Mezunumuz, yönetmen Emin Alper'e Venedik'ten Jüri Özel Ödülü

Bu yıl 72.'si düzenlenen Venedik Film Festivali'nde, Boğaziçi Üniversitesi mezunu yönetmen Emin Alper'in filmi "Abluka" Jüri Özel Ödülü'nü aldı. Emin Alper’e ödülü, Meksikalı yönetmen Alfonso Cuarón (Jüri Başkanı), Nuri Bilge Ceylan, Elizabeth Banks, Emmanuel Carrère, Hou Hsiao-hsien, Diane Kruger, Francesco Munzi, Pawel Pawlikowski ve Lynne Ramsey’den oluşan jüri tarafından sunuldu. Emin Alper, Boğaziçi Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra doktorasını yine üniversitemizde ''Modern Türkiye Tarihi'' (2003) üzerine yapmıştı.

Dünyanın en eski film festivali olan, tam adıyla Venedik Bienali Uluslararası Sinema Sanatı Sergisi’nde yönetmen Emin Alper'in ikinci uzun metraj filmi "Abluka", festivalin ana yarışma ödüllerinden Jüri Özel Ödülü'ne layık görüldü.

Mehmet Özgür, Berkay Ateş, Tülin Özen ve Müfit Kayacan'ın başrollerde yer aldığı "Abluka",  güvenlik ablukasına alınan bir gecekondu mahallesinde iki kardeşin içine düştüğü siyasi şiddet ortamına odaklanıyor.

Boğaziçi Üniversitesi’nde iktisat ve tarih okuyan, ardından 2003 yılında Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü’nde Modern Türkiye Tarihi ( http://www.ata.boun.edu.tr/?q=node/182) üzerine doktorasını alan yönetmen Emin Alper, üniversite yıllarında senaryo denemelerine başladı.

Üniversitede  "Görüntü" dergisini yayınlayan ekipte yer alan Alper, kulüp etkinliklerinde de aktif olarak yer aldı.  Alper’in sinema ve siyaset üzerine Tarih ve Toplum, Birikim, Mesele, Altyazı ve Görüntü gibi dergilerde yazıları da yayımlandı.

Emin Alper’in Filmleri:

TRT’de yayınlanan Genç Sinemacılar programı sayesinde (başvurulup kabul edilen projeleri ekipleriyle gelip çeken formata sahip program) Mektup (2005) adlı ilk kısa filmi çekildi. Sonrasında da Rıfat (2006) adlı kısa film geldi. Ardından belli bir süredir senaryosunu ve kurgusunu planladığı ilk uzun metrajlı filmi "Tepenin Ardı" (2012) ile geniş kitlelerce tanındı. Abluka (2015) filmi ise ilk gösterimini 72. Venedik Film Festivali’nde gerçekleştirdi.

"Tepenin Ardı" ile Berlin Film Festivali'nde Caligari Film Ödülü, Asya Pasifik Film Festivali'nde, 31. İstanbul Film Festivali'nde En İyi Film, Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali'nde NETPAC ödülü, Taipei Film Festivali Uluslararası yeni yetenek yarışması büyük ödülü de dahil olmak üzere 2012 yılında ulusal ve uluslararası alanda 16 ödül aldı.