‘’Girişimciliğin özü biraz mühendislik yeteneği ve çokça hayal gücü’’

Küresel sigortacılık sektöründe kısa sürede önemli başarılara imza atan Virtual i Technologies şirketi Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 2003 yılı mezunu Sinan Geylani ile Endüstri Mühendisliği Bölümü 2009 mezunu Ramazan Ayyıldız’ın ilk harcını atarak kurdukları, halen Zürih merkezli olarak faaliyet gösteren yükselen bir sigorta teknolojisi girişimi. Virtual i Technologies kurucuları Geylani ve Ayyıldız'ın yanı sıra şirkete yeni katılan mezunlar Eda Sena Şenceylan ve Betül Salt ile konuştuk.

Boğaziçi Üniversitesi’nin kulüpçülük zihniyetinin iş dünyasına kazandırılmış örneği olarak adlandırabileceğimiz Virtual i Technologies, geçtiğimiz Eylül ayında sigorta teknolojileri ve inovasyonlarında gelecek trendlerini belirleyen ACORD InsurTech Innovation Challenge 2020 London'da birincilik ödülü alarak uluslararası yatırımcıların dikkatini topladı.

Şirketin başarı öyküsü ise, aynı zamanda Columbia Üniversitesi MBA mezunu olan Sinan Geylani’nin Columbia mezunlarının kurduğu girişimler arasında düzenlenen yarışmada finale kalan 7 şirketten biri olarak bir Case Study olarak ele alındı.

Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrencilik yıllarında Oyun Kulübü’nün kurucuları arasında yer alan Sinan Geylani ve BÜSOS (Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Hizmet Kulübü) kurucularından Ramazan Ayyıldız; yıllar sonra aynı şirket çatısı altında buluştuktan sonra ekiplerini ve şirketlerini büyütürken, eski nesil risklerin sigortalanma sürecine yepyeni bir yaklaşım getirerek müşteriler ile sigortacılar arasinda objektif risk analizi ürünlerini sanal olarak sunuyor ve müşterilerin sigortaya olan güvenlerini pekiştiriyorlar. Yönetim merkezini önce Dubai’ye, daha sonra Zürih’e taşıyan Sinan Geylani, birçok uluslararası şirkette inovatif ürünlerin mimarlığını yaparak global çapta ödüller almış bir isim. Ramazan Ayyıldız ise teknoloji ve girişimcilik alanında ilham verici çalışmalara imza atmış bir Boğaziçili olarak Virtual i Technologies’in CTO’su olarak görev yapıyor.

Farklı ülkelerden çalışanlar ve partnerleriyle organizasyon yapısında çeşitliliği ön plana alan şirkete son olarak Boğaziçi İşletme mezunu Eda Sena Şenceylan ile Boğaziçi Fizik mezunu Betül Salt da katıldı.

Kısa bir süre önce dünyanın en büyük beş reasürans firmasından biriyle yapılan anlaşma ile büyüme stratejisinde yeni bir döneme giren Virtual i Technologies’in kurucusu Sinan Geylani, girişimciliğin olmazsa olmaz koşulunun yola birlikte çıkılan ekip arkadaşlarına güvenmek ve hata yapmaktan çekinmemek olarak özetliyor.

Ekip üyelerini seçerken ‘’Birbirini en az beş yıl boyunca tanımak’’ ilkesinden, bir başka deyişle güven ilkesinden yola çıktıklarını anlatan Geylani, girişimciliğin sanıldığı kadar toz pembe bir dünyası olmadığını; kendi deneyimlerinde de yaşadıkları üzere çok defa hatalar yapılıp yanlış kararlar alınabildiğini belirtiyor.

Geylani, ‘’Girişimcilik aslında biraz mühendislik yeteneği ve çokça hayal kurabilme gücünü gerektiriyor. Biz hayallerimize inandık. Çok zor zamanlardan geçmiş olsak da pes etmedik. Türkiye’de yatırımcı bulmak son derece zor bir süreç. İnsanlar size ve fikirlerinize inanmak yerine gayrimenkul gibi alışılmış yatırımlara yönelmeyi tercih ediyorlar. Yurtdışında ise girişimciliğin ekosistemi ve size yaklaşım çok farklı. Biz de bu nedenle operasyonlarımızı yurtdışı bazlı oturtmaya karar verdik. Bu ekosistemde daha güçlü bir büyüme stratejisi çizebiliyoruz’’ diyor.

Risk mühendisliği alanında farklı sektörlere hizmet verdiklerini belirten Geylani ve Ayyıldız, Covid-19 döneminde uzaktan sigorta hizmeti için kendilerine başvuran müşteri sayısında  200 kat artış olduğunu kaydederek şu bilgileri veriyorlar:

‘’Biz her türlü riskin sigortalanmadan önce öngörülebilir olduğunu düşünen bir anlayışla hizmet veriyoruz. Amacımız karışık problemlere basit çözümler bularak o problemleri çözmek. Basitlik aslında çok derin bir düşünce sistematiği gerektiriyor. Biz her türlü riskin, gerek teknoloji gözüyle gerekse gerçek bir uzman bakışla öngörülebilir olduğunu düşünüyoruz.  Bu nedenle risk mühendisliği gibi normalde oldukça maliyetli ve yüksek teknoloji gerektiren bir hizmeti daha demokratikleştirerek işletmelerin kayıplarını azaltmak ve bu tür zor zamanlarda ayakta durabilmelerini sağlamak. Sürdürülebilir bir büyümenin temelinde küçük ve orta büyüklükte işletmelerin, yani KOBİ’lerin olduğunu düşünüyor ve bu işletmelerin ayakta kalmalarının sürdürülebilir bir ekonomi için şart olduğuna inanıyoruz. Misyonumuz, afili, büyük cümleler kurmak değil büyük işler yapmak’’.

Halen Türkiye, İsviçre ve BAE’deki ofisleriyle 700’ü aşkın işletme için küçük, orta ve büyük ölçekli risk araştırmasına imza atan Virtual i Technologies’in sunduğu risk yönetimi teknolojileri bugün 25 farklı ülkede kullanılıyor.

Ağır sanayiden lojistiğe emlak sektöründen telekomünikasyona farklı endüstrilere hizmet veren  Geylani ve Ayyıldız, ‘’Bizimle çalışan müşterilerimizin kendi teknik ekiplerinin verimini yüzde 40’lara varan bir oranla artırabilmeleri iş yapma biçimimizin bir sonucu. Yakın ve orta vadede yapay zeka ve makine öğrenmesi alanında kapasitemizi daha da ileriye taşıyarak sigorta endüstrisinin dönüşümünde hızlandırıcı rol oynamak istiyoruz’’ diye ekliyor.