Matematik Vakfı’nın İkeda Araştırma Ödülü Doç. Dr. Alp Bassa ve Doç. Dr. Olcay Coşkun’a verildi

Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Alp Bassa ve Doç. Dr. Olcay Coşkun’a matematiğe katkılarından ötürü ödül...
Alp Bassa

Olcay Coşkun

Türkiye'de matematik alanında araştırmalarını sürdüren seçkin bilim insanlarının araştırmalarını değerlendirmek ve üstün niteliklerini kamuoyuna duyurarak bu tür çalışmaları teşvik etmeyi amaçlayan İkeda Araştırma Ödülü, Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Alp Bassa ve Doç. Dr. Olcay Coşkun’a verildi.

Bassa ve Coşkun matematiğe yapmış oldukları katkılardan ötürü Türkiye Matematik Vakfı tarafından verilen 'Masatoshi Gündüz İkeda Araştırma Ödülü'ne layık görüldü. Bassa ve Coşkun’a ödülü 26 Şubat 2015 tarihinde ODTÜ Matematik Bölümü, Masatoshi Gündüz İkeda Seminer Odası'nda saat 15:30'da yapılacak törenle sunulacak.

Aynı tarihte Alp Bassa “Solutions of Equations over Finite Fields - what we know about them and why they are essential even for people not interested in finite fields"; Olcay Coşkun ise "Axiomatic and functorial representation theory of finite groups" başlıklı birer seminer verecek.

Doç Dr. Alp Bassa lisans derecesini 2004'te ODTÜ Matematik Bölümü ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümlerinden, doktora derecesini ise Universitat Duisburg-Essen'den 2007'de aldı. Bassa, çalışmalarını Matematiğin Cebirsel Sayılar Teorisi ve Sonlu Cisimler Teorisi alanlarında sürdürüyor.

Doç Dr. Olcay Coşkun Lisans derecesini 2002'de Bilkent Üniversitesi Matematik Bölümü'nden, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini de sırasıyla 2004 ve 2008 yıllarında yine Bilkent Üniversitesi'nden aldı. Coşkun Matematiğin Homolojik Cebir ve Temsil Teorisi alanında çalışıyor.

Matematik Vakfı tarafından Türk matematiğine evrensel düzeyde katkıda bulunan Prof. Dr. Masatoshi Gündüz İkeda'nın anısını yaşatmak için 2002 yılından bu yana verilen ödül, genç (45 yaşını aşmamış) araştırmacılara sunuluyor.

• Olcay Coşkun