Japonya Başkonsolosluğu’ndan Boğaziçili akademisyene ödül

Japonya Başkonsolosu Hisao Nishimaki, Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Modern Diller Birimi Öğretim Görevlisi Yuriko Öncü’ye Türkiye’deki Japonca eğitimine verdiği katkılardan dolayı Başkonsolos Ödülü’nü verdi.

Başkonsolos Nishimaki 6 Ocak 2022’de resmi konutunda, Boğaziçi Üniversitesinde tam zamanlı Japonca öğretim görevlisi olarak çalışmalarını sürdüren Yuriko Öncü'ye Başkonsolos Ödülü’nü takdim etti. Başkonsolos, Boğaziçi Üniversitesi’nde Japonca öğrenen çok sayıda öğrencinin Japonya ile Türkiye ilişkilerine katkıda bulunduklarına vurgu yaparak gelecekte de bu durumun sürmesini dilediğini belirtti.

12 FARKLI JAPONCA DERSİ VERİYORUZ

Boğaziçi Üniversitesi Kurumsal İletişim Ofisi’ne konuşan Japonca Birim Koordinatörü Öncü, üniversitedeki Japonca dili eğitimi hakkında şunları söyledi:

“Üniversitemizdeki ilk Japonca dersleri 1988’de, Selçuk Esenbel ve Mariko Erdoğan’ın çabalarıyla başladı. İlk yıllarda yalnızca dört tane başlangıç seviyesi ders varken, şu an Erdal Küçükyalçın ile aktif olarak on iki farklı düzeyde Japonca dersi veriyoruz. Öğretim görevlilerinin ücretlendirme ve bütçe koşullarının geliştirilmesi ile bu durumu sürdürülebilir hale getirmemiz mümkün olabilir.”

2021’DE 37 MEZUNUMUZ JAPON ŞİRKETLERİNDE İŞE BAŞLADI

Öğrencilere kaliteli bir eğitim verdiklerini vurgulayan Öncü, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin şirketlerin talep ettiği hem mesleki hem de dil becerileri açısından gelişmiş çalışan profilini karşıladığını şu sözlerle anlattı:

“Boğaziçi öğrencilerinin diğer üniversite öğrencilerinden en büyük farklarından biri iyi Türkçe ve İngilizce bilgisi. Bunların yanına bir de Japonca gibi başka bir yabancı dil daha ekledikleri zaman Japonya’daki şirketler gibi rekabet ortamının çok yoğun olduğu yerlerde bile iş bulabiliyorlar. Örneğin yalnızca geçtiğimiz sene 37 mezunumuz Japon şirketlerinde işe başladı. Ayrıca okulumuzun 12 Japon üniversitesiyle* öğrenci değişim anlaşması da bulunuyor.  Bunlara ek olarak Türkiye’deki başka okullarda Japon Dili ve Edebiyatı lisans programları bulunmasına rağmen neredeyse her sene Japonya Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen Japonca Konuşma Yarışması’nın kazananı da üniversitemiz öğrencileri oluyor. Japonya Başkonsolosluğu ise bu başarı ile öğrencilerindeki potansiyelin farkında. Onlar da Boğaziçi’ndeki Japonca eğitiminin önemini vurgulamak ve gelişmesini sağlamak için çalışıyor.”

Yuriko Öncü kimdir?

11 yıldır Türkiye’de yaşayan Öncü, ABD'de Kadın Çalışmaları alanında ana dal, Dilbilim alanında ise yan dal eğitimi aldı. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra Japonya’ya geri döndü ve burada aralarında yabancı öğrencilerin de bulunduğu engelli çocuklara dil eğitimi vermeye başladı. 9 yıl boyunca Tokyo’da bir şirkette yönetici olarak çalıştıktan sonra evlenip Türkiye’ye yerleşti. Türkiye’ye taşındıktan sonra Boğaziçi Üniversitesi’nde Japonca öğretim görevlisi olan Mariko Erdoğan’ın yanında stajına başladı. 2018’den beri tam zamanlı öğretim görevlisi olarak Boğaziçi Üniversitesi’nde Japonca dersleri vermeye devam ediyor.

*Boğaziçi Üniversitesi’nin Anlaşmalı Olduğu Japon Üniversiteleri

·       Shimonoseki Üniversitesi

·       Keio Üniversitesi

·       Tokyo Yabancı Diller Üniversitesi

·       Waseda Üniversitesi

·       Kansai Gaidai Üniversitesi

·       Tsukuba Üniversitesi

·       Shizuoka Üniversitesi

·       Osaka Üniversitesi

·       Dokkyo Üniversitesi

·       Fukui Üniversitesi

·       Kyushu Üniversitesi

·       Tokyo Üniversitesi