“Istanbul 2018 Ocean in Motion Film Festivali” gerçekleştirildi

Birleşmiş Milletler’in “iklim kahramanı ve okyanus gurusu” Doug Woodring’in katılımıyla “Istanbul 2018 Ocean in Motion Film Festivali” 20 Temmuz’da Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi’nde izleyicilerle buluştu.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı Türkiye (UN SDSN Türkiye), Ocean Recovery Alliance ve WWF Türkiye koordinasyonuyla ve Boğaziçi Üniversitesi desteğiyle gerçekleştirilen “Istanbul 2018 Ocean in Motion Film Festivali”nin açılış konuşması Doug Woodring tarafından yapıldı. Woodring’in konuşmasının ardından okyanusların korunmasına ilişkin farkındalık yaratmayı hedefleyen kısa ve orta uzunlukta filmler gösterildi. Etkinlikte izlenilen kısa filmler izleyiciler tarafından beğeniyle karşılandı:

Gösterime dahil olan filmlerden ilki Richard Todd ve Jaso Dover tarafından yönetilen ve çektiği fotoğraflardan bir türlü istediği tatmini yakalayaman Russel Ord’un hikayesini anlatan “One Shot” filmiydi. Hep hayalini kurduğu “o an”ın fotoğrafını bazı şeyleri feda etmeden yakalayamayan Ord’un yaşadıkları, yönetmenlerin usta aktarımıyla izleyicilerle buluştu.

Film festivali bünyesinde gösterilen diğer bir kısa film ise “Streams of Plastic” oldu. Gary Bencheghib’in yönettiği film, izleyiciyi Orta Amerika ve Güney Doğu Asya nehirlerinde bir yolculuğa çıkardı ve filmde sulardaki plastik kirliliği bir “kolesterol” imgesi gibi ele alındı.

World Record Freedive” filmi Temmuz 2016’da William Trubridge’in kırdığı serbest dalış rekorunu anlatırken, “Sliding Through Life” filmi ise Mark Drewelow tarafından geliştirilen devrim yaratan bir bodysurf tekniğini izleyicilerle buluşturdu.

İnsanların deniz hayvanları üzerindeki artan etkisi “Marine Defaunation: Animal Loss in the Global Ocean” filminde farklı bir bakış açısıyla ele alındı. Tim Toomey’nin UNEP ile birlikte hayata geçirdiği “Sharks and Ocean Health – Jim Toomey” ise görsel aktarımlarla köpek balıklarının okyanus sağlığı açısından ne kadar önemli olduğunu vurguladı.

Antonio Rod’un kısa filmi “Coral Colors” ise mercanların kromatik güzelliğini ve izleyende huzur uyandıran manzaralarını seyircilerle buluştururken, 2012 yılında dünya şampiyonu olmuş sörfçü Kai Lenny’nin hikayesine “Hydrofil Surfing” filminde yer verildi.

Daniel Penner’in yönetmenliğini üstlendiği “Ocean Acidification Explained in Two Minutes” filmi yiyecek ve geçim kaynağı okyanus olan insanların iklim değişikliğinden nasıl etkilendiğini aktardı. Angela Pozzi’nin plastik sorununa dikkat çekmek için 450’den fazla personel ve gönüllü ile birlikte Pasifik sahillerinden toplanan çöplerden yaptığı 7 metrelik heykel de “The Making of a Marlin” filmiyle ekranlara taşındı.

Belgesel gösterimlerinin ardında katılımcılarla deniz ve okyanuslardaki kirlenmenin boyutlarının ve hayatımıza etkilerinin tartışıldığı etkinliğe ilgi büyüktü. Çeşitli üniversitelerden, basından ve STK’lardan da katılımların olduğu etkinlik samimi yorum ve sohbetlerin ardından sona erdi.