boğaziçi Üniversitesi’nde akademisyen olarak görev yapan; Ekonomi Bölümü ile Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi Enstitüsü’ndeki öğretim üyeliği görevlerinin yanı sıra Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürlüğü (1998-2001) ve Boğaziçi Üniversitesi Rektör Yardımcılığı (2000-2004) gibi idari görevlerde de bulunmuş olan Şevket Pamuk,  Osmanlı İmparatorluğu, Orta Doğu ve Modern Türkiye iktisat tarihi alanlarında dünyada sayılı uzman isimlerden birisi olarak biliniyor. Pamuk, 2008-2013 yılları arasında London School of Economics and Political Sciences’ta (LSE) öğretim üyeliği yaptı ve aynı kurumda ilk başkanı olarak Çağdaş Türkiye Çalışmaları Kürsüsü’nü de yönetti.


Haber: Sinan Cem Deveci/ Kurumsal İletişim Ofisi

Fotoğraflar: Kenan Özcan