Dünya sinemasının önde gelen 15 filmiyle Ekim'de sinema keyfi

SineBU Ekim ayında bu yıl Cannes ve Filmekimi’nde boy göstermiş filmlerden, Kanada’nın önde gelen yönetmenlerinin işlerine, dünya sinemasında öne çıkmış 15 filmi kampüse taşıyor.

SOYGUN /// GOOD TIME

Bu sene Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışan ve övgüler toplayan yüksek tempolu bir film. Bir soygun ile başlayıp gece boyu süren suç/soygun janrasındaki anlatı; yakın plan fakat ritmik sinematografisi, övgü almış ses ve müzik kullanımı ve neon ışıkları altındaki atmosferi ile başlı başına sürükleyici bir deneyim vaat ediyor.

MUTLU SON /// HAPPY END

Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışırken yeterince sert olmaması; yeni bir şey söylemiyor oluşu ile eleştirildi. Filmin yönetmeni Haneke bu anlatısında yine ağırlıklı olarak şiddet temasını işliyor fakat bu sefer şaşırtıcı, şok edici öğeler kullanmıyor. Sert bir anlatı için önceki filmlerinden farklı olarak açık bir neden-sonuç kurmacası tercih etmeyen yönetmen; belki de fiziksel olmayan şiddetin temsiline odaklanmak için daha çok alan açmayı hedeflemiş olabilir. Yönetmenin takipçileri filmi kaçırmayacaklardır.

ÇAVDAR TARLASINDAKİ ASİ /// REBEL IN THE RYE

Çavdar Tarlasında Çocuklar kitabının yazarı Salinger’ın gençlik dönemi üzerine bir anlatı. Bahsi geçen romandaki Holden karakterinin “Kimseye bir şey söyleme, söylersen herkesi kaybetmeye başlıyorsun” sözü ile özdeşleşen yazarın ‘saklı’ hayatının hareketli yıllarını merak edenler için film keyifli bir seçenek olabilir.

BENİM VAROŞ HİKÂYEM /// MY SUBURBAN STORIES

Film Adana’nın Ceyhan ilçesindeki mahallelerden hikâyeleri derliyor. Yönetmen, hangi hikâyenin doğru hangisinin uydurma olduğunu bazen kendi bile ayırt edemediğini belirtiyor bir röportajında. Kendine has bu üst gerçeklik vesilesiyle film henüz çıkmadan büyük bir hayran kitlesi edindi. Hatta filmin fragmanının popülaritesi yönetmene filmi bitirmesi için pozitif bir baskı oluşturmuş. Mahalleden insanların kendi hayatları üzerine doğaçlamalarını izlemek merak edilesi bir deneyim gibi gözüküyor.

Korku gerilim türünün en önemli filmlerinden kabul edilen SUSPIRIA 40. Yılına özel gösterimle yeniden salonlarda olacak.

Kanada sinemasının dünyaca ünlü örnekleri STORIES WE TELL, INCENDIES, MONSIEUR LAZHAR, PERFUME WARS, CHLOE, FORBIDDEN ROOM, MOMMY, MAPS TO THE STARS, C.R.A.Z.Y. filmleri Kanada Film Günleri bünyesinde seçki olarak SineBU’da olacak.

POKOT /// İZ
Kendine özgü atmosferi ve karanlık anlatısı ile hala izlemeyenler için son seansları ile perdede olacak.

Detaylı bilgi için ziyaret ediniz:

https://sinebu.boun.edu.tr/