Kampüsün “Harikalar Mutfağı”nda bir Akdeniz esintisi

Güney Kampüs’ün Harikalar Mutfağı; sağlıklı yemekleri, mimarisi ve güler yüzlü ekibiyle kampüs sakinlerinin sevdiği mekânlardan biri. Üstelik içinde günlük koşturmalar arasında ilk bakışta fark edilmeyen bir sanat eseri yer alıyor. Sanatçı Olça Tansuk’un çalışması olan mozaik pano, Burgazada sahillerinden toplanan taş ve seramik parçalarıyla yapılmış bir zeytin ağacı ve güneş motifiyle Harikalar Mutfağı’na Akdeniz esintisi katıyor.
Kenan Özcan

2012 yılında açılan Harikalar Mutfağı’nın hikâyesi, 2004 yılında Güney Kampüs’teki Çarşı Kantin’de hizmet vermeye başlayan Wonderland standına uzanıyor. Daha sonra Çarşı Kantin’in altyapısı ile ilgili Hamlin Hall’da geniş kapsamlı bir tadilat başlatılıyor. Wonderland standı, tadilatın ardından Harikalar Mutfağı’na dönüşüyor ve kampüslerde ilk kez dünya mutfağından lezzetler sunan bir kantin olarak meşhur oluyor.

Uygun fiyatlı ev yemeklerine yönelik zamanla artan talebi karşılamaya karar veren Harikalar Mutfağı, daha sağlıklı yemeklere yönelerek Akdeniz mutfağı ağırlık bir menü oluşturmuş. Günlük değişen ve mevsimsel ürünlerden oluşan tezgâh menüsüyle de misafirler için farklı seçenekler sunma anlayışı benimsemiş.

Kampüsteki pek çok sanat eserinden yalnızca biri

Harikalar Mutfağı’nın 2012 yılının mart ayında açılmasından hemen önce dekorasyon işlerine girişilmiş. Mekânın bölümlere ayrılması için yerleştirilen kolonun ön yüzüne fayanslardan bir dekorasyon gerçekleştirme düşüncesiyle bir mozaik pano hazırlanmış. Sanatçı Olça Tansuk’un eseri olan mozaik panodaki motiflerin tasarımını ise grafik sanatçısı Didem Ateş üstlenmiş. Böylece Boğaziçi’nin değerli kampüsüne ve özel mensuplarına ruhen hitap edebilecek ve misafirlerin yemeklerini beklerken doyasıya inceleyebilecekleri bir eser ortaya çıkmış. Harikalar Mutfağı’ndaki mozaik pano, modern bir çalışma olarak Boğaziçi kampüsündeki pek çok sanat eserinden yalnızca biri...

Mozaik panonun hikâyesini anlatan kısa filmi izlemek için: https://vimeo.com/40280740

Akdeniz’in kutsal ağacı zeytin ve bilgeliğin ışığı güneş

Harikalar Mutfağı’nın mümkün olduğu kadar geri dönüşüm gerçekleştirme misyonunu ve Boğaziçi’nin kampüs ruhunu yansıtan mozaik panoda yer alan fayansların hiçbiri satın alınmayarak İstanbul’un çeşitli yerlerinden toplanmış. Olça Tansuk’un Burgazada’da moloz dökülen bir kumsaldan topladığı taşları ve kırık fayansları bir yapboz gibi yerleştirmesiyle oluşan pano pek çok sembol barındırıyor. Akdeniz’in kutsal ve bereketli ağacı olan panodaki zeytin ağacının köklerinin, bilgiye ve özgürlüğe değer veren Boğaziçi kültüründen geldiği düşünülmüş. Diğer bir deyişle farklı fakülte binalarının tam ortasında yer alarak Boğaziçi’nin entelektüel birikiminden beslenen zeytin ağacının, verdiği meyvelerle simgesel olarak Boğaziçi’nin öğrencilerini, hocalarını ve çalışanlarını beslediği düşünülmüş. Ağacın en tepesinde yer alan güneş ışığı ise bilgeliğin ışığı olarak mekâna gelenleri selamlıyor. Tavandaki aydınlatma spotlarının birinin tam güneşin üzerine düşmesiyle güneş adeta ışık saçıyor gibi duruyor. Mozaik panodaki nazar boncuğu, küllerinden yeniden doğmayı temsil eden Anka kuşu ve “Alice in Wonderland” kitabına gönderme yapan beyaz tavşan da zeytin ağacına eşlik eden diğer detaylar.

Mozaik pano ile birlikte mekânda estetik havayı koruyan başka unsurlar da bulunuyor. İçinde yer aldığı binanın tarihsel birikimini koruma anlayışıyla inşa edilen Harikalar Mutfağı’nın 150 yıllık Hamlin Hall’un ilk yapılışından bu yana duran volta tavanları olduğu gibi korunmuş. Aynı zamanda en az 50 yıllık taş zemin, kalın dış cephe duvarı ve bu duvarın içinde oturtulmuş kavisli pencere, binanın korunan diğer orijinal öğeleri... Mekân içindeki 90 yıllık ahşap tezgahlar da Samsun’da bir tütün fabrikasından çıkmış. Dekoratif amaçlı kullanılan bakır lambalar, Galata’da sadece bakır lamba üreten bir tasarımcı tarafından özel olarak imal edilmiş.

Yeni nesil catering ve yemek sipariş sistemi

Öğrenciler tarafından defalarca kampüsteki fiyat performans açısından en iyi yeme içme yeri olarak seçilen Harikalar Mutfağı, son zamanlarda pratik ve yeni nesil bir catering yaklaşımı geliştiriyor. Diğer catering firmalarından farklı olarak tek kullanımlık servis malzemeleriyle her ürün teker teker paketlenerek hazırlanıyor ve müşteriler kendi kendilerine catering verme imkanına kavuşuyor. Pandemi döneminde sekteye uğrayan bu sistem bugünlerde ise tek kişilik porsiyonların paketlenmesiyle ve hijyen kurallarına dikkat edilerek hizmet vermeye devam ediyor.

Harikalar Mutfağı, pandemi döneminde tüm hijyen ve sağlık tedbirlerini alarak kampüs sakinlerine hizmet vermeyi, ofislere ve evlere paket servisi gerçekleştirmeyi sürdürüyor.

Çalışma Saatleri: Hafta içi 08:00-19:00, hafta sonları ise 09:00-19:00

Günlük çıkan taze yemeklerden, el yapımı patiseri çeşitlerinden ve sürpriz ikramlardan haberdar olmak için Harikalar Mutfağı’nı sosyal medyadan takip edebilirsiniz: