Duygu Erten: Boğaziçili gençler, sürdürülebilirliği gündeminize alın !

Boğaziçi Üniversitesi inşaat mühendisliği mezunu Duygu Erten, İngiliz Bina Araştırma Kurumu ‘BRE’ tarafından yılın yeşil bina danışmanı seçildi. Erten’in 2009’da kurduğu ‘Turkeco’ da yılın şirketi oldu. Boğaziçi Üniversitesi Kurumsal İletişim Ofisi’nin sorularını yanıtlayan Erten, “Sürdürebilirlik, hayatın her alanında olmalı. Ne yazık ki Türkiye’de bu konuda istediğimiz düzeyde değiliz. Boğaziçili genç arkadaşlarım sürdürülebilirlik konusunda kafa yormalı” diyor.
Önder Öndeş

1921’de kurulan İngiliz Bina Araştırma Kurumu ‘BRE’ her yıl bu alanda faaliyet gösteren şirket ve uzmanları ödüllendiriyor. Boğaziçi Üniversitesi inşaat mühendisliği mezunu Duygu Erten’in 2009’da kurduğu yeşil bina danışmanlık firması Turkeco ‘yılın en şirketi’ seçilirken, Erten de ‘en iyi danışman’ ödülüne layık görüldü. Boğaziçi Üniversitesi’nde sürdürülebilir binalar hakkında dersler de veren Erten, ödülü alan ilk Türk olarak gurur duyduğunu söylüyor. Boğaziçi Üniversitesi Kurumsal İletişim Ofisi’nin sorularını yanıtlayan Erten şöyle konuşuyor:

‘YEŞİL BİNA SERTİFİKASINI VEREN İLK TÜRK ŞİRKETİNİ KURDUM’

Yeşil bina sertifikası veren ilk Türk danışmanlık firması Turkeco’yu 2009’da kurdum. Bugün birçok inşaat ve mimarlık şirketiyle çalışıyoruz. Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından verilen ‘LEED’ ile ‘BREEAM’ sertifikasını almak için binaların enerji tüketiminden atık suyu nasıl kullandığı ve değerlendirdiğine kadar birçok başlıkta kriterler var. Biz bunların uygulanması için firmalara danışmanlık veriyoruz. Boğaziçi’nde de Hamlin Hall’a LEED sertifikası almayı başardık.

‘30 YILDA BİR İLK’

İngiliz BRE şirketi, LEED ile benzer bir yeşil bina sertifikasyonu olan BREEAM’a sahip. Alanda öncü. Her yıl yeşil binaların dönüşümünde çalışan danışmanlık şirketlerini ödüllendiriliyorlar. Buna alanın Oscar’ı diyebiliriz. 2020’de ben ve firmam en iyiler ödülüne layık görüldü. Bunu kazanan ilk Türk olmaktan gurur duyuyorum.

‘BOĞAZİÇİLİ GENÇLER SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ GÜNDEME ALSIN’

Sürdürülebilirlik hayatın her alanında olmalı. Ne yazık ki Türkiye’de bu konuda istediğimiz düzeyde değiliz. Gençlerin bu nedenle sürdürülebilirliği gündemine alması gerekiyor. Özellikle mühendislik eğitimi alan gençler, bunun üzerine çalışmalı. Bunu her şeyden önce çocuklarımız için yapmalıyız. Her dakika çevre için harekete geçme ihtiyacı artıyor. Genç arkadaşlarım, hangi alandan olursa olsun, bu alana kafa yorabilir ve kendilerini geliştirebilirler. Bu konuda girişimci olmaktan çekinmeyelim. Çünkü dünyanın buna ihtiyacı var.

UZMAN JÜRİ DEĞERLENDİRİYOR

BRE, ödüllerini dünya çapında BREEAM sertifikasyon yetkisine sahip danışmanlık şirketlerinin sene boyunca yaptığı çalışmalara göre veriyor. Yeşil bina sertifikası veren danışmanlık şirketlerinin çalışmaları değerlendirilerek, puanlanıyor. Belli bir puanın üstüne kalan şirketlerin çalışmaları, alanında tanınan isimlerin yer aldığı 11 kişilik jüri tarafından inceleniyor. Kazananlar, genellikle martın ilk haftası ödüllendiriliyor.

Duygu Erten Kimdir?

Boğaziçi Üniversitesi inşaat mühendisliği bölümünden 1988’de mezun oldu. Yüksek lisans ve doktorasını ABD’de Rutgers Üniversitesi’nde inşaat ve çevre mühendisliği alanında tamamladı. Türkiye’ye döndükten sonra Clinton Vakfı-Clinton İklim Girişimi İstanbul Direktörlüğü yapan Erten, aynı dönemde Çevre Dostu Yeşil Binalar Konseyi'nin eş kurucusu oldu. Derneğin başkan ve başkan yardımcılığı görevlerinde bulundu. Boğaziçi Üniversitesi'nde 2010’da ilk yeşil binalar dersini açtı ve okulun tarihi binalarından Hamlin Hall’un LEED sertifikasını almasını sağladı. Boğaziçi, İstanbul Teknik, Medipol, Sabancı, Koç ve Özyeğin üniversitelerinde yapı sektöründe sürdürülebilirlik, yeşil binalar, etik ve sivil toplum kuruluşlarıyla ilgili dersler veriyor.