“Korumalı Twitter hesabına sahip olmak kullanıcılara tam bir koruma sağlayamıyor”

Twitter’daki korumalı hesaplar tam anlamıyla korumalı mı? Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü lisans ve yüksek lisans mezunu olan, Edinburgh Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri alanında doktora çalışmalarına devam eden Dilara Keküllüoğlu’nun (BÜ’14 & 17) yaptığı araştırmaya göre; Twitter’da genel hesaplar, korumalı hesapların gönderilerine cevap verirlerse herkes bunu görebiliyor. Bu da mahremiyet ihlallerine sebep olabiliyor.

Yakın zamanda yayımlanan araştırmasına dair sorularımızı yanıtlayan Dilara Keküllüoğlu (BÜ’14 & 17), sosyal medyanın mahremiyet ihlaline açık bir alan olduğunun altını çiziyor. Tüm sosyal medya kullanıcılarına kullandıkları ağların mahremiyet ayarlarını iyi öğrenmelerini tavsiye eden Keküllüoğlu, özellikle başkaları hakkında gönderi/fotoğraf paylaşırken izin alınmasının önemli olduğunu vurguluyor.

Son yayımlanan Analysing Privacy Leakage of Life Events on Twitterbaşlıklı makalenizde Twitter’da paylaşılan kişisel hayat olaylarıyla ilgili bir değerlendirme yapıyorsunuz. Bu olayları paylaşma, atılan tweetleri beğenme anlamında herkese açık ve korumalı hesaplar arasında nasıl bir fark ortaya çıktı?

Twitter'da iki tür mahremiyet ayarı var: Genel ve korumalı. Her hesap açıldığında genel tipte oluyor. Bu hesapları isteyen takip edebiliyor ve gönderileri herkes görebiliyor. İsteyen kullanıcılar, ayarlardan hesaplarını korumalı yapabiliyorlar ve bu hesapların gönderilerini sadece onaylı takip listesi görebiliyor. Twitter kullanıcıları birbirleriyle çeşitli şekillerde etkileşim kurabiliyorlar. Bunlardan birisi de gönderilere cevap vermek. Herhangi bir gönderinin görünürlüğü sadece gönderiyi oluşturan kullanıcının hesap tipine bağlı. Yani genel hesaplar korumalı hesapların gönderilerine cevap verirlerse herkes bunu görebiliyor. Bu da mahremiyet ihlallerine sebep olabiliyor. Biz bu çalışmada bu tip ihlalleri kişisel hayat olayları özelinde inceledik. Twitter'ın sağladığı arayüz sayesinde başka kullanıcılardan bahseden (@kullanıcı) tweetleri topladık ve doğal dil işleme araçlarını kullanarak bunlar üzerinde çeşitli analizler yaptık. Tweetleri konularına göre ayırdık ve bu konulardan 12 tane kişisel hayat olayı belirledik. Bunlar içinde mezuniyet, taşınma, evlilik, ameliyat sonrası iyileşme gibi konular var. Bizim topladığımız tweetlerde en çok konuşulan konu aileye yeni bebek gelmesiydi. Yaptığımız incelemelere göre hem genel hem de korumalı kullanıcılar kişisel hayat olaylarını paylaşan bu tweetleri beğeniyor, hatta korumalı olanların beğenme oranları biraz daha yüksek.

Buradan hareketle görüyoruz ki korumalı Twitter hesabına sahip olmak kullanıcılara tam bir koruma sağlayamıyor. Araştırmacılara göre; Twitter kullanıcılarının yaşını, cinsiyetini, politik görüşlerini ve daha birçok kişisel bilgisini sadece ağdaki arkadaşlarına bakarak anlamak mümkün. Biz de bunu biraz daha ileri taşıdık ve kullanıcıların kişisel hayat olaylarının sadece onlara gönderilen tebrik mesajlarına bakarak anlaşılabildiğini gösterdik. Sosyal medyada attığımız her adım bir sinyal olarak işlenip hakkımızda bilgi sahibi olunabiliyor. Bu yüzden internette paylaştığımız her şeye dikkat etmemiz gerekiyor.

Bu araştırmanın sonuçlarını Twitter’ın kendisiyle paylaştınız mı ya da makaleyi yayımladıktan sonra Twitter’dan bir dönüş aldınız mı?

Biz Twitter’a bu çalışmanın sonuçlarını doğrudan vermedik. Fakat büyük sosyal medya ağları, yapılan çalışmaları yakından takip ediyor. Biz de makalemizde Twitter'ın yapabileceği birkaç öneri verdik. Bunlardan birisi korumalı hesaplarla etkileşim yaparken genel kullanıcıların uyarılması. Diğer bir çalışmamızda yaptığımız kullanıcı anketinde gördük ki, insanlar korumalı hesaplarla etkileşim gösterdiklerini fark etmiyor. Dahası, yaptıkları bu etkileşimlerin herkese açık olduğunun da farkında değiller. Bunların kullanıcılara daha etkili bir biçimde iletilmesi lazım.

Sosyal medya artık gündelik hayatımızın önemli parçalarından biri haline geldi, her anımızı ve aktivitemizi paylaşmak olağanmış gibi görülebiliyor. Güvenli sosyal medya kullanımı için tavsiyeleriniz olur mu?

Sosyal medya artık hayatımızın değişmez bir parçası oldu. Büyük sosyal ağlar milyarlarca kullanıcıya sahip. Sosyal medyaların insanlara bağlı olarak çeşitli kullanım tarzları var. Bazı insanlar hesaplarında kişisel olaylarından bahsederken bazı insanlar bu ağları sadece profesyonel olarak kullanıyor. Araştırmalara göre sosyal medya kullanıcıları, gönderilerinin ulaştığı kitleyi azımsıyor. Bu da normalden daha fazla mahremiyet ihlaline yol açabiliyor. Benim tavsiyem herkesin kullandığı sosyal medya ağlarının mahremiyet ayarlarını öğrenmesi ve kullanması olur. Özellikle başkaları hakkında gönderi/fotoğraf paylaşırken bu insanların izninin alınması da çok önemli.

Boğaziçi’ndeki lisans ve yüksek lisans günlerinizi nasıl değerlendirirsiniz? Boğaziçi’nde aldığınız eğitim, kariyerinize ne tür katkılar sağladı? Sosyal medya ve mahremiyet alanına ilginiz ne zaman başladı?

Lisans ve lisansüstü eğitimimi Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde tamamladım. Hayatımın yaklaşık 8 yılını Boğaziçi'nde geçirdim ve hâlâ kendimi oraya ait hissediyorum. Bölüme girmeden önce çok alan bilgim yoktu fakat aldığım ilk bölüm dersinden itibaren bilgisayar bilimlerini ve kodlamayı çok sevdim. Değerli hocalarımızın rehberliğinde kendimi geliştirdiğim ve çok zevk aldığım bir zaman geçirdim. Boğaziçi'nde aldığım eğitim gerek endüstride gerekse doktora başvurularımda bana çok yardımcı oldu. Yazdığım lisans tezi ile sosyal alanda mahremiyet konusuna ilgi duymaya başlamıştım. Danışmanımla ve laboratuvar arkadaşlarımla olan uyumum ve alana olan ilgim sebebiyle yüksek lisansa devam etmeye karar vermiştim.