Prof. Dr. Zehra Toska’ya Türk Kültürü Araştırma Ödülü

Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Zehra Toska, meslek hayatı boyunca yaptığı çalışmalardan dolayı Elginkan Vakfı 2018 Yılı Türk Kültürü Araştırma Ödülü’nü almaya hak kazanan isimlerden biri oldu. Bu yıl 13.sü verilecek olan Türk Kültürü Araştırma Ödülü, Türk kültürü değerleri ve Türkçe üzerine özgün araştırma ve çalışmalar yaparak Türk kültür ve diline katkıda bulunmuş araştırmacılara veriliyor.
Kenan Özcan

Elginkan Vakfı tarafından 2006 yılında hayata geçirilen “Elginkan Vakfı Türk Kültürü Araştırma ve Teknoloji Ödülleri 2018 yılı kazananları açıklandı. Elginkan Vakfı Türk Kültürü Araştırma Ödülü ve Elginkan Vakfı Teknoloji Ödülü isimleriyle iki ayrı kategoride verilmekte olan ödüllerin, Türk Kültürü Araştırma Ödülü’nü almaya hak kazanan isimlerden biri de meslek hayatı boyunca yapmış olduğu çalışmalardan dolayı Prof. Dr. Zehra Toska oldu.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap-Fars Filolojisi Bölümü’nden 1973 yılında mezun olan Zehra Toska, 1985 yılında aynı üniversitenin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde yüksek lisansını ve 1989’da da aynı bölümün Eski Türk Edebiyatı Anabilim Dalı’nda doktorasını tamamladı. Kasım 1978’de Prof. Dr. Fahir İz, Doç. Dr. Süheyla Artemel ve Doç. Dr. Ali Alparslan’dan oluşan bilim jürisinin onayıyla Boğaziçi Üniversitesi Dilbilim ve Edebiyat Bölümü’ne Osmanlı Türkçesi okutmanı olarak atanan Toska, ayrıca Boğaziçi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün kuruluş aşamasında Prof. Dr. Fahir İz, Prof. Dr. Süheyla Artemel ve Prof. Dr. Günay Kut tarafından yürütülen çalışmalara katkıda bulundu.

Prof. Dr. Zehra Toska’nın çalışma alanları arasında Eski Türk edebiyatı başta olmak üzere, çeviri bilim ve çevirinin Osmanlı kültür ve edebiyatındaki rolü ve öncüleri arasında sayılabilecek kadın çalışmaları da bulunuyor. Toska, 1991 yılından bu yana çok sayıda makale ve kitap yayınlamanın, bildiri vermenin ve lisans ve lisansüstü çalışma ve araştırma projelerine danışmanlık yapmanın yanı sıra çeşitli editörlük, yayın kurulu ve komisyon üyelikleri görevlerinde de bulundu. Bu çalışmalarıyla Türk edebiyatı ve kültürüne olduğu kadar eğitim dünyasına da çok değerli katkılardan bulunmuş bir bilim insanı olan Prof. Dr. Zehra Toska, edebiyatta kadınların üreten özneler olarak var oluşunu Osmanlı Devleti’nden günümüze kadar olan perspektifle hazırladığı çeşitli kitaplarla mercek altına aldı. Kuruluş çalışmalarında görevler üstlendiği Boğaziçi Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün bölüm başkanlığını da yürütmüş olan Prof. Dr. Zehra Toska, geçtiğimiz yıl emekli olmuştu.