''Kitaplar Arasında'' buluşmaları 22 Nisan'da devam ediyor

‘Kitaplar Arasında’ projesinin yeni konuğu Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü öğretim üyesi Cengiz Kırlı olacak.

Boğaziçi Üniversitesi’nin öncülüğünde, sohbet temasıyla akademisyenlerin kitaplarını okurları ile buluşturmaya devam ettiği ‘Kitaplar Arasında’ projesinin 22 Nisan’daki konuğu Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü öğretim üyesi Cengiz Kırlı olacak. Kırlı, “Yolsuzluğun İcadı, 1840 Ceza Kanunu, İktidar ve Bürokrasi” adlı eseri ile kitapseverlerle Homer Kitabevi’nde (Beyoğlu) buluşacak.

Kırlı’nın kitabının konusu kısaca şöyle:

1840 yılının Nisan ayında, Edirne'deki Sultan Selim Camii'nin imamı Mustafa Efendi gizemli bir cinayete kurban gider. Edirne'nin Müslüman ve gayrimüslim nüfusu arasındaki gerilimi tehlikeli bir boyuta ulaştıran bu cinayet, aynı zamanda şehrin valisi Nafiz Paşa'nın görevden el çektirilip pek çok suçlamayla Meclis-i Vâlâ'da yargılanmasına giden olaylar zincirinin başlangıcıdır. Tıpkı Akif ve Hüsrev Paşalar gibi, yönetimde bulunan Tanzimat taraftarlarının hedefine giren Nafiz Paşa, korku ve endişe içinde kendini savunmaya hazırlanırken yepyeni bir suçlamanın da muhatabı olur: Yolsuzluk.

Üst düzey Osmanlı bürokratları, çok uzun zamandan beri mübadeleye dayalı bir 'hediye' ekonomisinin merkezindeydi. Öte yandan İstanbul'un çabası, taşradaki iktidar bloğunu kendi lehine yeniden düzenlemekti. Tanzimatçıların girişimi sonucunda, Paşaların yolsuzluk suçlamasıyla sanık sandalyesine oturtulması, kurgulanan normatif düzene uymayan kişilere karşı cezanın eşit biçimde icra edileceği yönünde bir mesaj taşıyordu. İşte bu yeni dil, Tanzimat'ın ve 19. yüzyıl modernitesinin diliydi. Osmanlı Tanzimat Dönemi’ne ilişkin çeşitli komploların olduğu birçok olayın ele alındığı kitap, tarihte yaşanmış olayların gün yüzüne çıkmasını sağlıyor.

Proje kapsamında Mayıs ve Haziran aylarında okuyucuyla buluşacak Boğaziçi Üniversitesi’nden yazarlar ve kitaplar şöyle;

• 6 Mayıs
    • Metruk Ev: Halit Ziya Romanında Osmanlı Bireyi / Zeynep Uysal (Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü)

• 10 Haziran

Constantinopolis/Istanbul: Cultural Encounter, Imperial Vision, and the Construction of the Ottoman Capital / Çiğdem Kafescioğlu - Tarih Bölümü