Kahkahanın ve hayatın derinliği

Boğaziçi Üniversitesi’nin BU+ Etkinlikleri kapsamında geçen yıl başlatılan ‘’Kitaplar Arasında’’ sohbetleri 2017-2018 akademik yılının ilk etkinliğinde Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatı Bölümü’nün Emeritus profesörü Oya Başak’ı ağırladı.

Yazar İzzeddin Çalışlar’ın kalemiyle hazırlanmış olan Oya Başak: Kahkahanın Derinliği kitabı üzerine sohbet 26 Ekim’de Rektörlük Konferans Salonu’nda Oya Başak’ın dostlarını, öğrencilerini ve okurları biraraya getirdi. Sohbette Oya Başak ve İzzeddin Çalışlar, salonu dolduran dinleyicilere kitabın yazım sürecini renkli anekdotlar eşliğinde anlattılar.

İzzeddin Çalışlar’ın deneyimli kalemiyle yazılmış, tiyatroya, edebiyata, şiire, Shakespeare’e yani sanata ve hayatı yaşamaya yönelik kışkırtıcı bir anı kitabı olan Oya Başak: Kahkahanın Derinliği kitabı üzerine sohbete Oya Başak’ın Boğaziçi’nden öğrencilerinin yanı sıra 60’ların sonunda ders verdiği, İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü’nden bazı eski öğrencilerinin katılımı etkinliğe ayrı bir anlam kattı.

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki Humanities derslerinin efsanevi hocası Oya Başak’ı anekdotlarla harmanlanmış onlarca konuda, kendine özgü gözlem ve yorumlarla okur karşısına çıkaran kitaba dair sohbette İzzeddin Çalışlar kitabın yaklaşık 2 senelik süreçte yazıldığını ve Oya Başak’tan ses kayıtları alarak çalıştığını anlattı. Yaklaşık 2,5 gigabayt tutan bu kayıtların büyük bölümünün kahkahalarla ve bazen de gözyaşı ile dolu olduğunu söyleyen Çalışlar, sohbette sözü sık sık Oya Başak’a verdi.

Hayatın çok çetrefil, çok karmaşık ama bir o kadar da dopdolu olduğunu anlatan Oya Başak ise ‘’Anlamlı ve düzgün bir hayat’’ın önemi üzerinde durdu. Bu anlamın kökeninde ise iyi bir eğitim, sanat tutkusu, vefa gibi kavramların geldiğini söyleyen Başak, eğitmenlik kariyerinden önce bir süre tiyatro ile ilgilendiğinin anımsatılması üzerine sorulan ‘’Neden tiyatroyu meslek olarak seçmediniz?’’ sorusunu ‘’Başkalarına ufuk açmak için eğitimi seçtim’’ diye cevaplandırdı.

Renkli anılarıyla konuklara keyifli bir sohbet sunan Oya Başak, ‘’İnsanlar arasında vefaya inanırım. Çok şanslıyım ki çok vefalı dostlarım var. Vefa, sanat kadar insanın hayatını besleyen, kuvvet veren ve yalnızlık çekmesini önleyen bir duygu’’ diye konuştu. Sohbette ayrıca Oya Başak’ın Boğaziçi’nin üniversite olarak kuruluş döneminde Aptullah Kuran, Vedat Yerlici, Ömür Akyüz, Haluk Beker gibi isimlerle birlikte Boğaziçi’nin bugünkü haline gelmesinde en önemli katkıları yapmış hocalardan biri olduğu vurgulandı.


Haber: Kurumsal İletişim Ofisi

Fotoğraflar: Kenan Özcan