Küresel Umut Festivali’ne konuk olan Prof. Dr. Mehmed Özkan: ‘’Sürdürülebilir kalkınma için üniversite-sanayi işbirliği kritik önemde’’

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü ve SDSN Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmed Özkan, Turkuvaz Medya Grubu ve ekonomi dergisi InBusiness dergisi tarafından sürdürülebilirlik konusunda farkındalık oluşturma amacıyla düzenlenen Küresel Umut Festivali’ne katılarak "Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'na Ulaşmak İçin Kurumların ve Şirketlerin Yol Haritası" başlıklı panele konuk oldu.

28 Aralık tarihinde çevrimiçi gerçekleştirilen “2030 Yolu Sürdürülebilirlik Webinarı” kapsamında, iş dünyası ve sivil toplum liderlerinin katılımıyla gerçekleştirilen panelde konuşan Prof. Dr. Mehmed Özkan, Boğaziçi Üniversitesi’nin insan ve çevre odaklı bir kurum olarak sürdürülebilirlik anlamında ülkemizin öncü kurumlarından biri olduğunu belirtti. Özkan, üniversitenin son olarak 2018 yılında Sıfır Atık konusundaki çalışmalarıyla ödüllendirildiğini kaydederek, Boğaziçi Üniversitesi'nde sürdürülebilirliği önceleyen projeler ve uygulamalardan örnekler vererek üniversite -sanayi ile işbirliğinin kritik önem taşıdığını vurguladı.

Prof. Dr. Mehmed Özkan konuşmasında SDSN ağı ve SDSN Türkiye hakkında bilgiler vererek Boğaziçi Üniversitesi’nin Birleşmiş Milletler girişimi olan SDSN ağına 2014 yılından bu yana dahil olduğunu ve aynı zamanda SDSN Türkiye’ye ev sahipliği yaptığını kaydeden Özkan, SDSN Türkiye bünyesinde kamu, özel sektör ve sivil topluma yönelik çok sayıda eğitim programı düzenlendiğini; sürdürülebilir kalkınma verilerinin takibi ve analizlerinin yapıldığını ekledi.

Prof. Dr. Özkan, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine 2015’ten bu yana özellikle 11. Kalkınma Planı başta olmak üzere güçlü şekilde yer verdiğini kaydetti. Ülkemizin bugün bu hedeflere ulaşma bağlamında ulaştığı noktaya bakıldığında sağlıklı ve kaliteli yaşam, kaliteli su, sürdürülebilir şehirler ve sürdürülebilir toplumlar gibi başlıklarda önemli ilerlemeler kaydettiğini belirten Özkan, bununla birlikte yoksulluk ve açlığa son vermek, ekonomik büyüme ve eşitsizlikler gibi alanlarda yapılması gerekenler olduğunu sözlerine ekledi.

Üniversite-sanayi işbirliğini hızlandırıcı mevzuata olan ihtiyaç

Sürdürülebilir kalkınma hedefleri bağlamında üniversite- sanayi işbirliklerinin kritik önem taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Özkan, konuşmasına şöyle devam etti: ‘’Üniversite olarak öncelikli görevimiz eğitim ve öğretim. Sürdürülebilirlik konusuna sadece yüksek lisans ve doktora düzeyindeki programlarımızda değil çocuklara, lise öğrencilerine yönelik eğitim programlarımızla da yer veriyoruz. Lise öğrencilerini hedefleyen BOUN 101 Yaz ve Kış Okullarımızla ‘’Ağaç yaşken eğilir’’ diyerek gençlerimize ulaşıyoruz. Yaklaşık 15 üniversite ile ortak eğitim programlarımız mevcut.

Eğitim boyutunun yanı sıra üniversitelerde sürdürülebilirliğin gereği olan yeni teknolojilerin geliştirilmesi gerekiyor. Biz Kilyos Kampüsümüzde negatif karbon düzeyine erişmiş durumdayız. Benzer biçimde, suyun üretimi ve etkin kullanımı konusunda araştırmalarımız devam ediyor. Karadeniz’den tatlı su elde etmek konusunda yatırımlarımız söz konusu. Bu ve benzer teknolojilerin geliştirilmesinde üniversiteler öncü olmak zorunda ancak üniversitelerin bu kapsamda kalkınma projelerini tek başına üstlenmesi mümkün olamayabiliyor. Bunun için finansal destek ve işbirliklerine ihtiyaç var. Üniversite olarak ürettiğimiz bilginin teknolojiye dönüşmesinde sanayi ile işbirliği bu bakımdan kritik önem arz ediyor. Geliştirilen ürünün özellikle erken safhalarda sanayi tarafından da desteklenmesi büyük önem taşıyor. Bu noktada üniversite- sanayi işbirliği için oluşturacağımız ekosistemlerin buna odaklanmak zorunda olduğunu düşünüyoruz. Üniversite olarak girişimcileri erken aşamada desteklemek amacıyla teknoparklar başta olmak üzere yatırımlarımıza devam ediyoruz. Ancak bu işbirliklerini hızlandırıcı mevzuatlara ihtiyaç olduğunu da görüyoruz’’.

Moderatörlüğünü ARGE Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yılmaz Argüden'in (BÜ'80) üstlendiği panele Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın yanı sıra, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir (BÜ'95), Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Temsilci Yardımcısı Seher Alacacı Arıner ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı ve Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin (BÜ'93) katıldı.

Küresel Umut Festivali’nin açılış konuşmaları Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Başkanı İbrahim Şenel ve Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı tarafından gerçekleştirildi.

Birleşmiş Milletler'in 17 maddeden oluşan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nı desteklemeyi, farkındalığı artırmayı, örnek teşkil edecek iyi uygulamalara dikkat çekmeyi ve konuyla ilgili bilgi paylaşımını en üst seviyede tutmayı amaçlayan Küresel Umut Festivali kapsamında 2021 yılı boyunca webinarlar düzenlenecek.