QS Dünya Üniversite Sıralaması Açıklandı: Yabancı Öğrencilerin Tercihi Boğaziçi

Boğaziçi Üniversitesi QS World University Rankings® Üniversite 2016 Dünya Sıralaması’nda Türk üniversiteleri arasında önemli kategorilerde birinci oldu. Bu yıl dünya genelinde 916, Türkiye özelinde ise 11 üniversitenin değerlendirmeye alındığı sıralamada Boğaziçi Üniversitesi dünya genelinde ilk 500 bandındaki yerini korurken; Türk üniversiteleri arasında öğretim üyesi başına atıf sayılarında ilk sırada yer aldı. Boğaziçi Üniversitesi aynı sıralamada uluslararası öğrenciler tarafından en çok tercih edilen Türk üniversitesi oldu.

Dünya üniversitelerini sıralayan QS Dünya Üniversite Sıralaması 06 Eylül 2016 tarihinde açıklandı.

Boğaziçi Üniversitesi dünya üniversiteleri sıralamasına Türkiye’den giren üniversiteler arasında öğretim üyesi başına atıf sayılarında ilk sırada yer alırken, aynı sıralamada uluslararası öğrenciler tarafından en çok tercih edilen Türk üniversitesi oldu.

Son dört yıldır dünya liginde ilk 500’deki konumunu koruyan Boğaziçi Üniversitesi bu yılki QS sıralamasında 471-480 bandında yer aldı. Geçen yıla göre kaydedilen düşüşte artan öğrenci sayısı nedeniyle akademisyen başına öğrenci değerlendirmesindeki düşük skorun etkili olduğu belirtildi. QS verilerine göre Boğaziçi Üniversitesi 2015-2016 akademik yılı sıralamalarında 441-450 bandında, 2014-2015 akademik yılı sıralamalarında 401-500 bandında, 2013-14 akademik yılı sıralamalarında 461-470 bandında, 2012-13 akademik yılı sıralamalarında ise 551-600 bandında yer almıştı.

Açıklanan 916 üniversite arasında ilk 500’de Türkiye’den 11 üniversite yer aldı. Türkiye’den ilk 500’e giren üniversiteler arasında Bilkent Üniversitesi ilk sırada yer aldı. İkinci sıraya Sabancı, üçüncü sıraya Koç, dördüncü sıraya ise Boğaziçi Üniversitesi ve ODTÜ yerleşti. Dünya sıralamasında ilk üç ise MIT, Stanford ve Harvard Üniversitesi olarak sıralandı.

Boğaziçi Üniversitesi’nin Akademik İşlerden Sorumlu Rektör Danışmanı Prof. Dr. Taner Bilgiç, sıralamaları şöyle değerlendirdi: ‘’Dünya üniversitelerini sıralayan çeşitli kurumlar var. Bunlardan QS sıralaması Boğaziçi Üniversitesinin aktif olarak takip ettiği ve veri sağladığı sıralamalardan biridir. Bu yıl Boğaziçi Üniversitesi sıralamada 471-480 bandında yer almıştır. Geçen sene 441-450 bandında yer almıştık. Bu tür sıralamalarda kullanılan ölçütler ve yöntem, sıralamaların ilk 50'den sonrası için yüksek dalgalanmalar yaratmaya müsaittir.

Bu yıl açıklanan skorlara baktığımızda, araştırma performansını ölçen öğretim üyesi başına alınan atıflarda geçen sene olduğu gibi gene Türk üniversiteleri arasında ilk sırada olduğumuzu görüyoruz. Aynı şekilde, uluslararası öğrenci oranında da Boğaziçi Üniversitesi Türk üniversiteleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Bu yıl skorumuzu olumsuz etkileyen tek faktör kontrolümüz dışında lisans kontenjanlarımızın artırılması olmuştur. Bu artış nedeni ile öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayımız ciddi olarak artmış ve sıralamada bizi geri düşürmüştür.”

QS dünya üniversitelerini akademik itibar (%40), işveren nezdinde itibar (%10), öğrenci-öğretim üyesi oranı (%20), öğretim üyesi başına düşen atıflar (%20), uluslararası öğretim üyeleri (%5), uluslararası öğrenciler (%5) kriterlerinden üretilen bir skorla sıralamaktadır.