Dünyanın en ünlü okyanus kürekçisi bu kez barış için denizlerde…

Boğaziçi Üniversitesi mezunu (1983) ve Amerika’dan MBA sahibi bir yüksek makine mühendisi olan Erden Eruç, sadece kas gücüyle çıktığı yolculuklarda ilklere ve rekorlara imza atmaktan yorulmuyor. Eruç, şu anda Çanakkale Savaşı'nın 101. Yıl dönümü için 24 Mayıs’ta New York’tan başlayan ve 2016 Şubat’ında Çanakkale’de sona erecek Barışa Yolculuk projesi için kürek çekiyor. Mezunumuz Erden Eruç’un sıradışı öyküsünü Boğaziçi’nden Haberler sitesi için derledik.

Sadece kas gücüyle okyanusları aşan ilk denizci… 5 yıl 11 günlük süre ile tarihte en hızlı kas gücüyle devrialem rekorunun sahibi… 29 bin deniz miline erişen mesafeyi kat ederek dünyada kariyer toplamı en yüksek olan okyanus kürekçisi… Kasla Git sloganıyla yola koyulan Erden Eruç, bahsettiğimiz rekorlarıyla sıra dışı bir denizci olarak tüm dünyanın dikkatini çeken bir isim.

1997’de bilgi işlem konularında danışmanlık yaparken, duvarda asılı bir dünya haritasına bakıp kas gücüyle devriâlem yolculuğunun ilk hayallerini kuran Eruç, aynı zamanda 7.2 metre boyunda ve sadece kürekle giden özel bir sandalla 2006 baharında Atlas Okyanusu’nu Kanarya Adaları’ndan Karayip denizine kadar tek başına küreklemiş, böylece kürekle okyanus geçen ilk Türk oldu.

1997'den beri kas gücüyle devrialem konusuna kafa yoran Erden Eruç, 2002 Eylül ayında birlikte kaya tırmanışı yaparken düşerek ölen arkadaşı Göran Kropp'un kaybı üzerine hayatın kısa olduğuna karar veriyor. 1996 yılında İsveç’ten Nepal’e kendi yükünü çekerek bisikletiyle gidip Everest’e tırmanmasıyla tanınan Kropp, öncesinde Eruç’a yolculuğuna başlamasını telkin ediyor. Eruç, 2002 Kasım ayında Göran’ın cenazesinden dönerken uçakta bir kağıt parçası üzerine dünya haritasını çiziyor; Antarktika hariç diğer altı ayrı kıtanın en yüksek zirvelerini işaretliyor ve böylece Göran’ın anısına yapacağı Altı Zirve Projesi doğuyor.

Kas gücüyle ilk ve tek okyanus geçişi

2007 yazında Kaliforniya’dan güneybatıya doğru devriâlem yolculuğuna başlayan Eruç, ilk aşamada Pasifik Okyanusu’nda 312 gün çabalayıp Papua Yeni Gine sularına ulaşıyor ve böylece en uzun süre denizde kalan yalnız kürekçiye dair Guinness Dünya Rekorunu devralıyor. Bismarck Denizi, Mercan Denizi ve Hint okyanusu geçişleriyle mücadelesini sürdüren Eruç, 2010 Kasım ayında Londra merkezli Okyanus Kürekçileri Derneği tarafından tarihte üç ayrı okyanusu geçmiş ilk kürekçi ilan ediliyor. Eruç, Avustralya-Afrika arasında bir ana kıtadan diğerine, Hint okyanusunun tamamını kürekle geçmeyi başaran dünyada ilk ve tek kişi olma unvanını halen elinde tutuyor.

Karada bisikletle veya yaya ilerleyen, gerekirse kıyılar boyunca kano (sea kayak) kullanan Eruç, Namibya’dan Güney Atlas Okyanusuna 2011 Ekim ayında kürekle açılıyor ve 153 gün sonra Venezuela’ya ulaşıyor. Bu etap tarihte, Atlantik’te en uzun ve aynı zamanda güney yarıkürede başlayıp kuzey yarıkürede tamamlanan ilk ve tek kas gücüyle okyanus geçişi olma özelliği taşıyor.

Son deniz etabında Karayip denizi ve Meksika körfezi üzerinden teknesini Louisiana sahillerine ulaştıran Eruç’un 27 Mayıs 2012 tarihinde karaya çıktığı gün itibariyle aynı teknede geçirdiği toplam gün sayısı 876’yı buluyor. Takriben 29 bin deniz miline erişen kariyer toplamıyla önde giden Eruç, bugün dünyada en tecrübeli ve hala Türkiye’nin tek okyanus kürekçisi.

Kendi gücüyle devriâlemi başaran ilk insan

2012 Temmuz ayında, 5 yıl 11 günlük bir süreden sonra tekrar başladığı noktaya geri dönerek yolculuğunu tamamladığında, tarihte kendi gücüyle devriâlemi başaran ilk kişi olan ve bu nedenle New York’taki Explorers Club tarafından 2013’te Liyakat ödülüne değer bulunan Eruç, 2014 Guinness Rekorlar Kitabı’nda da yer aldı.

Erden Eruç’un bugüne dek aldığı diğer ödüller arasında Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından verilen Fair Play Ödülü, Zirve Dağcılık Kulübü tarafından Dağcılığın Zirve Ödülü, Türk Deniz Ticaret Gazetesi tarafından Altın Yunus Ödülü, Outside Magazine tarafından 2013 Yılın Maceracısı Ödülüve Best of ExplorersWeb 2012 Ödülü bulunuyor.

Yolculukları sırasındaki tecrübeleri bilhassa ilköğretim öğrencileriyle paylaşmak hedefiyle, 2003 yılında Seattle’da Around-n-Over Vakfı’nı kuran Eruç, bugüne kadar yaklaşık 90 bin dolar bağış tutarının İlköğretim Okullarına Yardım Vakfı (İLKYAR) aracılığıyla Türkiye’de hayır ve eğitim amaçlı projelerde değerlendirilmesine aracı oldu. Bu çerçevede Batman'da bir kız yurdu inşası için katkıda bulundu.

Barışa Yolculuk projesinin son durağı olan Gelibolu’ya Ocak-Şubat 2016’da varmayı hedefleyen Erden Eruç, Çanakkale Savaşı’nın 101’inci yılında 18 Mart ve 25 Nisan törenlerine katılacak.

Dünyayı daha yaşanır hale getirmek için çaba göstermeye ve kas gücüne dayanan yolculuklarla çocukların hayatlarında anlamlı bir değişim yaratmaya devam eden Erden Eruç’un Barışa Yolculuk ve Kasla Git projeleri hakkında daha fazla bilgi için: