Prof. Dr. Lale Akarun “International Association for Pattern Recognition” (IAPR) Yönetim Kurulu’na seçildi

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lale Akarun, örüntü tanıma alanında en saygın kuruluşlardan biri olan “International Association for Pattern Recognition (IAPR)”a ikinci başkan yardımcısı olarak seçildi.

1976 yılında kurulmuş olan IAPR, örüntü tanıma, bilgisayarla görme ve imge işleme konusundaki uluslararası işbirliğini geliştirerek araştırmaların önünü açmayı hedefleyen ve kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu. 49 farklı ülkenin ulusal organizasyonun yer aldığı “International Association for Pattern Recognition”da, 2001 yılında üniversitemiz öğretim üyelerinden Prof. Aytül Erçil tarafından kurulan “Turkish Society for Image Analysis and Pattern Recognition” (TOTİAD) da yer alıyor. Prof. Dr. Aytül Erçil de daha önce IAPR yönetim kurulunda yer almıştı.

IAPR’a ikinci başkan yardımcısı olarak seçilen Prof. Dr. Lale Akarun’un araştırma alanları arasında yüz tanıma, insan-bilgisayar etkileşiminde işmar tanıma, işaret dili tanıma, ve insan hareket analizi gibi konular bulunuyor. Prof. Dr. Lale Akarun aynı zamanda teleiletişim ve enformatik teknolojileri alanındaki araştırma yapmak ve doktora öğrencisi yetiştirmek üzere kurulmuş olan Boğaziçi Üniversitesi Teleiletişim ve Enformatik Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (TETAM) Müdürlüğü ve Endüstri 4.0 teknolojilerinin geliştirilmesi ve uygulanması üzerine çalışan Boğaziçi Üniversitesi Endüstri 4.0 Platformu Başkanlığı görevlerini de yürütüyor.

IAPR, örüntü tanıma alanında akademik dergiler çıkarıyor; konferanslar düzenliyor ve faaliyetlerini bir haber bülteni ile duyuruyor. IAPR’ın başlattığı ve desteklediği dört akademik yayın, Pattern Recognition, Pattern Recognition Letters, Machine Vision and Applications, ve International Journal on Document Analysis and Recognition, uluslararası yayınevleri tarafından basılıyor. IAPR, akademik yayınların yanı sıra düzenlediği ve desteklediği konferanslarla, örüntü tanıma, yapay öğrenme, robot ve bilgisayar görüsü, biyomedikal imge işleme, döküman analizi, ve imge, video, konuşma ve sinyal işleme alanlarında araştırmalar yürüten dünyanın dört bir yanındaki akademisyenleri bir araya getiriyor. IAPR’ın düzenlediği ana bilimsel etkinlik olan “International Conference on Pattern Recognition” konferansının 24.sü bu yıl Pekin’de düzenlendi. Yeni yönetim kurulu, konferans sırasında yapılan ve tüm ülke temsilcilerinin oy kullandığı seçimle belirlendi.