İkinci öğretim yüksek lisans programları mezunlarını verdi

Boğaziçi Üniversitesi’nde ikinci öğretim lisansüstü programlarının mezuniyet törenleri 16 Ekim’de Albert Long Hall’de yapıldı. Asya Çalışmaları, Uluslararası İlişkiler: Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu, Ekonomi ve Finans ile Executive MBA (Yönetici İşletme Yönetimi) yüksek lisans programlarından toplamda 108 öğrenci mezun oldu.  

Eylül’ün ilk haftası düzenlenen Boğaziçi Üniversitesi mezuniyet törenlerinin ardından ikinci öğretim lisansüstü mezuniyet töreni 16 Ekim’de Albert Long Hall’de gerçekleşti. Koronavirüs koşullarında Asya Çalışmaları, Uluslararası İlişkiler: Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu, Ekonomi ve Finans ile Executive MBA (Yönetici İşletme Yönetimi) yüksek lisans programlarını başarıyla tamamlayan toplamda 108 mezun, öğretim üyeleri ve ailelerin katılımıyla diplomalarını aldı.

“BOĞAZİÇİLİ OLMA UNVANINI ALDINIZ”

Executive MBA (Yönetici İşletme Yönetimi) Yüksek Lisans Programı’nın mezuniyet töreninde konuşan Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Birgül Kutlu Bayraktar, Boğaziçi Üniversitesi’nin ikinci öğretim programlarından mezunların yüzde 90’nın kısa bir zaman içinde iş değiştirdiğini veya daha iyi pozisyona yerleştiğini belirtti. Hem çalışmak hem de eğitim almanın zorluğuna da değinen Bayraktar, “Hem çalışmak hem de okumak kolay değil. Bunun için siz ve ailelerinize çok teşekkür ediyorum. Artık sizler de ‘Boğaziçili olma’ unvanını aldınız. Boğaziçi Üniversitesi ikinci öğretim yüksek lisans programlarından mezun olan öğrencilerimizle ilgili bir gözlemim var. Yüzde 90’ı mezuniyet sonrasında kısa bir zaman bir içinde ya işini değiştiriyor ya da daha iyi pozisyona geçiyor” diye konuştu.

“TÜM MEZUNLARLA FARKLI FORMATTA BİR ARAYA GELECEĞİZ”

Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rıza Metin Ercan ise başta Ekonomi ve Finans ile Executive MBA olmak üzere tüm yüksek lisans programlarında daha nitelikli bir eğitim için çalıştıklarını vurguladı. Programın başladığı 2001’den beri Executive MBA’den mezun olan herkesi bir araya getirmek için farklı bir format tasarladıklarını ifade eden Prof. Dr. Ercan sözlerini şöyle sürdürdü:

“İşletme Bölümü olarak tüm yüksek lisans programlarımızda her zaman daha da nitelikli bir eğitim vermek için çalışıyoruz. Programlarımızda hali hazırda bizimle birlikte olan hocalarımızın yanı sıra benzer nitelikte güçlü arkadaşlarla da devam edeceğiz. Bununla birlikte mezunlarımızla her zaman temasımız olmalı. Şimdi tüm eski mezunlarımızla yeniden bir araya gelmek istiyoruz, bunu farklı bir formatta tasarlıyoruz.”

“MEVKİ ALDIKÇA TEVAZUNUZ ARTSIN”

Törenlere iş dünyasından birçok isim de konuk konuşmacı olarak katıldı. Ekonomi ve Finans Yüksek Lisans Programı’nın mezuniyet töreninde konuşan Boğaziçi Üniversitesi İşletme Fakültesi 1988 mezunu Mapfre Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Nazan Somer Özelgin, iş dünyasında çizginin hiç bozulmaması gerektiğine dikkat çekti. Özelgin, çalışma hayatında “doğru düşün, doğru konuş” mottosuyla hareket ettiğini belirterek yeni mezunlara iş hayatı için şu tavsiyeleri verdi:

“Dünya değişiyor ama profesyonel çalışma hayatında en başından beri mottom her zaman ‘doğru düşün, doğru konuş’ olmuştur. Sizler de çizginizi hiç bozmayın, bunun faydasını zamanla göreceksiniz. Bilgi ve donanım omurganız, hiç durmadan bunun üzerine yeni bloklar eklemeye gayret gösterin. İlişkilerinizi iyi yönetin ama sadece ilişkilerinizi yöneterek de yükselmeyin. Çünkü bu tarz yükselme pek kalıcı olmuyor. Bunun birlikte iletişiminiz güçlü olsun ve gerekirse bunu geliştirmek için yatırım yapın. Liderlik doğuştan gelir safsatasına da inanmayın. Sonradan öğrenilebiliyor, birçok kez bunu gördüm. Çalışma arkadaşlarınız ve yöneticilerinizin yüreklerinde iz bırakın ve ayrıca mevki aldıkça tevazunuz de artsın.”

"HAFIZANIZA GÜVENMEYİN”

Executive MBA Yüksek Lisans Programı’nın mezuniyet töreninde konuşan ve programın 2002 yılı ilk mezunları arasında yer alan Alarko Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Harun H. Morena da Boğaziçi Üniversitesi’nin bir tür bağımlılık yaptığını belirtti. Bir kurumda takım kurarken herkesin birbirini mizaç ve iş yapış şekli açısından tamamlaması gerektiğini ifade eden Moreno, mezunlara iş hayatında hiçbir zaman hafızalarına güvenmemeleri konusunda tavsiye verdi. Genel Müdür iş hayatında anlaşmazlıkların önüne geçmek için küçük notların çok işe yaradığı bilgisini paylaştı.

PricewaterhouseCoopers (PwC) Ülke Kıdemli Ortağı Cenk Ulu da mezunlara, ancak istedikleri işte çalıştıklarında başarıyı elde edebileceklerini söyledi. İş hayatında çevikliğin önemine dikkat çeken Ulu, pandeminin ilk günlerine göre Türkiye ve dünyadaki CEO’ların geleceğe daha umutla baktığını belirtti.

Asya Çalışmaları Yüksek Lisans Programı’nın töreninde Asya Çalışmaları Merkezi Direktörü Prof. Dr. Arzu Öztürkmen ile Akademik Koordinatör Prof. Dr. Selçuk Esenbel mezunlara seslendi. Ekonomi ve Finans Yüksek Lisans Programı’nda ise ECOFİN Yüksek Lisans Program Eşkoordinatörü Prof. Dr. Burak Saltoğlu ile bu yılın program birincisi Mariia Savina da konuştu. Executive MBA Yüksek Lisans Programı’nın mezuniyet töreni sunumu programın akademik koordinatörü ve İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ali Çoşkun gerçekleştirdi. Uluslararası İlişkiler: Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu Yüksek Lisans Programı’nda ise programın koordinatörü Doç. Dr. Murat Akan’ın tören konuşmasının ardından, 2021 bölüm birincisi Eline Henrieke Maria Morsink, Zoom platformu üzerinden törene katılarak konuşmasını yaptı.

*/