Her zaman her yerde bir yetenek vardır, işimiz onları keşfetmek

Boğaziçi Üniversitesi mezunu, yetenek yönetimi ve lider koçluğu alanında önde gelen isimlerden Dilek Er ile üniversite-kariyer ilişkisini konuştuk.
Fotoğraflar: Ali Özlüer

Hem kurumlar hem de kariyer basamaklarını başarıyla tırmanmak isteyen bireyler için etkili ve kapsamlı çözümler sunma vizyonuyla kurulmuş olan İK ajansı TalentClb kurucusu, Boğaziçi Üniversitesi mezunu (1990) Dilek Er ile günümüzün yükselen mesleklerinden yetenek yönetimi ve lider koçluğu üzerine konuştuk.

Öncelikle çalışma alanınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

Dilek ER- Yetenekleri bulmak, onlara ilham vermek ve onları doğru kullanmayı öğretmek en genel çalışma alanımız. İşverenle, işe başvuran arasında köprüyü kurma ve destek vermek temel işimiz. Bir işin tanımıyla kişiye tam uygunluğunu ancak o işin tüm koşullarını analiz edebilecek bir ortam olduğunda anlayabiliriz. Bir kuruluşun her bir biriminin amacıyla oraya başvuracak kişinin amaçlarını eşleştirmeye çalışmak kilit bir nokta. Bu noktada biz devreye giriyoruz. Artık insanlar belli bir işte uzun süre kalmaktansa esnek bir şekilde işlerini değiştirip farklı ortamlara adapte olmaya çalışıyorlar. Bu esnek sistem de uygun pozisyonlara uygun insanların getirilmesi hedefini daha da hayati hale getiriyor. Dünyaca ünlü değerlendirme ölçütlerini kullanarak insanların pozisyonlara uygunluklarını belirliyoruz. Bu işlerimize örnek olarak, yabancı bir firmaya IT müdürü yerleştirmesi yaptık. Bu süreçte öncelikle firmayı derinlemesine inceleyip kendi çalışma sistemi içerisinde IT departmanından neler beklediğini ve bu firmanın IT’sinde nelerin yapıldığını belirledik. Ardından pozisyona başvuran bireylerin  yetenekleriyle bu pozisyonu eşleştirdik ve en uygun adayı bu takıma sorunsuz bir şekilde girmesini sağladık.

İşe alım gerçekleştikten sonra da taraflarla iletişim devam ediyor mu?

Kesinlikle. İşe alımdan sonraki süreç de hayli önemli. Çalışanın evine her gün mutlu dönebilmesi için insan kaynağına sürekli birikim yapılması gerekiyor. Bu da çalışanın takıma adaptasyonunun kesin bir şekilde tamamlanmasıyla oluyor. Yetenek gelişimi ve lider koçluğumuz da bu amaca hizmet eden işlerimiz.

Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrencilik hayatınız nasıl geçti?

Üniversitede geçirdiğim beş yıl hayatımı yönlendiren zaman dilimlerinden biri oldu. Okuldaki her anımda bir şeyler ürettim ve çalıştım. Kulüplerde aktif rol alıp, yoğun bir şekilde stajlarımı gerçekleştirdim. Aynı zamanda okulumuzun hobileri geliştirmeye yönelik serbest sosyal hayatı sayesinde heykel ve seramik alanlarında kendimi geliştirdim. Okulda hala sakladığım sergilerimi açmıştım.

Peki Boğaziçi Üniversitesi’nin iş hayatınız üzerinde ne gibi etkileri oldu?

En önemlisi insan ilişkileri ve yeni bir ortama girildiğinde adaptasyon yeteneğini geliştirici sosyal ve akademik hayatı sayesinde iletişim becerileri kuvvetli ve özgüveni sağlam bir birey olarak mezun oldum okulumuzdan. İletişimde ne kadar enerjik olursan o kadar kendini daha iyi ifade edebileceğini ve şeffaflığın verimliliği arttırdığını okulda deneyimleyerek gördüm. Ayrıca okuldaki çeşitlilik içeren sosyal hayatı yaşamak kurumsal hayatta farklılıkları ve benzerlikleri kolaylıkla kabullenmeyi beraberinde getiriyor. Bu kabullenmeyle çalışma hayatında gerekli sinerji yaratılmış oluyor.

Öğrencilerden bu alanda çalışmak isteyenlere ne gibi tavsiyeler verirsiniz?

Burada kendinizi iyi ifade etmenizi sağlayacak, performans kilidinizi kıpırdatacak, sizi yansıtacak işi yapmanız kilit rol oynuyor. Her gününüz üretken geçmeli. Yetenekler savaşı içinde kurumsal hayat hiç kolay değil. Bu hayat içinde temel başarı ilişkilerde her zaman çeşitliliği kabullenmekten ve onlardan beslenmeye çalışmaktan geçiyor. Ben bu doğrultuda hem mentorluk hem deneyim paylaşımlarımla yeni nesil öğrencilerimize destek verme amacıyla okulla bağımı hiçbir zaman kesmedim. Çünkü her zaman her yerde bir yetenek var ancak gerekli destek verilmezse bu yetenekler hak ettikleri yerlere gelemeyebilir.

Talentclb internet sitesi: www.talentclb.com

Haber: Ahmet Berkay KARAKAŞ/Kurumsal İletişim Ofisi