Hazırlık öğrencileri köşe bucak Haliç'i gezdi

Boğaziçi Üniversitesi'nin Kilyos Fall etkinlikleri kapsamında hazırlık sınıfı öğrencilerinin şehri tanımaları ve birbirleriyle kaynaşmaları amacıyla düzenlediği gezi serisinde bu sefer durak Haliç oldu. İstanbul'un en eski ve kozmopolit semtlerinden olan Fener, Balat ve Ayvansaray'da Bizans ve Osmanlı dönemi yapılarının tur rehberi eşliğinde ziyaret edildiği geziyle hazırlık öğrencileri bir yandan İstanbul şehir kültürüne dair görgülerini artırırken öte yandan çok eski zamanlardan beri bu semtlerde gerçekleşmiş tarihi olayları uzmanından birebir dinleme şansı elde ettiler.

Boğaziçi Üniversitesi hazırlık okulu öğrencileri ilk ikisi Beyoğlu bölgesinde gerçekleşen turlardan üçüncüsünde Haliç'in diğer kıyısında yer alan Cibali – Ayvansaray hattını dolaştılar. Boğaziçili öğrenciler, Türk, Rum, Ermeni, Yahudi ve Bulgar yerleşimlerinin iç içe geçtiği tarihi bölgede gerçekleştirilen yaklaşık altı saatlik turla Cibali'deki Gül Camisi, Fener'deki Dmitri Kantemir Evi, Meryem Ana Kilisesi, Fener Rum Lisesi, Fener Rum Patrikhanesi, Bulgar Aziz Stefan Kilisesi, Balat'taki Kadın Eserleri Kütüphanesi, Yanbol ve Ohrida Sinagogları, Surp Hreşdagabet Ermeni Kilisesi, Agora Meyhanesi ve Ayvansaray'daki Vlaherna Meryem Ana Kilisesi gibi bölgenin önemli noktalarını ziyaret ettiler. Fener ve Balat semtlerini dolaşırken bir yandan bölgenin tarihi hakkında bilgi sahibi olan katılımcılar öte yandan da sokak sokak dolaşarak günümüzde bölgede yaşanan mahalle hayatını gözlemlediler.

Katılımcılara gezi hakkındaki izlenimlerini sorduk:

Deniz Yalav (Profesyonel Tur Rehberi)

Uzun yıllardan beri İstanbul'un farklı semtlerinde turlarda rehberlik yapıyorum. Bir açık hava müzesi niteliğindeki İstanbul, geçirdiği tüm değişimlere rağmen hala büyüsünü koruyor. Bu büyüyü anlamak bu şehirde yaşayanlar için bir zevk olacaktır. Bu açıdan özellikle de genç yaştan insanların bu tarz turlara katılmalarını önemsiyorum. Fener ve Balat, İstanbul'daki çok kültürlü hayatın en önemli semtlerinden. Bu bölgenin önemini biraz hissettirebildiysem ne mutlu.

Hilal Demirdelen (Ortaöğretim Matematik Öğretmenliği Bölümü)

Hatay'dan İstanbul'a ilk defa bu sene geldim. Bu geziyle birlikte bilmediğim bir sürü şey öğrendim. Mesela aslında geldiğim yerde de olmasına rağmen daha önce hiç kiliseye gitmemiştim. İstanbul'u yeni yeni öğreniyorum, daha önce bu taraflara geldim ama yüzeyseldi. Şimdi bu turla gelmiş oldum ve Hatay'dan gelecek başka arkadaşlarım var, onları da gezdirip aynı zamanda bir şeyler anlatacak kadar bilgi sahibi oldum.

Cansu İnce (Felsefe Bölümü)

Ben Bodrum'dan geliyorum, daha önce İstanbul'da üç sene yaşadım fakat daha önce buralara hiç gelmemiştim. Taksim, Beyoğlu civarlarını biliyordum ama Haliç'in bu kıyısını gezme fırsatım olmamıştı. Buraların dokusu çok güzel. Ben bu tarz yerleri çok seviyorum, rehberimiz de çok donanımlı ve anlattıkça iyi ki gelmişim diyorum. Gezdiğimiz yerler arasında Kızıl Mektep çok hoşuma gitti, Hogwarts Şatosu gibiydi ve büyülendim.

 Soğuk havaya rağmen katılımcılarının bir hayli keyif aldıklarını ifade ettikleri Haliç turunun ardından sırada 19 Aralık'ta düzenlenecek olan Körler Ülkesi Khalkedon: Kadıköy – Moda turu var. Detaylar için etkinliğin Facebook sayfası ziyaret edilebilir: https://www.facebook.com/events/958124110919847/