Prof. Dr. Bilgin Metin: “Siber güvenliğe ilgi duyan tüm öğrencilerimizi kamplarımıza davet ediyoruz”

Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgin Metin’in kurucu yöneticisi olduğu Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Siber Güvenlik Merkezi (BÜSİBER), 10’uncu Siber Kampı'nı geçen eylül ayında düzenledi. Prof. Dr. Metin kampın beşinci yılında Türkiye’de öncü bir niteliğe sahip olduğunu belirterek, yetenekli gençlerin siber güvenlik alanında ücretsiz olarak en iyi eğitimi alması için özveriyle çalıştıklarını söylüyor.

Prof. Dr. Bilgin Metin

Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgin Metin’in kurduğu Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Siber Güvenlik Merkezi (BÜSİBER) 2016’dan beri sektöre yetişmiş insan gücü kazandırmak, kamu siber güvenliğine destek olmak ve bu alanda yerli çözümlerin önemini vurgulamak için çalışmalarını sürdürüyor.

BÜSİBER çeşitli zirvelerin yanı sıra tüm Türkiye’den katılıma açık ve tamamıyla ücretsiz hizmet veren Siber Kampları’na da devam ediyor. Yaz ve kış olmak üzere iki dönem düzenlenen kampların sayısı beş yıl içerisinde 10’a ulaşırken, Prof. Dr. Bilgin Metin Türkiye’de siber güvenlik alanında öncü sayılabilecek bu eğitim etkinliğine salgına rağmen devam ettiklerini söylüyor. Tüm Türkiye'den alana ilgili duyan gençleri kamplara davet eden bilim insanı, Siber Kampları şöyle anlatıyor:

“BEŞ YILDA YAKLAŞIK 800 KATILIMCI EĞİTİM ALDI”

İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan aldığımız destekle ilk siber kampımızı 2017’de düzenledik, ardından ikincisini de yaptıktan sonra proje sona erdi. Ancak bu şekilde bitmesini istemeyerek devam etme kararı aldık. Geçen eylülde gerçekleştirdiğimiz yaz kampımızla birlikte bu sayı 10’a ulaştı. Bir üniversite çatısı altında hayata geçen, uzun soluklu bu ücretsiz etkinliğin öncü bir niteliği olduğunu düşünüyorum. Son kampımıza Boğaziçi’nin yanı sıra Türkiye’nin her tarafından üniversiteli gençler yoğun ilgi gösterdi. Üstelik bu arkadaşlarımız sadece bilgisayar, elektronik mühendisliği veya yönetim bilişim sistemlerinden gelmiyor. Ekonomiden uluslararası ilişkiler ve felsefeye uzanan bir alanda kendini siber güvenlik alanında yetiştirmiş gençler de kamplarımıza katılıyor. 2017’den beri kamp ve eğitimlerimizde yaklaşık 800 kişi eğitim aldı, bundan ötürü mutluluk duyuyorum. Umarım bu haberimizle de kamplarımızı duymayan, siber güvenliğe ilgili ve yetenek sahibi daha çok arkadaşımıza ulaşabiliriz.

“SİBER GÜVENLİK KONUSUNDA BİRÇOK ALANDA EĞİTİM VERİYORUZ”

Kamplarımıza katılabilmek için öncelikle çevrimiçi bir sınav düzenliyoruz. Burada başarılı olanlar yüz yüze bir sınava alınıyor. Bu sayede başvuranlar arasından en yetenekli arkadaşları seçmeye çalışıyoruz. Başvurulara baktığımızda ise Türkiye’nin neredeyse tüm şehirlerinden ilgi olduğunu görüyoruz. 1.000-1.500 başvurudan sadece 70-80’i beş gün süren kampa katılmaya hak kazanıyor. Giriş, orta ve yüksek olmak üzere üç seviyede açtığımız sınıflarımızdan bir tanesi çok ilgi gören “beyaz şapkalı hacker” eğitimi oluyor. “Siyah şapkalı hacker”ların aksine siber güvenlik konusundaki bilgilerini iyi amaçlı kullanan hackerlar, “etik hacker” ya da “beyaz şapkalı hacker” olarak adlandırılıyor. Kamp katılımcılarına siber suçlar konusunda seminerler verilerek öğrendiklerini yasal sınırlar içinde tutmalarının önemi vurgulanıyor. Bunun gibi ofansif siber güvenlik eğitimlerinin yanında siber saldırıların tespitine yönelik defansif siber güvenlik ile endüstriyel kontrol sistemi güvenliği alanlarında da sınıflar açtık. Özetle siber güvenlik alanında kapsamlı bir eğitime sahip olduğumuzu ve TÜBİTAK BİLGEM, STM, Kredi Kayıt Bürosu gibi ülkemizin önde gelen kuruluşlarıyla iş birliği yaptığımızı söyleyebilirim.

“GELECEK KAMP ŞUBAT 2022’DE”

Salgın koşullarında yaptığımız çevrimiçi eğitimi, geçen eylülde düzenlenen kampımızda gerekli önlemleri alarak yüz yüze ortama taşıdık. Şubat 2022'de düzenlemeyi planladığımız kış kampımız, salgın konusunda herhangi olumsuz gelişme olmadığı ve vaka sayıları düştüğü takdirde yine yüz yüze gerçekleşecek, aksi bir durumda yaz kampımızda öğrencilerimizle buluşacağız. Türkiye’de siber güvenlik alanına ilgili duyan tüm genç arkadaşlarımızı kamplarımıza davet ediyoruz.

Prof. Dr. Bilgin Metin kimdir?

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektronik Haberleşme Mühendisliği programından lisans derecesini aldı. Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans ve doktora derecelerini tamamlayan Prof. Dr. Bilgin Metin, 2014’te doçent, 2021’de ise profesör oldu. Boğaziçi Üniversitesinde, Bilgi Sistemleri Altyapıları, Siber Güvenlik, Bilişim Haberleşme Teknolojileri Yönetişimi, İşletmelerde Veri Haberleşmesi derslerini veriyor. Siber güvenlik, bilgi teknolojileri yönetişimi ile bilgi ve haberleşme sistemleri için devre tasarım gibi alanlarda uluslararası konferans ve dergilerde 100’den fazla yayına sahip Prof. Dr. Metin, Boğaziçi Üniversitesi Güvenli Veri Yönetimi Komisyonu Başkanlığı ve Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunuyor. Bilim insanı ayrıca ISACA (Information Systems Audit and Control Association) Istanbul Chapter ve Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şubesi yönetim kurullarında da görev yapıyor. Prof. Dr. Bilgin Metin, CISA (Certified Information Systems Auditor), ISO 27001 Baş Denetçisi, CDPSE (Certified Data Privacy Solution Engineer), TSE Kayıtlı Sızma Testi Uzmanı sertifikalarına sahip.

BÜSİBER ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

*/
  • Prof. Dr. Bilgin Metin