“Dünyadan Yazıyla Geçişin İzleri: İmzalarda Adalet Ağaoğlu” sergisi 31 Temmuz’a kadar kütüphanede

25 Nisan-31 Temmuz tarihlerinde ziyarete açık olan “Dünyadan Yazıyla Geçişin İzleri: İmzalarda Adalet Ağaoğlu” sergisi, Adalet Ağaoğlu’nun Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi’ne bağışladığı özel koleksiyondan bir seçkiyi içeriyor. Damla Sak Sevim, Gülderen Ulucan Gülmez ve Meryem İdiler’in hazırladığı sergide, Adalet Ağaoğlu’na armağan edilen eserlerin yazarları tarafından imzalı özel notları ve Adalet Ağaoğlu’nun eşi Halim Ağaoğlu’na ithaf ettiği kitaplar ile aldığı bazı ödüller ve özel eşyalar da yer alıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi’nin, 14 Temmuz 2020’de 91 yaşında hayatını kaybeden edebiyatın güçlü yazarlarından Adalet Ağaoğlu’nu anmak amacıyla düzenlediği sergide, Adalet Ağaoğlu’nun kendisi tarafından kütüphaneye bağışlanan arşiv ve kitaplığından parçalar yer alıyor. Bir kısmı “Ada Koleksiyonu” adı altında özel camekânlarda muhafaza edilen, bir kısmı ise “Adalet Ağaoğlu Araştırma Odası”nda bulunan koleksiyon, Boğaziçi Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı’nın özel izniyle araştırmacıların ve Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin kullanımına açık.

“ESERLERİN KÜTÜPHANE KULLANICILARINDA MERAK UYANDIRMASINI BEKLİYORUZ”

Sergiyi hazırlayanlardan Damla Sak Sevim sergiyi düzenleme amaçlarını, “Ölüm yıldönümünde Adalet Ağaoğlu gibi değerli bir yazarı, bu sergi vasıtasıyla anmanın anlamlı olacağını düşündük. Ayrıca Kütüphane kullanıcılarının böyle bir koleksiyondan haberdar olmasını istedik” sözleriyle anlattı.

Serginin bir diğer hazırlayıcısı Gülderen Ulucan Gülmez ise kütüphanede yıl boyunca yapmayı planladıkları başka sergiler olduğundan da bahsederek, “Bu sergiler aracılığıyla kullanıcıların kütüphaneyi sadece bir ders çalışma alanı olarak görmesinin dışında, sosyalleşebilecekleri ve bilgi kaynaklarını keşfedebilecekleri bir mekân olduğunun farkına varmalarını hedefliyoruz" diye konuştu. Meryem İdiler ise serginin Adalet Ağaoğlu’nun eserlerine dair kütüphane kullanıcılarında merak uyandırmasını beklediklerini ve ziyaretçileri beklediklerini belirtti.

“DÜNYADAN YAZIYLA GEÇİŞİN İZLERİNİ” KEŞFETMEYE

Sergide Ağaoğlu'na ait birçok özel eşya görülebilir. Vefatına kadar kitaplarının her yeni baskısından eşine bir kopya imzalayan yazarın notlarından bir seçki sergileniyor. Ağaoğlu'nun kişisel eşyaları, günlüklerinden bir örnek, Muhsin Ertuğrul tarafından Adalet Ağaoğlu’na yazılmış bir mektup, Ara Güler tarafından çekilmiş bir fotoğrafı ve ödüller de sergide bulunuyor.

Aziz Nesin, Leyla Erbil, Murat Gülsoy, Vedat Türkali, Sevgi Soysal ve Orhan Kemal gibi Ağaoğlu'nun edebiyatçı dostlarının kendisi için imzaladığı kitapların ilk sayfalarında yazdıkları notlar da sergide öne çıkan eşyalar arasında yer alıyor.

Sergi masalarında, 25 Nisan-31 Temmuz arasında sergiyi gezen ziyaretçilerin yorumlarını iletebileceği bir QR kod bulunuyor. Sergiyi gezdikten sonra yorumlarınızı Kütüphane’nin sosyal medya hesaplarından (@bounlibrary) ve QR kodu kullanarak iletebilirsiniz.