Kışın kara, yazın yağmura hasret kalacağız

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek iklim parametrelerinin küresel ısınmayla birlikte değişmesinin yağışların karakterinde de farklılıklara yol açtığını dile getirdi. Tek’in öngörüsüne göre Türkiye’de önümüzdeki yıllarda artık kış mevsiminde daha az karlı günler göreceğiz; yazın ise tropikal sıcaklar hüküm sürecek.

Geçtiğimiz yıllarda dolulu ve fırtınalı geçen yaz aylarının şehir hayatını durdurduğuna tanık olduk. Yaz aylarında artan yağışların, şiddetlenen fırtınaların ya da alışılmadık doluların nedeni aslında küresel ısınmanın iklim parametrelerini değiştirmesi. Adil Tek bu durumun önümüzdeki yıllarda artarak devam edeceğini ve iklim değişikliği sebebiyle artık kışların daha ılıman yazların ise daha sıcak geçeceğini belirtti. Orta enlemlerde yer alan Türkiye’de de yaz mevsiminde tropikal gün sayısında artış yaşanırken, kış mevsiminde karlı günlerin sayısının giderek azaldığı görülüyor.

Fındık üreticisi tehlikede

Adil Tek, tahminlere göre temmuz ve ağustos aylarında Karadeniz bölgesinde yağışların ortalamanın altında kalacağını ve fındık üreticisinin bu durumdan olumsuz etkilenebileceğini belirtti. Ege’nin iç bölgelerinde ortalamanın üstüne çıkması beklenen yağışlar ise dolu ve sel riskini beraberinde getiriyor. Adil Tek, sonbaharın mevsim normallerinde geçeceğini aralık ayının ise geçtiğimiz yıllara göre daha ılıman geçeceğini beklediklerini söyledi.

Kuraklık binlerce kişinin göç etmesine neden oldu

Küresel ısınmanın etkileri sadece tarımla sınırlı değil. İklim değişikliğinin insanların hayatını doğrudan etkilediğinin altını çizen Adil Tek, 2017 yılında sadece Somali’de 892 bin kişinin kuraklık sebebiyle göç etmek zorunda kaldığını belirtti. Güney Asya’da sellerden etkilenen kişi sayısı 41 milyonu bulurken, sıcak hava dalgaları dünya nüfusunun yüzde 30’unu olumsuz etkiledi. Kolombiya ve Sierra Leone’de aşırı yağışların yol açtığı toprak kayıpları ölümlere neden olurken Türkiye’de kıyı bölgelerde meydana gelen aşırı yağışlar çok sayıda can ve mal kaybına neden oldu.

İklim değişikliğinin etkilerini çoktan yaşamaya başladık

Geçtiğimiz yaz İstanbul’da görülen ve hem ekonomik zarara hem de günlük hayatın aksamasına yol açan fırtına ve dolu yağışı iklim değişikliğinin artık çok da uzağımızda olmadığının bir göstergesi. Adil Tek, ABD’nin doğu kıyılarında görmeye alışık olduğumuz bu doğa olaylarının artık İstanbul’da da yaşanabildiğini ve ilerleyen yıllarda daha da sık yaşanacağını kaydetti. Son yüzyılın en sıcak yıllarının geçtiğimiz 5 yıl içinde yaşandığının altını çizen Tek, bu durumun gelecekte tüm dünyada temiz suya erişimi zorlaştıracağını ve gıda problemleri meydana getireceğini ifade etti.

5 Temmuz’daki ‘Açık Ders’in konusu Küresel Isınma ve İklim Değişikliği

Adil Tek, Boğaziçi Üniversitesi’nin 2016 yılından bu yana düzenlemekte olduğu ve 5 Temmuz - 9 Ağustos 2018 tarihleri arasında bu kez Kartal Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirileceği ‘’Açık Ders’’ seminer dizisinin ilk dersinde son yüzyılın en önemli çevre sorunlarından küresel ısınmanın mekanizmalarını, nedenlerini ele alacak ve sonuçları üzerinde duracak. Seminer, 5 Temmuz tarihinde Kartal Yakacık Bayram Demirkol Parkı’nda saat 19.00’da halka açık olarak düzenleniyor.