NeurotechEU'nun üniversite-sanayi iş birliği platformu NEURICOO kuruluyor

Boğaziçi Üniversitesi’nin kurucu ortağı olduğu prestijli bir Avrupa Üniversitesi olan NeurotechEU, konsorsiyum çapındaki işleyişi kurumsallaştırmayı ve araştırmadan ticarileşmeye yapılacak iş birliklerini hızlandıracak bir yol haritası elde etmeyi hedefleyen NEURICOO adlı bir yapı kuruyor. Bu yeni yapı kapsamında Boğaziçi Üniversitesi liderliğinde tüm ortak üniversitelere ve asosiye üyelere gönderilmiş bir anket hazırlandı. Bilim insanları ve firmalar için hazırlanan anketten elde edilen bilgilerle araştırmacıların 8 neurochallenge altında yaptıkları çalışmalarda kullandıkları araştırma teknolojilerine göre NEURICOO için bir veri tabanı oluşturulacak.

Boğaziçi’nin kurucu ortağı olduğu prestijli bir Avrupa Üniversitesi olan NeurotechEU; eğitim, araştırma, teknolojik ve toplumsal inovasyon için konsorsiyum ve Avrupa çapında kapsamlı, uzun vadeli ve kurumsallaşmış bir iş birliği elde edilmesini hedefliyor. NEURICOO adlı yeni yapıyla birlikte iş birliklerini etkileştirmek ve hızlandırmak amaçlanıyor.

Nöroteknoloji alanı, beyinden ilham alan bir işleyiş üstünden hem teknik hem de toplumsal disiplinler için kapsayıcılığı ve etki değeri yüksek bir alan olarak ön plana çıkıyor. Bunun yansıması olarak NeurotechEU, “neurochallenge” olarak isimlendirdiği sekiz konuda eğitim, araştırma ve teknolojik inovasyon çalışmaları yürütüyor: (1) health & healthcare (Karolinska Instituet), (2) learning & education (University of Bonn), (3) nutrition & cognition (Miguel Hernandez University), (4) biological & artificial intelligence (Radboud University), (5) neurotechnology & big data (Oxford University), (6) public & ethics (University of Debrecen), (7) economy & ecology (Iuliu Hatieganu University of Medicine and Pharmacy), ve (8) smart cities (Boğaziçi Üniversitesi).

Diğer yandan, Boğaziçi Üniversitesi, NeurotechEU kapsamında yürütülen sekiz iş paketinden “technological innovation” iş paketinin (WP5) liderliğini üstleniyor. İş paketindeki tüm alanların teknolojik inovasyon çalışmaları da Boğaziçi Üniversitesi koordinasyonunda hayata geçiriliyor. NEURICOO adlı yeni yapıyla, bu iş paketi altında konsorsiyum çapındaki ortak işleyişi kurumsallaştıran ve araştırmadan ticarileşmeye yapılacak iş birliklerini etkinleştirip hızlandıran bir yol haritasının elde edilmesi amaçlanıyor.

Bilim insanları ve firmalar için hazırlanan anketten elde edilen bilgilerle araştırmacıların 8 neurochallenge altında yaptıkları çalışmalarda kullandıkları araştırma teknolojilerine göre konumlanan bir matris üstünden NEURICOO için bir veri tabanı oluşturulacak. NEURICOO’nun endüstri ayağının koordinasyonu İstanbul Sağlık Endüstrileri Kümelenmesi İSEK’in desteğiyle yürütülecek.

Anketin tamamlanmasını takiben Boğaziçi Üniversitesi koordinasyonunda yapılacak çalışmayla 13 Nisan 2021 günü Crowdcast üstünden farklı alanlar için paralel oturumlarla yürütülecek bir inovasyon etkinliği gerçekleştirilecek. Bu tür etkinlikler tekrarlanarak NEURICOO’nun NeurotechEU içinde bir teknolojik inovasyon ekosistemi oluşturulacak.

Öğretim üyelerimizin doldurması için NeurotechEU, WP5, NEURICOO üniversite-sanayi iş birliği platformu anketi: https://forms.gle/KmRpUotsEHUnpYEQ8

Temel bazı bilgiler, NeurotechEU aksiyon planı ve üniversitemizin liderlik ettiği iş paketinin planı için: https://bme.boun.edu.tr/node/1967