Dünyanın En Önemli Koku ve Tat Araştırmacıları Boğaziçi Üniversitesi’nde Buluştu

Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Linda B. Buck Boğaziçi Üniversitesi’ne konuk oldu

Avrupa Kemosensör Araştırma Organizasyonu'nun XXV'inci yıllık toplantısı 1-5 Eylül tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlendi. Koku ve Tat araştırmacılarının buluşacağı toplantıya 2004 yılında Nobel ödülünün sahibi olan Prof. Dr. Linda B. Buck da katıldı.

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Stefan Fuss liderliğinde bu yıl 25.si düzenlenen Avrupa Kemosensör Araştırma Organizasyonu'nun (ECRO 2015) yıllık toplantısı Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da gerçekleşti. Toplantıda, koku ve tat alanında dünyanın önde gelen araştırmacıları “kimyasal” duyu (kemosensör) bilimindeki son gelişmeleri tartıştı. Koku ve Tat Araştırmaları Derneğinin (http://tkad.org ) desteğiyle gerçekleşen toplantıya yaklaşık 200 kişi katıldı.

Koku reseptörlerin bulunması ve koku sisteminin moleküler temelinin aydınlatılması konusunda yaptıkları çalışmalarla Richard Axel ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’nü kazanan Prof. Dr. Linda B. Buck, ECRO 2015 kapsamında verdiği seminerde koku sisteminde bulunan 4 farklı koku reseptör ailesini nasıl bulduklarını anlattı. Son dönem çalışmalarıyla ilgili bilgi veren olan Prof. Buck, sosyal ipuçlarına içgüdüsel tepkiler vermeyi sağlayan nöral devreler üzerine çalışmalarından da bahsetti. Prof. Buck konuşmasının yanı sıra genç bilim insanları için düzenlenen bir sempozyumun da liderliğini üstlendi.

ECRO 2015 katılımcıları hakkında:

Stuart Firestein, Columbia University, Chairman Department of Biology

Memelilerde koku sistemi üzerinde çalışıyor. “Cehalet” (Ignorance) isimli kitabın yazarı. Kitap, Boğaziçi Üniversitesi kitapevi tarafından Türkçe olarak yayınlandı.

Robert Margolskee, Director Monell Chemical Senses Center, Philadelphia, USA

Margolskee tat duyusundaki sinyallerin algılanması ve iletimi çalışmalarında moleküler biyoloji ve transgenik hayvan modellerinin kullanımının öncüllüğünü yaptı. Tat araştırmalarında sayısız önemli keşifi bulunuyor. Bu keşifler arasında tat reseptörlerinin moleküler tanımlanması, G proteinleri, kanallar ve tat sinyal iletim yolağında önemli olan diğer moleküller bulunuyor.

Hitoshi Sakano, Fukui University

Memelilerin koku sistemleri üzerinde çalışan Sakano’nun bu konuda önemli keşifleri bulunuyor. Sakano, gerçekleştirdiği çalışmalarla hayvanların doğal düşmanlarının kokusunu algıladıklarında korku tepkilerinin beyinde nasıl düzenlendiğini açıkladı.

Peter Mombaerts, Director, Max Planck Institute

Peter Mombaerts, farede koku sisteminde koku reseptör gen düzenlenmesi ve sinir hücrelerin yön bulması konularında çalışıyor.

Wolfgang Meyerhof, Director of German Institute for Human Nutrition

Chemical Senses Dergisini Editörü olan Meyerhof, insanlardaki acı tadı algılayan reseptörleri tanımladı.

Thomas Hummel, Technical University Dresden

Prof. Hummel kemoduyusal sistemler konusundaki çalışmalarını Dresden Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kulak Burun Boğaz Bölümünün Koku ve Tat Kliniği’nde sürdürüyor. Koku ve tat işlev yitimi kliniğinde nörodejeneratif sebeplerle koku kaybı yaşayan hastalarla çalışan Hummel, elektrofizyolojik, psikofizik, ve PET ve FMRI gibi görüntüleme teknikleri kullanıyor. Prof. Hummel’ın 450 den fazla bilimsel yayını, 40 kitap bölümü ve 3 kitabı bulunuyor.

Konferansla ilgili detaylı bilgi için:

http://www.ecro-online.com/