'Eşit, erişilebilir, engelsiz’’ bir yaşam için…

Boğaziçi Üniversitesi'nin savunuculuk ilkesi kapsamında üniversite bünyesinde yer alan Görme Engelliler Teknoloji Merkezi (GETEM) öncülüğünde düzenlenen Beyaz Baston ve Erişim Festivali 11-14 Kasım 2015 tarihleri arasında gerçekleştirildi. ‘’Eşit, erişilebilir, engelsiz’’ sloganıyla yola çıkan festival boyunca engellilere yönelik farkındalığı artırmak ve erişilebilirliğin önemine dikkat çekmek adına üç gün boyunca Kuzey Kampüs, Güney Kampüs ve Kilyos Kampüsü’nde bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.

‘’Bizler diyoruz ki: Bir gün! Herkesle aynı anda. erişilebilir biçimde. her filmi izleyinceye, her kitabı okuyuncaya, her eğitim kurumuna engelsizce girinceye, üretime eşit katılıncaya,imzalarımızı engelsiz atıncaya, oylarımızı tek başına verinceye, her yazılım, donanım ve web sayfasını dolu dolu kullanıncaya,her cadde, sokak ve mekânı özgürce gezinceye,tüm yaşamı eşit, erişilebilir, engelsiz kılıncaya dek, mücadeleye devam edeceğiz’’ .

Erişilebilirlik Sözü’nün söylenmesiyle 12 Kasım’da başlayan festival kapsamında ilk etkinlik GETEM önünden Güney Kampüs meydanına Özgürlüğün Ritmi baston şarkıları eşliğinde gerçekleştirilen yürüyüştü.

Kortejin, Güney Meydan'da erişilebilirlik sözünü hep bir ağızdan söylemesinin ardından ellerindeki balonları gökyüzüne salmalarıyla kampüs renkli görüntülere sahne oldu.

Festivalin ilk gününde gerçekleştirilen ‘’Film ve tiyatrolarda yapılan sesli betimlemenin görme engellilere yansıması’’ başlıklı panelde Sesli Betimleme Derneği'nde betimleme metin yazımı koordinatörü olan Emine Kolivar ve GETEM Direktörü Engin Yılmaz konuştu. Konuşmaların ardından katılımcılardan gelen sorularla birlikte Türkiye'de sesli betimleme masaya yatırıldı. Panelin ardından SineBU’da gerçekleştirilen lansmanla Türkiye’de ilk defa bir filmin sesli betimlemeli izlenebilmesi için bir sinema salonu altyapısı hizmete sunuldu.

Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivali 13 ve 14 Kasım'da üniversitenin Kuzey ve Güney kampüslerinde açılan erişilebilirlik stantlarıyla ve Engelliler Birimi Koordinatörlüğü'nce gerçekleştirilen Baston Forumu'yla devam etti.

Festival, Kilyos Kampüsü'nde Muammer Ketencoğlu'nun verdiği Balkan şarkıları konseriyle renkli bir kapanışa imza attı.