New York’ta Kuluçka Merkezi Kuruluyor

Boğaziçi Üniversitesi’nden Tekno-Girişimciler için Uluslararası Atılım...

Boğaziçi Üniversitesi ve New York Üniversitesi teknoloji yatırımcılarını desteklemek üzere güçlerini birleştirdi. Boğaziçi Üniversitesi’nin New York temasları kapsamında, New York Üniversitesi (NYU) Tandon Mühendislik Fakültesi Dekanı Katepalli Sreenivasan ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Gülay Barbarosoğlu tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ndeki girişimcilerin önünü açacak, New York merkezli start-up merkezi için işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşmayla NYU ile Türkiye üniversiteleri arasındaki ilk kuluçka işbirliği hayata geçecek.

Anlaşma kapsamında kurulacak Kuluçka Merkezi’nin dünyanın finans ve ticaret merkezi olan New York’un girişimcilik ve yatırımcılık ortamında yeni bir kaldıraç olması ve NYU Tandon School kuluçka firmaları için destekleyici bir altyapı teşkil etmesi hedefleniyor.

Anlaşma kapsamında NYU Tandon kuluçka sisteminde Boğaziçi Üniversitesi kaynaklı startup’lara ev sahipliği yapılacak ve projelerin geliştirilmesi için hızlandırma desteği verilecek.

2016 yılının sonbahar döneminde hayata geçirilmesi planlanan programa yılın üç ayrı döneminde, üçer aylık periyotlarla toplam dört Türk şirketi katılabilecek. Şirketler, New York’ta geçirecekleri üçer aylık dönemde startup desteği ve mentoring hizmetlerinden faydalanabilecekler. Ayrıca ürün-pazar uygunluğu, gelir artırma ile hukuki konularda danışmanlık alacak, bu kapsamda düzenlenecek olan yuvarlak masa toplantılarına, seminer ve atölye çalışmalarına katılabilecekler. Oluşturulacak program çerçevesinde New York ve İstanbul’da seminer ve atölyeler de düzenlenecek.

Söz konusu anlaşma Boğaziçili yüksek teknoloji yatırımcıları için ABD pazarını içerden tanımaya dönük kazanım sunarken, aynı zamanda  girişimcileri potansiyel yatırımcılar, ortaklar ve müşterilerle buluşturacak. Aynı şekilde, New York’taki kuluçka ortamında yer alan mevcut şirketler açısından ise  networking ve Boğaziçi kaynaklı startup’larla potansiyel işbirliği imkanları sunacak.  

New York Üniversitesi Tandon Mühendislik Fakültesi Dekanı Katepalli Sreenivasan Boğaziçi Üniversitesi ile imzalanan anlaşmanın girişimciliğe getirdiği uluslararası işbirliği boyutuyla pek çok fırsat taşıdığını belirtti. Sreenivasan, ‘’ Türkiye’deki ortağımız Boğaziçi Üniversitesi’nin biyomühendislik, şehir sistemleri ve altyapıları, bilgi ve iletişim sistemleri, temiz enerji gibi alanlarda bizlerle aynı girişimcilik çabalarını paylaşmasından memnuniyet duyuyoruz. Birlikte faaliyetlerimizi bu alanlara ve ötesine taşıyacağız ’’ dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Gülay Barbarosoğlu ise şunları kaydetti: ‘’Biz girişimcilik kültürü güçlü bir kurum olarak Türkiye’nin en parlak beyinlerini çeken bir üniversiteyiz. New York kentinde New York Üniversitesi Tandon Mühendislik Fakültesi ile işbirliği yapmış olmamız her iki üniversitenin öğrencileri, öğretim üyeleri ve mezunları için heyecan verici fırsatlar sunuyor. Boğaziçi mezunları ise bu çabaya , sadece iki üniversite arasında köprü oluşturmakla yetinmeyip; İstanbul ve New York kentlerinin yüksek teknoloji dünyaları anlamında önemli köprüler oluşturarak katkıda bulunabilirler’’.

21 Nisan 2016 günü New York Üniversitesi Tandon School kampüsüne imzalanan anlaşma için yapılan törene NYU Tandon Mühendislik Okulu Dekanı Katepalli Sreenivasan, Dekan Yardımcısı Kurt H. Becker, Dekan Yardımcısı Dennis Dintino, NYU Tandon’da öğretim üyesi olarak görev yapan Semiha Ergan, Kaan Özbay ile Boğaziçi Üniversitesi’nden Rektör Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lale Akarun, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Mehmed Özkan, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Taner Bilgiç, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Günay Anlaş, Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Ersoy katıldı.

New York Üniversitesi Tandon Mühendislik Fakültesi, 2009 yılında New York kent yönetiminin desteğiyle kentteki ilk teknoloji kuluçka merkezi olarak faaliyetlerine başladı. New York’ta ilk defa ‘’Temiz Teknoloji’’ kuluçka merkezini hayata geçiren fakülte, dijital teknoloji ve temiz enerji teknolojisi alanlarında halen 40’ı aşkın startup şirkete destek veriyor. NYU Tandon’ın Avrupa merkezli olmak üzere uluslararası iş dünyasıyla geliştirmiş olduğu çok sayıda ortaklık bulunuyor.