Dünyanın bilgisi bu haritalarda!

Önemli salgın hastalıklardan son iki yüz yılda yaşanmış kasırgalara; ülkelere göre mutluluğun değişiminden nanoteknolojinin gelişimine pek çok alanda toplanmış veriyi görselleştiren haritalar Boğaziçi Üniversitesi’nde yer alan ‘’Places & Spaces: Mapping Science’’ sergisinde izlenebilir.

Haritalar şimdiye kadar fiziksel mekânları ve coğrafyaları, onların sınırlarını ve içeriklerini önümüze seren görüntüler olarak dünyayı ve konumumuzu algılamamızı sağladı. Fakat haritaların aslında bundan fazlasını da yapabildiğini gösteren, sıra dışı bir sergi bugünlerde Boğaziçi Üniversitesi’nde meraklılarını bekliyor.

Boğaziçi Üniversitesi, TÜBİTAK ULAKBİM, Hacettepe Üniversitesi ve ISSI işbirliği ile 29 Haziran - 03 Temmuz tarihleri arasında, Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen 15. Uluslararası ISSI (Bilimmetri ve Enformasyon Birliği) Konferansı kapsamında 29 Haziran tarihinde açılan ‘’Places & Spaces: Mapping Science’’  başlıklı sergi, geçtiğimiz 10 yıl boyunca hazırlanmış 100 bilim haritasından seçilen dijital örneklerden oluşuyor.  Haritaların tüm orijinallerinin yer aldığı koleksiyon ise halen Chicago’daki Duke Üniversitesi’nde sergilenmekte.

 Dünyadaki önemli salgın hastalıklardan son iki yüz yılda yaşanmış olan kasırgalara; ülkelere göre mutluluk haritasından nanoteknolojinin gelişimine pek çok farklı verinin farklı disiplinlerden araştırmacıların katkılarıyla görselleştiği haritalar, aynı zamanda politika yapıcılar, kurumlar ve araştırmacılara ilgili alanlarda öngörüler de sunuyor.

Serginin küratörlüğünü Indiana Üniversitesi’nden, aynı zamanda ‘’Atlas of Science’’, ‘’Visual Insights’’ ve ‘’Atlas of Knowledge’’ adlı kitaplarıyla Amazon.com’da ‘’İlk 30 Bilim Kitabı’’ listesinde de yer alan, Dr. Katy Börner üstleniyor. Börner, haritaların büyük miktarda verinin görselleştirilmesini sağlayarak verideki grupları, trendleri, beklenmeyen durumları gözlemlemeyi sağlamaları açısından son derece önemli çalışmalar olduğunu belirtiyor.

Serginin küratörü olarak bilimin beslendiği ve geliştiği en önemli kaynağın haritaların ardındaki büyük veri olduğunu söyleyen Börner, bu sergiyi ‘’Dünyanın güzelliğini ve farklı dinamiklerini kamuoyuna nasıl anlatırız?’’ sorusundan yola çıkarak ekibiyle birlikte son 10 yılda yaklaşık 100 farklı tematik harita hazırlayarak oluşturduklarını ve dünyanın pek çok ülkesindeki ‘’harita elçileri’’ sayesinde ABD’den Japonya’da dünyanın pek çok ülkesinde izleyici ile buluştuklarını ekliyor.

2009 senesinde trenle yedi ay süren bir dünya yolculuğuna çıkan serginin 62 kenti dolaştığını ve çeşitli bilimsel toplantılarda sergilendiğini belirten Dr. Börner, ‘’Places& Spaces: Mapping Science’’ sergisinin bir yandan veri görselleştirme tekniklerini tanıtırken, diğer yandan eğitimde, bilimde ve pratik konularda bilim haritalarının kullanımlarını gösterdiğini ve bu sayede yediden yetmişe herkese bilimsel araştırmaları büyük ölçekte izleme olanağı sunduğunu ifade ediyor.

İçinde bulunduğumuz küreselleşen çağda sadece insanların hareketlerinin değil bilginin kendisinin de haritalandırılabileceğinden bahseden Dr. Börner, bilgiyi haritalandırmanın bilimsel dünyanın izleyici kitlesine yönelik bilimin güzelliğini ve değerini yansıtabilecek bir çalışma olduğunun altını çiziyor.


29 Haziran tarihinde Albert Long Hall’de açılan sergi 3 Temmuz’a dek izlenebilir.

Daha fazla bilgi için : www.scimaps.org


Haber: Kurumsal İletişim Ofisi