Emeritus Prof. Dr. Haluk Beker, Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen törenle anıldı

23 Ocak’ta aramızdan ayrılan Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve YADYOK Müdürü olarak görev yapmış, Fizik Bölümü'nün çok değerli öğretim üyesi Emeritus Prof. Dr. Haluk Beker için bir anma toplantısı düzenlendi. 6 Mart’ta Albert Long Hall’de düzenlenen toplantıda Prof. Dr. Haluk Beker, yakınları, meslektaşları ve öğrencileri tarafından yapılan duygu yüklü konuşmalarla anıldı.
Yılmaz Yeniler

Toplantının açılış konuşmasını yapan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, Haluk Beker’i 1982 yılında kendisinden fizik dersleri alırken tanıdığını belirterek Haluk Beker’in yalnız fizik öğretmediğini Boğaziçi Üniversitesi’nin kültür ve değerlerini de aktarmada baş örneklerden biri olduğunu belirtti. Prof. Dr. Mehmed Özkan konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Haluk Hoca’nın söylediği birkaç küçük cümle bile hayatınıza büyük etkilerde bulunabilirdi. Onun bana söylediği ve hayatıma dokunan sözlerini ben de tekrar ederek kendi öğrencilerime iletmeye çalıştım. Öğretim üyesi olarak Boğaziçi’nde bulunduğum sonraki dönemlerimde de Haluk Hoca’nın bana önemli destekleri oldu. Benim bulunduğum görevlerin üstesinden gelmemde katkılar sağladı. Kendisini rahmetle ve saygıyla anıyorum.”

Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın ardından kürsüye geçen Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nde dersler veren Prof. Dr. Ömür Akyüz, Haluk Beker’in Boğaziçi’nde 48 yıla yaklaşan bir görev süresi olduğunu, üniversite kampüsündeki varlığının rekor sayılabileceğini belirtti. Haluk Beker’in fiilen yönetici olmadığı zamanlarda akademik yönetime katkılar yapmaya devam ettiğini vurgulayan Ömür Akyüz, sözlerine şöyle devam etti: “Haluk Beker her konuda derin bir kültüre sahipti. Okumaktan çok zevk alırdı, pek bilinmeyen yazarları da çevresiyle paylaşmayı ihmal etmezdi. Kendisi her zaman en yakın dostlarımın başında gelmiştir.”

Toplantıda konuşma yapan Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü’nden Emeritus Prof. Dr. Hadi Özbal ise Haluk Beker ile Robert Koleji zamanlarından beri arkadaş olduklarını belirtti. Robert Koleji yıllarındaki dostluklarının adeta ikinci bir aile oluşturduğunu ifade eden Hadi Özbal, sözlerine şu cümleleri ekledi: “Haluk kardeşimin başarılarını ve yaptıklarını diğer arkadaşları anlatacak. Ancak ben pek göze çarpmayan bir konuya değinmek istiyorum: Haluk tam bir doğa aşığıydı. Her şartta yüksek dağların havalarını ciğerlerine çekmek için çabalardı. Ailecek birçok kez Anadolu’nun çeşitli dağlarına, vadilerine unutulmaz gezilerimiz olmuştu.”

Boğaziçi Üniversitesi’nin önceki rektörlerinden Prof. Dr. Ayşe Soysal, Haluk Beker’in dokunduğu yerlerde iz bırakan bir kişi olduğunu dile getirerek konuşmasına şöyle devam etti: “Haluk Hoca hepimiz için önemli bir insandı. En başta bir İstanbul beyefendisiydi, gözlerinin içinde parlayan zekâ, muziplik ve şaka karışımı bakışlar kendine has bakışlarıydı. Kedilere aşırı bir sevgi duyardı. Bu kuruma olan bağlılığı ve vefası bence Haluk’un önemli bir özelliğiydi. Pek çok görevlerde bulundu ama makam mevki meraklısı değildi. Gözükmeyen birçok destekleri ve yardımları vardı. Ayrıca çok mütevaziydi. Zeki olduğunu bilirdi ama bunu ukalalık vesilesi veya hava atmak için asla kullanmazdı. Onu hasretle, sevgiyle, dostlukla anıyoruz.”

Geçmişte Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görevde bulunmuş Prof. Dr. Atilla Aşkar ise Haluk Beker’e dair şunları söyledi: Haluk şaka yapmayı severdi, o kadar hayatımıza girmiş ki tekrar geri gelecek gibi… Keşke şakaydı deyip şu kapıdan girse... Haluk, çok zeki bir insandı. Karmaşık işleri bile basite indirger, herkesi şaşırtırdı. Konuşmayı hazırlarken Ekşi Sözlük’e bakmıştım. Hepimiz hakkında Ekşi Sözlük’te iyi ve kötü yazılar vardır. Ama Haluk Hoca’ya dair kimse kötü bir şey söylememiş. Hocalığını ve bilgisini nasıl güzel katabildiğini anlıyorsunuz. Haluk Hoca, anladığını aktarma işini en iyi becerenlerden biriydi.”

Konuşmaların ardından toplantı; Prof. Dr. Haluk Beker’in sevenleri, yakınları ve arkadaşlarının anı paylaşımlarıyla sona erdi.

Emeritus Prof. Dr. Haluk Beker hakkında…

1944 yılında İstanbul'da doğan Haluk Beker, 1955'de Şişli Terakki İlkokulu'nu, 1960'da Robert Akademi Orta kısmını, 1963'de Robert Akademi Lise kısmını bitirdi ve 1967 yılında Robert Kolej Yüksek Okulu Fizik dalından lisans diploması aldı. Aynı yıl ABD'de University of Wyoming'de lisansüstü öğrenime başladı. Doktora çalışmalarını University of Colorado profesörlerinden Asım O. Barut danışmanlığında 1972 yılında tamamlayarak derecesini aldı ve Türkiye’ye dönerek Boğaziçi Üniversitesi’nde çalışmaya başladı. 1978 yılında doçentliğe, 1988 yılında ise profesörlüğe yükseltildi.

Aynı zamanda Koç Üniversitesi, Hava Harp Okulu, University of Wyoming'de de dersler veren Haluk Beker, 1 Temmuz 1972 tarihinden, yaş haddinden emekli olduğu 19 Eylül 2011 tarihine kadar Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nde çalıştı ve farklı idari görevlerde bulundu. Beker, emekliliğinin ardından Emeritus unvanı ile ders vermeye devam etti.

Grup Teorisi ve Elektrodinamikler alanlarında araştırmalar yürüten Haluk Beker’in Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi tarafından yayınlanmış ve uzun yıllar Boğaziçi Üniversitesi Fizik ve Elektrik Mühendisliği öğrencilerine verdiği bir dersin notlarının genişletilmiş biçiminden oluşan “Fen ve Mühendislikte Matematiksel Yöntem” (2006) başlıklı beş kitaplık bir yayın dizisi ve 1981’de Çağlayan Kitabevi tarafından yayınlanan Matematik Analiz El Kitabı adlı kitapları bulunuyor. Beker’in prestijli akademik yayınlarda yayınlanmış çok sayıda makalesi bulunmakta.