GETEM’den kitaplara ses olan gönüllüler için sanal sertifika töreni

Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) tarafından 7 yıldır geleneksel olarak düzenlenen Gönüllü Okuyucu Sertifika Töreni 12 Aralık tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Pandemi koşulları nedeniyle bu yıl Youtube platformunda canlı olarak düzenlenen törene son bir yıl içinde 600 sayfanın üstünde kitap seslendiren 174 GETEM gönüllüsü de katıldı.

GETEM’in Gönüllü Okuyucu Sertifika Töreni’nde bir konuşma yapan Boğaziçi Üniversitesi Rektör Prof. Dr Mehmed Özkan, pandeminin zorluklarına rağmen erişilebilirlik adına atılmış her adımda GETEM’e destek olan gönüllülere bu süreçteki destekleri için teşekkür etti.

GETEM bünyesinde 5000’e yakın gönüllü üye sayısına ulaşıldığını aktaran Özkan bu sayının göz kamaştırıcı olduğunu belirtti. Özkan gönüllülere hitaben konuşmasında şu ifadelere yer verdi: ‘’Sosyal dayanışma bir üniversitenin önemli sorumlulukları arasındadır. Birlikte okuma hakkının garanti altına alınması için verdiğimiz uğraşlar sosyal dayanışmamızın en güzel örneğidir. Sizlerin varlığı ile bu dayanışma daha da güçlendi, daha hızlı adımlar atmamızı sağladı.  Eğitim ve erişilebilirlik birer haktır, lütuf değildir. Eğitimin önemli bir kısmı da okumaya erişimi gerektirir. Hep birlikte çok sayıda kitabı seslendirerek erişilebilir kıldığınız için bu sorumluluğu yerine getirmede önemli bir yol aldığımıza inanıyor ve sizlerin başarısının bir parçası olmaktan mutluluk duyuyorum’’.

Pandemi döneminde gönüllü okuyucu sayısı rekor kırdı

Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hande Sart ise ilk kez 7 yıl önce bu töreni gerçekleştirirken bir avuç gönüllü ile birlikteyken bugün binlerce gönüllüye ulaşmış olmaktan duydukları mutluluğu belirtti. Sart sözlerine şöyle devam etti; ‘’Boğaziçi Üniversitesi olarak sosyal sorumluluk değil sosyal dayanışma kavramına inanıyoruz. Sorumluluk dediğinizde sanki bir hiyerarşi kuruluyor ancak dayanışma dediğimizde bunun bir ekip işi olduğunun altı çizilmiş oluyor. Biz farklılıkların eksiklik değil zenginlik olduğuna inandık. Hepimiz farklıyız ama eşit haklara sahibiz. Üniversite olarak hep bunun altını çizmeye çalıştık. Dönüşümün olabileceğini, ancak acıyarak değil, hak temelli bir yapıyla bu dönüşümün olabileceğini vurguladık. GETEM olarak topluma hep hak temelli bir mesaj vermeye çalıştık. Gönüllülük de sosyal dayanışmanın önemli bir parçası. GETEM ekibi olarak biz Covid-19 sürecinde dayanışmanın önemini daha güçlü bir şekilde gördük ve çalışmayı hiç bırakmadık. GETEM tarihinde en fazla gönüllü okuyucunun olduğu bir dönem yaşadık’’.

Mehmet Zafer Ulusan’a ithaf edildi

GETEM Gönüllü Okuyucu Sertifika Töreni GETEM kütüphanesinde 185 esere sesiyle hayat veren; bu sene kaybettiğimiz GETEM’in gönüllü okuyucusu Mehmet Zafer Ulusan’a ithaf edildi. Ulusan’ın eşi Şebnem Ulusan da törende yaptığı konuşmada ‘’Eşimin açtığı yolda ben de sizlerle birlikte devam etmek istiyorum’’ diyerek GETEM ekibine teşekkürlerini iletti. Çevrimiçi törenin moderasyonu ve sunumunu üstlenen GETEM Direktörü Engin Yılmaz, GETEM çalışanları Berre Gümüş ve Levent Açlan, Akın Özkan da konuşmalarıyla törende yer aldı.

Engelli öğrencilere destekleyici ve iyi kaynaklarla donatılmış bir ortam sağlayarak onların akademik birleşmeleri ve eğitimleri önündeki sorunları kaldırmak ve birey olarak bağımsızlıklarını geliştirmelerinde yardımcı olmayı misyon olarak benimseyen GETEM, Boğaziçi Üniversitesi’nde engellilik alanında yapılan çalışmalarda öncülüğü üstleniyor. GETEM Kütüphanesi’nde sesli kitaplar, bilgisayar sesli kitap, elektronik metin kitap, sesli betimlemelerden oluşan filmler ve radyo tiyatrolarından oluşan eserler yer alıyor. Bugüne dek bu eserlerin çoğu, Türkiye’nin çeşitli kütüphanelerinde, derneklerinde ve üniversitelerinde üretilmiş sesli kitapların alınması, daha önce kaydedilen kaset kitapların dijital ortama dönüştürülmesi yoluyla elde edilmiş durumda. Gönüllülerin katkıları ile Eylül 2019 - Eylül 2020 döneminde 174 GETEM gönüllüsü tarafından 600 sayfadan fazla kitap seslendirdi. Aynı dönemde 1114 gönüllü okuyucu 2906 kitap, 407 bin 418 sayfaya ses oldu.

Sertifika Töreni’ni izlemek ve GETEM Youtube kanalına abone olmak için: https://www.youtube.com/c/boungetem