Kadının özgürleşmesi için dayanışma...

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Türkiye ve dünya gündeminde yer alan tartışmalara paralel olarak Boğaziçi Üniversitesi’nde hafta boyunca panel, söyleşi, tiyatro, film gösterimleri gibi farklı etkinliklerle kutlandı. Rektör Gülay Barbarosoğlu, kadın haklarının toplumsallaşması için dayanışma çağrısı yaptı.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Gülay Barbarosoğlu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda toplumsal cinsiyet eşitliğinin önemine vurgu yaparak kadınların özgürleşme sürecinde daha fazla dayanışmaya ihtiyaç olduğunu söyledi. Barbarasoğlu mesajında Boğaziçi Üniversitesi camiasına ve kamuoyuna şöyle seslendi:

‘’Kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın çok acı olaylarla sık sık gündeme geldiği son günlerde, toplumsal cinsiyet eşitliğinin önemi ve aciliyeti bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Eğitimden çalışma hayatına, evden sokağa her alanda kadın haklarının yaygınlaşması ve toplumsallaşması, kadınların özgürleşme sürecinin daha da ileriye taşınabilmesi için hep birlikte daha çok çalışmamız ve dayanışmamız gerekiyor’’.

 Boğaziçi Üniversitesi Kadın Araştırmaları Kulübü (BÜKAK) ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında kampüsün farklı noktalarında etkinlikler düzenledi. Avukat Eren Keskin ve Doçent Doktor Evren Balta’nın katıldığı ‘’Güvenlik’’ temalı panel ilgiyle izlenirken güvenlik kavramının tarihine, devlet ve güvenlik ilişkisine, iç güvenlik yasasına ve alternatif güvenlik yöntemlerine değinildi. Evren Balta toplumda yaratılan güvensizlik ortamı sonucunda insanların güvenlik hizmetlerine daha fazla başvurduğundan ve gittikçe özelleşen bu sektörde kâr ilişkilerinin de arttığından bahsetti. Kadınların resmen bir savaş içinde yer aldığını belirten Balta, erkek şiddetine karşı hiçbir önlem alınmadığına dikkat çekti

Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümü öğretim görevlisi Ayfer Bartu Candan ve Turizm İşletmeciliği bölümünden Cenk Özbay’ın katılımıyla, değişen İstanbul ve bu değişimin hayatlarımızdaki etkileri üzerine hazırladıkları Yeni İstanbul Çalışmaları adlı kitap üzerine sohbette ise İstanbul’un kentsel ve sosyolojik anlamda dönüşümü geniş bir çerçevede ele alındı.

‘’Bü’de kadın şenliği’’ başlığı altında gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında ayrıca Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’ndan kadın müzisyenlerin hazırladığı “90’lar Türkçe pop-rock kadın müziği” konseri ve Zabel Yesayan’ın hayatı üzerine çalışma yürüten tiyatrocu kadınların sahnelediği Yesayan’ın hayatını anlattıkları oyun yoğun izleyici katılımıyla sahnelendi.

Yeditepe Üniversitesi Oyuncuları’nın jinekoloğa giden üç kadının deneyimlerini anlattıkları Kadın Doğum adlı oyununun gösterimiyle devam eden etkinlikler kapsamında hafta boyunca Özger Arnas Salonu’nda yer alan Kadın Eserleri Kitap Sergisi kadın edebiyatından önemli eserleri okurlarla buluşturdu.

Militarist yöntemlerle kadına şiddetin önü alınamaz

Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen 8 Mart etkinlikleri hakkında değerlendirme yapan BÜKAK Başkanı Meltem Kenis, son yıllarda artan kadına yönelik şiddet vakaları ve kadın cinayetlerinin öncelikli bir konu olarak öne çıktığını belirtti. Kenis, kadına yönelik şiddetin militarist yöntemlerle değil; kadın dayanışmasıyla ve bu dayanışmanın örgütleyeceği alternatif güvenlik yöntemleriyle önünün alınması üzerine bir düşünce ve hareket alanı açmayı hedeflediklerini aktardı.

 

 Haber: Kurumsal İletişim Ofisi